CDR.cz - Vybráno z IT

Evropský soud potvrdil pokutu Googlu ve výši 4,1 miliard eur

Evropská Komise od roku 2018 řeší porušování antimonopolního zákona ze strany Googlu, kterému patří cca 80 % trhu. Nyní Evropský Soud potvrdil rozhodnutí, ale snížil pokutu na 4,1 miliard eur.

Zdroj: Shutterstock

Již od roku 2018 vede Evropská unie s Googlem spor, jehož podstatou je, že výrobci zařízení s operačním systémem musí dodržovat velice přísný soubor pravidel. Pokud by tato přísná pravidla výrobci nedodrželi, hrozilo by jim odebrání licence k Obchodu Play i Androidu. V rámci těchto pravidel se pak zavážou i k tomu, jaké aplikace musí být předinstalované.

Evropský soud nicméně potvrdil rozhodnutí Evropské komise, i když snížil pokutu z 4,34 miliard eur na 4,125 miliard eur. Soud uvedl, že z větší části potvrzuje, že Google nezákonně uvaluje omezení na výrobce mobilní zařízení, aby upevnil své dominantní postavení. Zároveň Soud dodal, že 80 % mobilních zařízení v EU byly zařízení s operačním systémem Android.

Zdroj: Shutterstock

V zásadě vadily soudu tyto tři věci:

  1. na všech mobilních zařízeních musí být předinstalovaný internetový prohlížeč Google Chrome a vyhledávač Google

  2. Zároveň se musel výrobce zařízení zavázat, že nebude vyvíjet vlastní variantu Androidu

  3. Vyplacení podílu z příjmů z reklamy podmiňoval Google zavázáním se, že nebudou výrobci předinstalovávat konkurenční vyhledávače.

Při posuzování výše pokuty zohlednil Soud zavedení nezákonných praktik i výši loňských příjmů Googlu. Google samozřejmě touží po zrušení celého rozsudku, kterého se však nejspíše nedočká. Jediná možnost, která Googlu zbyla je odvolat se k Soudnímu dvoru Evropské unie.

Nic však nenasvědčuje tomu, že by se k tomu Google chystal. Doslova pak mluvčí Googlu uvedl: „Jsme zklamaní, že soud nezrušil rozhodnutí v plném rozsahu. Android vytvořil více možností pro každého, nikoli méně, a podporuje tisíce úspěšných podniků v Evropě a po celém světě.“

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Evropský soud potvrdil pokutu Googlu ve výši 4,1 miliard eur

Středa, 21 Září 2022 - 07:57 | Milan Jelito | Ja mel xiaomi mi8 s androidem 9 a nahravani v...
Středa, 21 Září 2022 - 00:18 | kuban | pokud vím, tak naposledy nahrávání hovoru mohlo...
Sobota, 17 Září 2022 - 12:33 | Jenda | Ono to už nefunguje? Já to stále používám ... i...
Čtvrtek, 15 Září 2022 - 23:53 | Milan Jelito | jeste by chtelo pridat dalsi miliardy za...

Zobrazit diskusi