CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook omylem cenzuroval relevantní příspěvky o koronaviru

Společnost Facebook přenechala část monitorování příspěvků automatizovanému algoritmu místo lidem a výsledkem jsou smazané příspěvky a sdílení od relevantních zdrojů píšící o COVID-19.

Zdroj: Pixabay

Společnost Facebook se snaží v rámci boji proti všeobecné panice „promazávat“ zprávy spojující koronavirus a jakýkoliv katastrofický scénář. Omylem se však přihodilo, že z Facebooku začaly mizet i ty relevantní zprávy. Viceprezident Facebooku, Guy Rosen, však prohlásil, že tento problém se netýká jen onemocnění COVID-19.

Zároveň dodává: „Všechny chybně stažené příspěvky jsme obnovili. Byl to problém v automatizovaném systému, který odstraňuje odkazy na škodlivé stránky, chybně odstranil také mnoho dalších příspěvků.“

Na tento problém upozornila celá řada novinářů i klasických uživatelů. Bylo jim totiž podivné, že když při sdílení článku o koronaviru ze seriózního deníku se jim dostalo zprávy od Facebooku informující o tom, že jejich příspěvek je v rozporu s jejich pravidly, a proto byl odstraněn. Se zablokováním svých příspěvků či sdílení se mohli uživatelé setkat nejen na Facebooku, ale i na Instagramu.

Podle odborníků to je především kvůli tomu, že až do současnosti pomáhali tuto platformu kontrolovat i externí zaměstnanci, kteří již na monitorování nepracují, a veškerou práci zastává pouze automatizovaný algoritmus. Tuto teorii konec konců potvrdil i bývalý bezpečnostní šéf Facebooku Alex Stamos, podle kterého se, pravděpodobně s nadsázkou, „zbláznil“ automatizovaný algoritmus. Rosen ale reagoval, že to "nesouvisí s jakýmikoliv změnami v nasazení moderátorů obsahu".

Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook omylem cenzuroval relevantní příspěvky o koronaviru

Neděle, 29 Březen 2020 - 21:13 | Karel 999 | Určitě to bylo omylem... A místní "novináři...
Sobota, 21 Březen 2020 - 04:23 | junk mail | Pokud jdou smazané příspěvky obnovit, tak to...
Pátek, 20 Březen 2020 - 02:24 | totojane | nj klasika heh smažeme vše a pak se radeji budeme...

Zobrazit diskusi