CDR.cz - Vybráno z IT

Garmin se stal terčem ransomwaru, jeho výkupné zřejmě zaplatil

Firma Garmin se 23. července stala obětí útoku ransomwaru, což nakonec sama potvrdila. Zaplacení výkupné oficiálně nepotvrdila, ale okolnosti svědčí o opaku.

Společnost Garmin, která vyrábí nositelnou elektroniku, chytré hodinky, fitness náramky a navigaci, byla napadena 23. července ransomwarem (WastedLocker) a v důsledku toho musely být odstaveny hlavní služby. Podle serveru BleepingComputer firma dostala dešifrovací klíč, což naznačuje tomu, že zaplatila oněm útočníkům výkupné

Hovoří se, že za poskytnutí dešifrovacího klíče měla společnost Garmin zaplatit útočníkům 10 miliónů dolarů. Jde tak o nezvykle vysokou částku, když vezmeme v úvahu, že původní ransomware byl plošný útok na obyčejné uživatele s vymáhanou částkou kolem 300 dolarů. Nyní jde o přesný opak útoku na vytipovanou firmu s dobře vybranou částkou.

Konkrétně jde o WastedLocker, který právě cílí na firmy a podle všeho nemá zatím žádnou známou slabinu a protože Garmin se dostal k dešifrovacímu klíči tak rychle, je nasnadě, že opravdu zaplatil.

WastedLocker se objevil už letos v květnu a po pátrání se zjistilo, že byl nasazen výhradně proti americkým společnostem. Veškeré napáchané škody skrze tento ransomware jsou připisovány ruské hackerské skupiny Evil Corp, která je tvůrcem.

Můžeme též zmínit nedávný kybernetický útok na benešovskou nemocnici, kdy napadl interní systémy ransomware a to jedním ukliknutím zaměstnance při prohlížení soukromé emailové schránky. Počítače v benešovské nemocnici vyřadil z provozu virus zvaný Ryuk, který byl identifikován i v případě kybernetického útoku na OKD.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Garmin se stal terčem ransomwaru, jeho výkupné zřejmě zaplatil

Čtvrtek, 6 Srpen 2020 - 11:19 | DRK | Ale jasně, že pomůže. Stačí důlsledně oddělit...
Čtvrtek, 6 Srpen 2020 - 09:20 | WIFT | Pokud byl základní zádrhel v tom, že někdo...
Středa, 5 Srpen 2020 - 14:24 | Tomáš Černák | Normálně bych to kritizoval, ale s ohledem na to...
Středa, 5 Srpen 2020 - 14:15 | DRK | Tak v případě benešovské nomocnice se vyděrači...

Zobrazit diskusi