CDR.cz - Vybráno z IT

Goo.gl končí. Nahradí ho Firebase Dynamic Links

Společnost Google tvrdí, že již není potřeba odkazovat pouze na internetové stránky, ale že uživatelé vyžadují odkazy i na různé aplikace či místa v aplikacích. Proto ukončuje službu URL Shortener a zavádí novou službu Firebase Dynamic Links (FDL).

Google provozuje již několik let službu Google URL Shortener, která je spíše známa jako goo.gl. Jedná se pravděpodobně o jeden z neužitečnějších a nejpoužívanějších nástrojů určených pro zkracování adres URL. Bohužel Google oznámil, že tuto službu bude vypínat.

Společnost Google uvedla, že nové a anonymní uživatelé nebudou moci službu využívat již od 13. dubna 2018. Avšak stávající uživatelé nebo uživatelé, kteří tuto službu již někdy využili, ji budou moci využívat ještě nejméně po dobu jednoho roku, než ji společnost Google ukončí na trvalo.

Tuto novinku oznámil Software Engineer Michael Hermanto z dceřiné společnosti Google, společnosti Firebase. Podle jeho informací zaměří společnost Google své úsilí na Firebase Dynamic Links (FDL). Jedná se o jakousi alternativu ke skužbě Google URL Shortener, která dokáže odkázat uživatele na konkrétní místo v iOS, Androidu nebo na webu.

V oficiálním vyjádření společnosti Google stojí: "Spustili jsme službu Google URL Shortener v roce 2009 jako způsob, jak pomoci lidem snadněji sdílet odkazy a měřit online provoz. Od té doby se objevilo mnoho populárních služeb zabývajících se zkracováním URL adres. Zároveň se změnil i způsob, jakým lidé vyhledávají obsah na internetu."

V době, kdy vznikl Google URL Shortener, lidé odkazovali prakticky pouze na jiná místa na internetu. Nyní začali uživatelé vyhledávat více v aplikacích, než tomu bylo v minulých letech.

To znamená, že je zde možnost odkázat například na plánovanou trasu, oblíbenou restauraci či rezervaci stolu, či na jiné místo v aplikaci. Tento odkaz je možno si zobrazit jak na klasickém PC, tak i na iOS a Android. Je také možné monitorovat statistiku a analýzu zaměřenou na využívání odkazu.

Po 30. březnu 2019 již Google nebude službu goo.gl podporovat. Ti uživatelé, kteří si vytvoří zkrácený odkaz na www stránku, jej mohou využívat i po tomto datu, ale již nepůjde tvořit nové odkazy. Odborníci odhadují, že v novém typu dynamických odkazů je skryt veliký potenciál a budoucnost.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Goo.gl končí. Nahradí ho Firebase Dynamic Links

Žádné komentáře.