CDR.cz - Vybráno z IT

Google již umí převádět text na obrázek, ale má problém s genderovými stereotypy

Společnost Google představila nový nástroj, pomocí kterého byste měli být schopni vygenerovat obrázek jen za použití textové instrukce. Tento nástroj však doposud nebyl zveřejněn, protože je prý příliš ovlivněn genderovým západním stereotypem.

Zdroj

Společnost Google se čas od času snaží přijít s nějakou novinkou, kterou by posunula nabídku svých služeb a technologií zase o kousek dál. Ten moment nastal právě teď, kdy Google přichází s novým generátorem AI textu na obrázek nazvaný Google Imagen. Princip fungování této technologie je prostý.

Stačí, abyste tomuto nástroji předali informaci, jaký obrázek si přejete vykouzlit a on vygeneruje obrázek odpovídající vašim představám. Dovede tak teoreticky vyobrazit knižní postavu z jejího obyčejného popisu. Samotný nástroj ještě není k dispozici pro širokou veřejnost, ale Google se s veřejností podělil o několik testovacích obrázků.

Zdroj

Zřejmě se ale jedná o nejlepší obrázky, které se Googlu povedli, ale i tak je Google na svou novou technologii patřičně hrdý, protože ve srovnání nazvaném DrawBench se nástroj Imagen umístil daleko před Dall-E 2 nebo i OpenAI. Tak či onak je zapotřebí stále počítat s nějakou mírou tolerance, protože obrázek z generátoru bude jen tak dobrý, jak dobře ho popíšeme do zadání.

Podle vyjádření společnosti Google se vývojáři snažili dokonce integrovat společenské předsudky a stereotypy, jako je například náklonnost k lidem světlejší pleti nebo zobrazovat profese odpovídající západním genderovým stereotypům. Právě proto není nástroj ještě zralý pro veřejné užití. I Google potvrdil, že dle jeho auditu se odhalilo, že Imagen odráží sociální stereotypy více, než je potřeba.

Diskuse ke článku Google již umí převádět text na obrázek, ale má problém s genderovými stereotypy

Středa, 25 Květen 2022 - 12:26 | pavell | Stereotypy nepodceňujte. Kvůli ohleduplnosti...
Středa, 25 Květen 2022 - 11:47 | miro | Posledný odstavec krásne ukazuje, ako ide do sr....

Zobrazit diskusi