CDR.cz - Vybráno z IT

Iron Dome může zasahovat bezpilotní letouny i střely

Izrael vyzkoušel vylepšený protiraketový systém Iron Dome. Nově může zasahovat proti bezpilotním letounům i řízeným střelám.

Počátkem února oznámilo Izraelské ministerstvo obrany provedení série testů nové verze protiraketového systému Iron Dome (v překladu Železná kopule). Podílela se na nich vládní organizace IMDO (Israel Missile Defense Organization) se společností Rafael Advanced Defense Systems, která po polovině měsíce přišla s vlastním oznámením o proběhlých zkouškách systému. Přesná povaha vylepšení upřesněna vcelku pochopitelně nebyla.

Oznámeno bylo, že testy probíhaly na jihu Izraele za asistence příslušníků ozbrojených sil IDF. Během zkoušek antirakety zasahovaly proti raketám vypáleným v salvách i většímu počtu bezpilotním prostředkům UAV (Unmanned Aerial Vehicle), které se na současných bojištích stávají vzhledem ke svému rozšíření stále větší hrozbou. Pro co nejvěrnější simulaci byly použity jako cvičné terče přímo pro to určené bezpilotní letouny Qinetiq Banshee. Ty byly mimochodem využity už při lednových střelbách na pobřeží. Nově bude moci Iron Dome zasahovat také proti řízeným střelám, což mělo být vyzkoušeno už koncem minulého roku.

Poslední zveřejněné video ze zkušebních střeleb systému Iron Dome

Vylepšený Iron Dome bude mít letectvo, pod které spadají jednotlivé baterie, ale i námořnictvo. Do své výzbroje jej dostanou nové hlídkové korvety třídy Sa’ar 6. Ty mají za úkol chránit bezprostřední výluční ekonomickou zónu od pobřeží, přepravní cesty i důležitá izraelských ložisek ropy a zemního plynu ve Středozemním moři.

Vývoj protiraketového systému započal v roce 2007 po neblahých zkušenostech z Druhé libanonské války, kdy Hizballáh vypálil na Izrael několik tisíc raket, kvůli čemuž muselo být 250 000 Izraelců evakuováno a další takřka milion se musel skrývat v protiraketových krytech. Dlouhodobě terorizoval civilní obyvatelstvo minometnými granáty také Hamás. Někdy v září 2001 zahájil výrobu raket Kassám, u nichž byl postupně zvyšován dolet na 12 a posléze až 20 km. Později pašoval tunely i rakety typu Grad.

Iron Dome pak byl do výzbroje oficiálně zařazen 27. března 2011. Už 7. dubna sestřelil právě první raketu Grad vypálenou z Gazy na nedaleké město Aškelon. V roce 2014 měl Izrael k dispozici deset baterií. Sám Rafael Advanced Defense Systems uvádí, že systém má za sebou již přes 2,5 tisíce zásahů. Není proto ani takovým překvapením, že jde nejen v současnosti a nejvytíženější protivzdušný systém. Úspěšnost bývá uváděna přes 90% a zřejmě je o něco vyšší.

Protiraketový systém Iron Dome se skládá ze tří hlavních komponent: detekčního a sledovacího radaru, řídícího centra pro vedení sestřelů a kontrolu nad systémem a odpalovací jednotky s antiraketami. Každá je schopna zasahovat proti cílům na vzdálenost 4 až 70 km. Systém byl od počátku revoluční minimálně ve dvou ohledech. Za prvé byl určený proti menších dělostřeleckým raketám a minometným projektilům, proti kterým do té doby nebylo obrany. A za druhé dokáže vyhodnotit, zda nepřítelem vypálená raketa míří do obydlené oblasti, či nikoliv. Antirakety Tamir sice mají stát v přepočtu něco kolem 1 000 000 Kč, což je na neobvykle málo (pro srovnání antirakety amerického systému Patriot vyšly v minulosti řádově na 2 – 3 miliony dolarů), ale stále je to řádově výše, než na kolik nepřítele přijdou neřízené rakety.

O kvalitách Iron Dome vypovídá skutečnost, že se pro něj rozhodla americká armáda. Na přelomu roku jí byla dodána druhá ze dvou objednaných baterií. V případě potřeby se vyloženě nabízí jejich využití k ochraně vojenských základen, ale i manévrujících sil a případně i ohrožených městských oblastí.

Iron Dome není jediným systémem, na kterém Izrael pracuje. Před nedávnem došlo k oznámení o společném vývoji se Spojenými státy antirakety Arrow 4, která je určená k ničení velkých balistických raket, respektive jejich hlavic. Někde mezi se pak nachází původně protiletadlový a posléze i protiraketový systém Patriot a od roku 2017 i jeho nástupce David's Sling (Davidův prak). Naopak Iron Beam (Železný paprsek) je určený proti granátům a menším raketám s doletem do 7 km.

Michal "Michal Polák" Polák

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Iron Dome může zasahovat bezpilotní letouny i střely

Žádné komentáře.