CDR.cz - Vybráno z IT

Iron Man by byl pyšný: Helma s chytrým plexisklem je snem každého motorkáře

Tchajwanská firma Jarvish chce příští rok začít prodávat speciální motorkářské helmy, které jsou ovládány hlasovými povely, na přední plexi promítají řadu užitečných informací a jsou vybaveny dvojicí 2K kamer pro snímání 360 stupňového záznamu.

Výdobytky nejmodernějších technologií dobývají skutečně každé průmyslové odvětví. Svých smart doplňků se brzy dočkají i motorky. Tchajwanská firma Jarvish představila chytrou helmu označenou pod názvem JARVISH X-AR. Na první pohled vypadá jako obyčejná karbonová integrální přilba, v nitru se však skrývá důmyslný systém jak vystřižený z Iron Mana. 

Podobnost s komiksovým hrdinou, který při boji se zločinem komunikuje se svým systémem Jarvis, název společnosti Jarvish jedině podtrhuje. Jezdcům však nebude odpovídat umělá inteligence dabovaná Paulem Bettanym, nýdrž digitální asistenti Amazon Alexa, Siri nebo Google Assistent. 

Uživatelské rozhraní bude podobně zobrazovat také informace, tedy na předním plexi uvidíme například rychlost, čas, příchozí hovory, informace o počasí, informace z navigace nebo dokonce upozornění na nebezpečné úseky. Pomocí konektivity s Bluetooth a integrovaným reproduktorům může řidič poslouchat za jízdy i hudbu.

Přílba je vybavena i dvojicí 2K kamer s širokým zorným úhlem, který umožňuje snímat prostor ve 360 stupních, pořizovat z záznamy a ukládat je buďto do integrované paměti nebo na externí paměťovou kartu. Druhou možností je záznam streamovat živě na sociální média. Jednoduchým povelem pak řidič zobrazí obraz ze zadní kamery na své plexi, aby mohl mít před očima jakési zpětné zrcátko.

Díky téměř neomezeným možnostem si lze představit, kam může vývoj tuto chytrou přilbu ještě zavést. Je to určitě vhodný doplněk pro všechny fanoušky technologií, kteří zůstávají rádi on-line. Samozřejmostí je i přítomnost baterie, která díky náročnosti přilby vydrží prozatím jen několik hodin. Cena za dražší model X-AR bude pravděpodobně 899 dolarů. Levnější model pak bude k dostání za pouhých 399 dolarů. Celý prodej by se měl spustit zhruba v září v roce 2019

Diskuse ke článku Iron Man by byl pyšný: Helma s chytrým plexisklem je snem každého motorkáře

Čtvrtek, 6 Prosinec 2018 - 13:15 | ica sk | dobre hovoris. prilba je maximalne subjektivna...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2018 - 12:51 | Marián Vágovič | Niečo podobného tu už bolo v roku 2014 : https...

Zobrazit diskusi