CDR.cz - Vybráno z IT

HoloLens do tisícovky? ZapBox je levný headset s augmentovanou realitou

nepřehlédněte
Zapbox 2
Na Microsoft Hololens si veřejnost ještě chvíli počká. Do té doby mají menší projekty možnost vstoupit do vzniklé mezery a nabídnout podobná řešení. Společnost Zappar to zkouší s levnou variantou AR ve formě ZapBox brýlí.

Oficiálně ohlášená cena brýlí HoloLens je ustanovena na 3000 dolarech (76 000 Kč), což z nich činí drahou záležitost s velmi úzkou cílovkou. Společnost Zappar se proto rozhodla nabídnout levnější řešení, které svoji cenou dosahuje pouhé setiny brýlí od Microsoftu, tedy pouhých 30 dolarů (760 Kč), včetně poštovného. Svojí inspirací se autoři nikterak netají.

Celý projekt se aktuálně nachází ve fázi crowdfundingové kampaně na Kickstarteru, ve které během pár dní stihl vybrat dvě třetiny požadované částky, tedy 20 tisíc dolarů z 30 tisíc. Na naplnění cíle stále zbývá 25 dní.

Autoři na svém projektu pracují už od roku 2015, a tak věří, že by měli být schopni nabídnout finální řešení už 31. dubna 2017.

Zapbox 4

Zpracování samotných brýlí přirovnává společnost k papírovému Google Cardboard, stačí vložit do headsetu chytrý telefon s dostatečným výkonem. Je tedy vhodné počítat s horším rozlišením a možným škubáním, v závislosti na parametrech telefonu. Uživatelům iOS je doporučen alespoň iPhone 6. Telefony s Androidem nebyly zatím upřesněny, ale dá se předpokládat high-end posledních let.

U každé podobné Kickstarterové kampaně je vhodné se ptát, zda mají autoři už funkční prototyp. Naštěstí přišla společnost s kůží na trhu připravena a představila ukázky natočené přímo za běhu na iPhone 6, bez jakékoliv postprodukce. Všimnout si tak můžeme řady věcí: 

Prvními jsou podezřelá kolečka rozmístěná po místnosti. Jedná se o záchytné body, pomocí kterých aplikace rozpozná lépe pozici uživatele a jednotlivé povrchy – tedy nábytek, podlahu či zdi. Podobně jsou řešeny také ovladače. Dvojice hlavic je kolem dokola osazena stejnými značkami, které pomáhají určit pozici ruky a její náklon. 

Headset nepřichází jenom jako pouhý nástavec na hlavu, ale také s přídavnou čočkou, kterou uživatel nasadí na svůj mobilní telefon. Nástavec si klade za cíl rozšířit zorné pole mobilní kamery, čímž údajně zlepší dramaticky ponoření do AR a samotný zážitek. O jak kvalitní předsádku se bude jednat, je otázkou. Nad tímto tématem se nedávno zamyslel David Ježek z vedlejšího Diitu

Zapbox

Pro srovnání s ostatními zařízení pro virtuální a rozšířenou realitu nabídla společnost jednoduchou tabulku s přehledem prvků (viz výše). 

Diskuse ke článku HoloLens do tisícovky? ZapBox je levný headset s augmentovanou realitou

Středa, 23 Listopad 2016 - 21:25 | BTJ | Uvidime az vyjde, ja bych to chtel.
Středa, 23 Listopad 2016 - 16:24 | Nox | Hololens so zornym polom ani nie 90° nie je tiez...
Středa, 23 Listopad 2016 - 10:13 | Destructor | Já bych jim dal šanci, když už nic jiného, tak se...
Úterý, 22 Listopad 2016 - 09:30 | Pety | Zjara přijdou Hololens od partnerů Microsoftu,...
Úterý, 22 Listopad 2016 - 03:39 | Xspy | Takže první augmentovaná realita s kterou jsem...
Pondělí, 21 Listopad 2016 - 23:27 | BTJ | Lol, takze s hololens, kde jsou videt defacto...

Zobrazit diskusi