CDR.cz - Vybráno z IT

Google Maps hrozí v Německu zákaz kvůli patentovému sporu

Google-Maps-vs-Microsoft
Patentový spor probíhající mezi společnostmi Microsoft a Google v Německu nabral minulý týden nečekaný směr. Situace nasvědčuje tomu, že by Google mohl brzy být nucen stáhnout své mapy z trhu našeho západního souseda.

V patentovém sporu mezi oběma společnostmi se během minulého týdne vyjádřil předsedající soudce Matthias Zigann, že se zatím více kloní k rozhodnutí ve prospěch nároku vzneseného Microsoftem. Softwarový gigant ve sporu uplatňuje svůj patent EP0845124 (evropská obdoba amerického patentu č. 6240360) "o počítačovém systému pro identifikaci lokálních zdrojů a metodě této identifikace".

Patent, který byl v USA přihlášen už v roce 1996 a který Microsoft získal do svého vlastnictví až roku 2007 jednou ze svých akvizic, se nezabývá ničím jiným, než vykreslováním informací o lokálních objektech zájmu na digitálních mapách poskytovaných přes internet. Google se sice u soudu brání, že technologie použitá v Google Maps patent nenarušuje, soudce tím ale přesvědčen nebyl.

V případě, že by soudce skutečně nárok Microsoftu uznal, je pravděpodobné, že společnost bude požadovat rozhodnutí, aby se Google musel zdržet provozování Google Maps na území našeho souseda. Pro Google by to znamenalo nutnost zajistit blokaci přístupu ke službě ze všech německých IP adres, úplný zákaz distribuce aplikace Google Maps pro Android a také úpravu všech Googlem distribuovaných prohlížečů v tom směru, aby přístup k Google Maps blokovaly.

Prozatím šlo pouze o vyjádření soudce, nejde tedy o finální rozhodnutí v případu v dané instanci. To by mělo přijít až v dalším slyšení během měsíce května.

Microsoft-Trying-to-Get-Google-Maps-Banned-in-Germany

Případ ovšem komplikují další okolnosti. V rámci jiného německého soudního sporu totiž v současnosti probíhá řízení, ve kterém se jedná o zrušení dotyčného patentu EP0845124. Tedy právě toho, kterého se ve sporu proti Google Maps Microsoft dovolává. 

Google tento spor samozřejmě využívá jako argument proti případnému soudnímu rozhodnutí vyslovujícímu zákaz Google Maps v Německu. Argumentuje, že pokud by patent nakonec byl v druhém řízení skutečně zrušen, způsobil by zákaz, i přes svou z toho vyplývající nedůvodnost, společnosti s vysokou pravděpodobností nenahraditelnou škodu v podobě ztráty uživatelů, kteří by se k jeho mapám již nemuseli vrátit, pokud by jednou byli nuceni je opustit.

I v případě, že by Microsoft spor vyhrál, bude samozřejmě existovat možnost, aby Google k patentu získal licenci a mohl tak svoje mapy provozovat i v budoucnu. Zde bude záležet jen na výhodnosti jeho nabídky. Microsoft totiž žádnou povinnost licenci poskytnout nemá, a společnosti vedené Stevem Ballmerem se teoreticky může mnohem víc vyplatit, pokud by se největšího konkurenta jejích vlastních Bing Maps podařilo z Německa úplně vyhnat.

Soudě z kontextu kolem Androidu, jehož prvky Google se svou Motorola Mobility stále odmítá od Microsoftu licencovat, přestože další velcí hráči androidího ekosystému - LG, HTC a Samsung - tak již učinili, se ale sám Google do licence příliš hrnout nebude.

V tomto případu kolem Google Maps je také zajímavé, že původním cílem žaloby byla pouze aplikace pro Android a žalovaným byla Motorola Mobility. Google se do sporu dostal tehdy, když se Motorola obhajovala, že neví a nemůže vědět, jak servery Googlu fungují, a není proto schopná být ve sporu žalovanou stranou. A nakonec to nejvtipnější - i Motorolu samotnou Microsoft v Německu žaloval až jako protiútok poté, co proti němu tato společnost sama podala čtveřici patentových žalob.

Diskuse ke článku Google Maps hrozí v Německu zákaz kvůli patentovému sporu

Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 12:40 | Tom27 | je u neho na brigade
Středa, 13 Březen 2013 - 17:07 | HKMaly | IMHO spis Motorolo motorolo, za tohle ti Google...
Středa, 13 Březen 2013 - 12:28 | Pety | Máte kus pravdy - s cenovou politikou - ale o tom...
Středa, 13 Březen 2013 - 11:21 | gurulix | Co to zase melete? M$ si podkopává podhoubí sám...
Středa, 13 Březen 2013 - 11:14 | BTJ | Kdo jinemu jamu kopa .......
Středa, 13 Březen 2013 - 10:53 | corwin78 | Tak tak, ať nám tady ty americké pakárny...
Středa, 13 Březen 2013 - 10:44 | Pety | V posledním půlroce Google dělá všechno pro to,...
Středa, 13 Březen 2013 - 10:42 | DRK | Az podezeke mi to pripomina SW patent a ty snad v...

Zobrazit diskusi