CDR.cz - Vybráno z IT

GoPro HD Hero3 Black Edition hands-on - extrémní kamerka pro extrémní zážitky [video]

gopro-logo
Extrémním sportům neholduje každý. Když se však možnost naskytne, stojí za to jí zdokumentovat. Do redakce nám dorazila veskrze extrémní kamerka GoPro HD Hero3 černá edice určená amatérům i profíkům v nejrůznějších sportech.

Firmu GoPro není třeba na poli miniaturních akčních kamer představovat. Založil ji Nick Woodman za účelem výroby kamer pro surfaře, ale dnes je rozšířená také mezi automobilovými závodníky, snowboardisty a dalšími sportovci. Kamery v různých produktových řadách nabízejí zejména jednoduché ovládání a kvalitní nahrávky videa v extrémních podmínkách.

Řada kamer GoPro HD Hero3 nabízí tři hlavní edice – bílou(white), stříbrnou (silver) a černou (black). Ke všem kamerám dostáváte v balení voděodolné pouzdro a všechny dokáží komunikovat buď s chytrým telefonem nebo s dálkovým ovladačem přes Wi-Fi. Jednotlivé produkty se liší v rozlišení nahrávek a také v nejvyšší dosažitelné frekvenci snímků v jednotlivých módech. I funkcemi nejméně vybavená bílá edice však zvládne 1080p video při 30 fps, 720p video pak při 60 fps, což není špatné. Stříbrná edice vyniká především režimem focení 11Mpx fotoaparátem, ale velké věci se začínají dít až v nejvyšší černé verzi.

Vlastnost White Edition Black Edition Silver Edition
Módy videa 1080p30 / 960p30 / 720p60fps 1080p60 / 720p120 / 1440p48 / 4kp15 / 2.7kp30 / WVGA-240fps 1080p30 / 960p48 / 720p60fps
Fotoaparát 5MP / 3 fps Burst 12MP / 30 fps Burst 11MP / 10 fps Burst
Wi-Fi Ano Ano Ano
Wi-Fi ovladač Ne Ano Ne
Kompatibilní s GoPro app Ano Ano Ano
Prof. video za špatného osvětlení Ne Ano Ne

GoPro HD Hero3 Black Edition

Testovaná černá edice zvládá 1080p video při 60 fps, můžete si proto bez ztráty plynulosti až 2x zpomalit akční nahrávku ve FullHD. Pro skutečně pomalé zobrazení například dlouhých a plynulých letů sportovce při skoku poslouží asi nejlépe mód 720p při 120 fps, který vám umožní video znatelně zpomalit při zachování vysoké kvality.

Marketingový trhák - 4K (15 fps) video je spíše experimentální, velká většina dnešních monitorů stejně tak vysoké rozlišení nezvládne. Využití si dovedu představit například u stabilizovaného natáčení krajiny. Výsledné video budete pravděpodobně 2x zrychlovat k dosažení standardních 30 fps.

Krátký 4K, 15 fps záběr si můžete užít v následujícím videu (nutné zvolit ve volbách kvalitu "Původní"):

Ovládání kamery a ochranný obal

GoPro klade velký důraz na praktičnost a jednoduchost ovládání celého zařízení. Celá krabička má celkem 3 tlačítka - nahoře umístěné tlačítko pro spuštění nahrávání a potvrzování voleb v menu, přední tlačítko na procházení jednotlivých položek a asi nejméně použijete malé tlačítko pro zapnutí/vypnutí Wi-Fi úplně po straně. 

Kamerka s vámi komunikuje přes "pípací a blikací rozhraní". Ve chvíli, kdy si na signalizaci zvyknete, nemusíte se na kameru během používání vůbec dívat a můžete se koncentrovat i na poměrně náročné operace. Po zapnutí předním tlačítkem vás systém přivítá třemi pípnutími, které jsou dostatečně slyšet přes vodotěsný a prachotěsný obal natož když obal na kameře nemáte. Současně s tím blikne několikrát i malé světýlko vpředu. Při stisku horního natáčecího tlačítka uslyšíte jedno pípnutí a začnete natáčet ve zvoleném módu. Po stopnutí nahrávání tímtéž tlačítkem dostanete signál tří pípnutí. Podržením předního tlačítka kameru vypnete a uslyšíte celkem 7 pípnutí.

gopro-hero3-black-edition

Díky malému počtu tlačítek (většinou používáte jen dvě) je obsluha zařízení opravdu jednoduchá. K tomu přispívá i naprosto účelový černobílý displej, který zobrazí jen pár krátkých řádků toho důležitého. Žádný zbytečný balast navíc, GoPro razí v této oblasti sympatické motto rychle a efektivně. V konečném důsledku se ovládání podobá spíše tomu u klasického monitoru, než u kamery.

Promo video s několika záběry jsme pro vás připravili na YouTube:

Bohužel u FullHD videa YouTube trochu snížil kvalitu, v plné originální kvalitě si jej můžete stáhnout zde.

Plný ochranný obal, který dostanete v balení, brání vniknutí prachových částic do prostoru s kamerou stejně tak jako vodě. Potápět se s Hero3 můžete až do šedesáti metrů a podvodní záběry ve vysokém rozlišení jsou skutečně úžasné. Izolace se hodí i při ježdění mokrým terénem na kole/motorce či v prachovém prostředí. Nevýhoda tohoto obalu je jednoznačně zvukový záznam - přes kryt nebude téměř nic slyšet, když už něco tak velmi tlumeně.

