CDR.cz - Vybráno z IT

Hrajte si s Raspberry Pi díky sadě pro hračičky od Adafruit

01_adafruit_cobbler_kit
Výrobce Adafruit je známý svým open source hardwarem a vychytávkami pro kutily. Nyní si vzal na paškál nejznámější miniaturní počítač za pár korun.

Pokud jste o zmiňovaném výrobci a prodejci nikdy neslyšeli, tak vězte, že při nákupu elektronických součástek a dalších podobných produktů je jedním z největších hráčů na trhu. Rozruch se mu v minulosti i povedlo způsobit především vyhlášením odměny pro toho, kdo vytvoří open source driver pro bezdotykové ovládání Kinect. Vše bylo jakýmsi protestem na uzavřenost platformy. Zde je nutné podotknout, že to bylo v době, kdy Microsoft jakékoli další využití ovladače popíral, ba dokonce zcela sabotoval.

03_adafruit_cobbler_kit_obsah_dily

 

Ale teď již zpátky k novince. Sada s přesným názvem Adafruit Pi Cobbler Breakout Kit for Raspberry Pi bude zajímat především zručné techniky a hračičky, kteří si libují v zapojování nejrůznějších obvodů a případně chtějí levný počítač rozšířit o nějaké nestandardní funkce.

Detailní recenzi Raspberry Pi jsme přinesli v článku Raspberry Pi v praxi: Detailní test miniaturního počítače za pár stovek.

Pokud jste koukali na tělo této placky a říkali si, k čemu slouží 26 pin přichystaný na jeho těle, tak vězte, že je zde kvůli případnému připojení dalších obvodů a rozšíření. Adafruit Pi Cobbler Breakout Kit umožní vyvést napájecí, GPIO, I2C a SPI piny z konektorů na těle miniaturního počítače. Tento vývodový kabel můžete připojit k jakémukoli nepájivému kontaktnímu poli a nebo různým hotovým prototypům desek. Kutilové si tak přijdou na své a k miniaturnímu počítači snadno připojí vlastnoručně navrhnuté obvody.

V balení se nachází 26pinový plochý kabel, PCB a dalších několik nezbytných součástek. Samotné Raspberry, kryt, napájecí kabeláž a další komponenty je nutné dokoupit zvlášť. Cena kitu je příjemných 7,95 dolarů, ale kvůli zaměření ocení jeho přínos jen někteří nadšenci a odborníci. To je v souladu s původní myšlenkou tvůrců, a to poskytnout levné zařízení, na kterém se bude možné naučit spoustu věcí a bude všestranně využitelné.

Na závěr ještě přidáváme pár vlastních fotografií samotného minipočítače, na něž se v obsáhlé recenzi nedostalo.

01_RaspberryPi_indikacni_diody
02_Raspberry_pi_recenze_pohled_z_blizka
03_RaspberryPi_CDR_pohled_z_blizka
04_RaspberryPi_teploty_mereni
Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hrajte si s Raspberry Pi díky sadě pro hračičky od Adafruit

Čtvrtek, 5 Červenec 2012 - 15:49 | f3lix | "protestem na uzavřenost platformy" Ze...
Středa, 4 Červenec 2012 - 15:03 | BTJ | Trosku drahe, na to ze to nic neumi, ne? Neni...
Středa, 4 Červenec 2012 - 14:37 | Archvile | Už som to pozeral. Cena je okolo $7.95. Ale tento...

Zobrazit diskusi