CDR.cz - Vybráno z IT

DOJMY Z BETY - Zažijte běsnění válečné techniky v MMO akci War Thunder

War Thunder Uvod 1
Online letecký simulátor War Thunder je všem dostupný už nějaký ten pátek, nyní ale s posledním updatem leze do zelí i nekorunovanému králi tankového válčení, arkádovému World of Tanks, a přidává do hry i pozemní techniku. Ohrozí pozici populární konkurence?

Když si před pár lety razilo World of Tanks cestu ke hvězdám, spíše na pozadí vznikající projekt World of Planes bral za jeho přímou konkurenci málokdo. Vývojáři z Gaijin Entertainment si ovšem řekli, že obyčejných leteckých simulátorů už tu bylo dost a vytvoří něco poněkud komplexnějšího; se změnou názvu na War Thunder tak přišla i vize, v níž se na jednom bojišti utká nejen letecká, ale i pozemní a lodní technika.

War Thunder 1

Patch 1.41 tuto vizi o něco přiblížil svému naplnění a poslal do otevřeného beta testu očekávané obrněné oře. Máme tak šanci usednout do několika desítek německých a sovětských strojů (další strany budou přidány v budoucích aktualizacích) a ve třech hratelných modech otestovat sílu impozantních tanků druhé světové války a poválečného období.

Arkáda vs simulace

Ať už zvolíte jakoukoliv stranu konfliktu, zpočátku se budete muset spokojit s řízením menších tanků, jako je sovětský T-26 nebo německý PzKpfw II Ausf. C – tedy lehkých tanků s výzbrojí, která příliš velkou škodu nenadělá. Teprve hraním odemykáte další (a silnější) stroje a vylepšení stávajících, nakonec tedy můžete usednout nejen do slavných těžkých a středních tanků, jako jsou Tiger nebo Panther, ale i do těžce vyzbrojených samohybných děl.

War Thunder 3

Na výběr jsou tři herní módy, které se liší mírou realističnosti – zjednodušené bitvy, realistické bitvy a simulace. První jmenovaný je nejvíce arkádovitý, tanky jsou náhodně namixovány bez ohledu na stranu opravdového konfliktu, jízdní model je hodně zjednodušený (takže se stroje chovají spíše jako z gumy než z kovu) a je zde přítomno množství pomocných berliček, jako je zaměřovací kříž, oznamující jestli střela projde soupeřovým pancířem nebo nikoliv.

War Thunder 4

I tady už ovšem můžete zapomenout na počítání životů, jež zavedla konkurence – všechny tanky zde mají, stejně jako letadla, vlastní model poškození, a jestli soupeře zničíte, tedy nezáleží na počtu jeho životů, ale čistě na tom, kam a čím se trefíte. Zlikvidovat se toho dá poměrně hodně, a i když vás někdo prostřelí a vy nemáte tu smůlu, že vám trefil munici (což končívá efektním výbuchem), zničené otáčení věže, ústí děla nebo mrtví členové posádky vás dokážou vyřadit stejně účinně. Pokud už máte na tanku něco naježděno a nejedná se o fatální poruchu, může se vaše osádka sice pokusit poničenou věc opravit, to nicméně trvá dlouho a nemůžete se při tom hýbat, takže pak tvoříte snadný terč.

War Thunder 5

V realistických bitvách tanky poněkud ztěžknou, zmizí kouzelné zaměřovací kříže a na rozdíl od arkády už nemůžete používat i několik typů tanků během jedné bitvy. Hra se tak o něco zpomalí a přestává to být takový chaos. Navíc se zde už hledí na to, aby proti sobě vždy válčily tanky na stranách, na které patří, takže zde už neuvidíte T-34 se Stugem v jednom týmu, a hra se vás snaží umisťovat na bojiště, kde zvolené strany opravdu bojovaly nebo bojovat mohly.

War Thunder 6

Vrchol ledovce je pak simulace. Zde rovnou zapomeňte na jakékoliv pomůcky, takže už se nevede ani zvýrazňování nepřátel – buďto soupeře opravdu vizuálně vidíte nebo ne. Pohled se přesouvá nad kanón a o něco tak omezuje i váš přehled situace. Na rozdíl od letecké techniky, jež se v tomto módu v podstatě nedá hrát bez joysticku, jsou tanky dobře hratelné i s myší a klávesnicí, takže ani v tomto herním režimu není nouze o protihráče.