Pokud potřebujete zaznamenávat i zvuk, avšak stále chcete chránit kameru proti pádům, můžete vyměnit zadní kryt ochranného obalu za jiný (také v balení), který má v sobě dvě velké díry. Díky nim se kvalita nahrávaného zvuku podstatně zlepší, údajně prý při silném větru/vysoké rychlosti mikrofon tyto extrémy zaznamená a lehce je "odhluční". Přesto si myslím, že nahrávání zvuku by nemělo být primární důvod koupě takové kamery a ve většině případů se nejspíš bez něj obejdete úplně.

Příslušenství, uchycení kamery

Součástí balení černé edice jsou i dva lepící držáky pro umístění kamery na různá místa. Princip lepení ve mě vyvolal na první pohled značnou nedůvěru, přece jen není úplně milá věc, když vám kamera za 11 tisíc byť v ochranném obalu spadne ve vysoké rychlosti v lepším případě na asfalt, v horším někam do údolí. Když jsem ale viděl preciznost celého zařízení, věřil jsem, že GoPro takovou věc nepodcení. I když kamera váží bez obalu pouhých 73 gramů, s obalem pak o něco málo více, přece jen je pohyb po svahu pro držák cca 10 cm přečnívající předmět vcelku brutální záležitost.

gopro-accessories

Nakonec dalece překonaly moje očekávání, protože podložky skutečně LEPÍ. A to tak že hodně. Po umístění byť jen na polovinu styčné plochy na vidlici kola (viz video) a po důkladném přitlačení, jsme měli pod kopcem problém držák sundat i s nasazenou kamerou. Držák na helmě tam mám dodnes, ten půjde dolů asi jen ředidlem. I při značných otřesech se nám kamera nepohnula, což se nedá říct o přimontovatelných kloubech, které se při jízdě po hrbolech pohybují a kamera se nakonec "zklepe" až k podložce, tohle mohlo být lépe dotažené (možná by to vyřešil šrobouvák, těžko říct, jezdili jsme bez kloubů). Dobré vlastnosti lepících podložek podporují měkké polštářky, které dovolí podložce dobře přilnout i k nepravidelné ploše například vidlice.

Wi-Fi a aplikace pro smartphone

Black Edition dostává jako jediná v sérii Hero3 v balení dálkový Wi-Fi ovladač. Stiskem postranního tlačítka zapnete na kameře Wi-Fi a pokud bliká modré světýlko, vše je připraveno k připojení. Obě zařízení jednoduše a rychle napárujete podle návodu a můžete vesele ovládat kameru ze vzdálenosti několika metrů. Ovladač má dvě tlačítka, stejně označená jako na kameře a stejný jednoduchý černobílý displej. Prostě vše, co byste od správného ovladače čekali, funkcionalita tlačítek je proto naprosto identická (včetně vypnutí kamery).

IMG_0437IMG_0438IMG_0439IMG_0440
IMG_0441IMG_0442IMG_0443

Co by to bylo ale dnes za kameru, kdyby neměla aplikaci pro smartphone, přes kterou ji lze ovládat? GoPro aplikace pro iOS a Android umí zjistit stav baterie, aktuálně používaný mód a také dokáže ovládat nahrávání včetně preview módu. V praxi to znamená, že s lehkým zpožděním (cca 2-3 sekundy) uvidíte všechno, co vidí GoPro a to dokonce i v portrait režimu a slušné kvalitě. Mimo to se v aplikaci dozvíte počet nahraných videí a kolik zbývá času pro nahrávání videa a focení fotek.

Závěr

Pokud vás fascinují extrémní sporty a máte rádi adrenalin, je GoPro určitě dobrá investice. Kamerka se ovládá opravdu jednoduše, za chvilku si zvyknete na její komunikaci a bohatě se obejdete bez displeje. Baterie vydrží zhruba 1,5 hodiny čistého nahrávání, což na několikahodinový výlet většinou bohatě postačí. Kamera je lehká, dobře drží na dodávaných podložkách. Vodotěsný obal je velké plus, máte prostor i pro podvodní záběry z dovolené. Za necelých 11 000,- dostanete v černé edici kompletní balíček určený do akce, který posune dál vaše limity ve snaze pořídit co nejúžasnější video. 

Co se týče poměru cena/výkon, tak bych vyzdvihl bílou edici s dostačujícím FullHD 30 fps režimem za cca 6 000 - 6 500. Pokud ale chcete video zpomalovat i ve vysoké kvalitě, černá edice je jasná volba.

PS: Pokud máte zajímavé video z GoPro kamery, podělte se v komentářích buď zde pod článkem, na YouTube nebo na Facebooku ;-)

Poděkování

Alza logo se sloganem

 

gopro

 

GoPro HD Hero3 Black Edition

 

Tagy: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GoPro HD Hero3 Black Edition hands-on - extrémní kamerka pro extrémní zážitky [video]

Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 16:17 | Jakub H | GoPro HD Hero3 Black Edition už pár měsíců mám a...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 11:39 | Jendouch Padouch | hele a pozitivni recenze na grafickou kartu je...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 11:07 | Jiří Moos | Pozitivně napsaný článek ještě nutně nemusí být...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 10:57 | a b | Prosim, opravte si nazov clanku na "Reklamni...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 08:29 | Chupas | Fakt nechci rejpat, ale to opravdu neexistuje...
Čtvrtek, 16 Květen 2013 - 08:17 | Lukáš Voříšek | Skvělé video vydal Ken Block, kdy se prohání po...

Zobrazit diskusi