CDR.cz - Vybráno z IT

Harvard vyvíjí high-tech šortky pro lidi s omezenou možností chůze

Vědecký tým z biodesignové laboratoře na Harvardu vyvíjí revoluční typ pomocného zařízení pro lidi s omezenou možností pohybu. Na rozdíl od svých konkurentů, využívá toto zařízení pro analýzu individuálních potřeb i údaje o dýchání či psychice pacienta.

Ne všichni lidé na tomto světě vypadají, hovoří či chodí stejně. Právě to si řekli vědci, kteří chystají pomůcky pro lidi se sníženou pohyblivostí. Problematika nemohoucích lidí zapříčinila i zájem týmu vědců z Harvard Biodesign Lab, kteří vytvořili algoritmus pro určování individuálních potřeb uživatele již po pouhých dvaceti minutách analyzování.

Díky tomuto algoritmu může tým vědců sledovat i různé signály týkající se nejen chůze, ale i dýchání, metabolismu či psychických podnětů. Pomocí těchto údajů se měkký exosuit učí vaše pohybové návyky, aby mohl být oporou pro kolena i boky při jakýchkoliv odchylkách ve správný čas. 

Vědci přiznávají, že vývoj tohoto zařízení nebyl vůbec jednoduchý. U podobných zařízení je veškerá pozornost soustředěna pouze na chůzi. Tato oblast je nová a je potřeba ještě pokročit ve vývoji, než bude možnost reálně uplatnit podobné technologie v praxi.

Důležitým prvkem ve vývoji robotických zařízení tohoto typu budou s velkou pravděpodobností optimalizační algoritmy a algoritmy strojového učení. Celý výzkum potvrdil, že i drobná optimalizace může mít významný přínos při chůzi jedince. Spíše než globální řešení je lepší se specializovat na identifikování individuálních potřeb jednotlivců. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Harvard vyvíjí high-tech šortky pro lidi s omezenou možností chůze

Žádné komentáře.