Co je a co by mohlo být

Cíl všech módů je stejný: zničit všechny stroje soupeře nebo dobít a udržet označené body na bojišti. Ta jsou teprve tři pro první dva herní režimy a jedno navíc pro simulaci, což není nějak závratný počet a pro tuhle chvíli se vám tedy může stát, že budete hrát stále to samé dokola. Vizuálně ovšem vypadají skvěle, stejně jako samotné stroje, jež jsou vymodelovány do nejmenších detailů a hře v tomto ohledu není moc co vytknout.

War Thunder 7

Že se jedná o beta verzi hry, ovšem křičí ze všech koutů. Časté bugy, díky nimž občas například mizí tanky i střely, se dají očekávat, za větší problém ale považujeme některá nedořešená designová rozhodnutí. Jako příklad za všechny můžeme uvést situaci, během které se v simulaci střetnou dva hráči, z nichž jeden má vypnutou trávu a druhý ne – vzhledem k tomu, že soupeř není nijak označen, může být jeden tank v okolním porostu naprosto neviditelný, zatímco on sám má díky svému nastavení perfektní výhled; nutnost vybrat si mezi tím, aby hra vypadala pěkně, a výhodou oproti nepříteli není právě to, co bychom chtěli řešit.

War Thunder 8

Další věc je současný nedostatek obsahu. O mapách jsme se zmínili, oproti letadlům ale chybí ještě další tři hratelné strany, mise a kampaně pro jednoho hráče, kooperativní režim a historické eventy (ve kterých je na určité bojiště vždy hráč vpuštěn jen ve stroji, který na něm opravdu byl nasazen). To vše by nicméně mělo přijít časem, stejně jako smíšené souboje letadel a tanků. Ty si sice zatím nenašly cestu do otevřené bety, v předchozí fázi testování jsme je však vyzkoušet mohli. Hráči letecké techniky tak spolu soupeřili na větší mapě, do které byla vsazena menší, tanková. Aby se pozemní technika měla jak bránit, už nyní je možné hrát za pohyblivá protiletecká děla.

War Thunder 9

Pokud tak tedy můžeme soudit, rýsuje se tu velice kvalitní titul pro všechny, kdo našli zálibu ve válečné technice a pro které je konkurenční titul od Wargamingu přeci jen příliš arkádovitý. War Thunder oproti němu totiž udělal krok (či dva) směrem k realističnosti (i kvalitě), hry tak sice poněkud méně odsýpají, ale jinak poskytují zážitek, jež bychom jinde hledali těžko.

War Thunder 11

Otázkou nyní zůstává, jak se titul bude dále vyvíjet a jestli uspokojí i zaryté fanoušky simulací – ač je vše rozhodně realističtější než ve World of Tanks (resp. World of Warplanes), už v letecké technice byla simulaci občas vytýkána nedostatečná hloubka a tanky v tomto ohledu jsou ještě o něco přístupnější širokému publiku i na nejrealističtější nastavení.

War Thunder 13

Hra je free2play, tedy zdarma přístupná všem. Platí se pak za rychlejší odemykání tanků a jejich vylepšení a za některé prémiové stroje – hrát se ale dá bez problému i bez toho, abyste ve hře cokoliv utratili. Volně tak dostáváte přístup ke hře, která sice ještě není zcela kompletní, ale už teď obsahuje stovky tanků a letadel s přinejmenším přibližně realistickým letovým/jízdním nastavením, modelem poškození a v budoucnu i smíšenými bitvami různých typů strojů. Pokud tedy jste fanoušky válečné techniky a WoT se vám ohrálo či nesplňuje vaše očekávání, proč už vlastně nehrajete? 

Galerie ke článku

Jan Mareš

Velký fanoušek virtuálních světů, který by se rád dočkal výletu do jednoho z nich i jinak než přes monitor počítače. V současné době působí jako posila herní sekce CDR.cz na pozici externího redaktora.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DOJMY Z BETY - Zažijte běsnění válečné techniky v MMO akci War Thunder

Pátek, 6 Červen 2014 - 12:14 | Jan Mareš | Jako o arkádovém jsem o WoT psal proto, že...
Čtvrtek, 5 Červen 2014 - 14:42 | ica sk | WOT ma najvacsiu slabinu, ze pomocou modu sa v...
Úterý, 3 Červen 2014 - 18:53 | ANDREW | ..ad posledni poznamka ... no nemusi byt ne...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 09:23 | DRK | Z mého pohledu to rozhodně konkurence pro wot...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 00:38 | Filip Mösner | V aktualním patchy jsou uz smisene bitvy, bohuzel...

Zobrazit diskusi