CDR.cz - Vybráno z IT

Jak bezpečně nasdílet heslo kamarádovi či rodině?

Na internetu nikdy nevíte dne ani hodiny, kdy se váš komunikační nástroj stane obětí hackerů, ať už z důvodu málo bezpečného hesla či prolomení bezpečnosti provozovatele. Občas se však potřebujete s někým podělit o heslo k některé službě, přičemž by bylo velice malicherné jej odeslat přes nezabezpečený Messenger. A jaká je tedy alternativa?

Čas od času potřebujeme někomu sdělit nějaké přihlašovací údaje a je poměrně problém udělat to bezpečně. Tou nejbezpečnější formou je samozřejmě osobní styk. Druhou nejbezpečnější formou pak je napsat jej na papír a poslat doporučeně. Otázkou však je, jak poslat heslo či přihlašovací údaje digitálně.

Existuje řada nástrojů, které s tímto úkolem pomohou. Obvykle se jedná o klasické správce hesel, jen málokterý však umí tato hesla na vyžádání uživatele předat třetí osobě bezpečnou cestou. Aniž bychom byli jakkoliv sponzorovaní provozovatelem, můžeme doporučit například službu 1Password, která umožní nasdílet přihlašovací údaje s vašimi blízkými a přáteli bez ohledu na to, zda sami tento nástroj využívají či nikoliv. Za to můžeme vděčit zejména poslední novince nazvané „Psst!“

Zdroj

Tu ocení zejména ti, kteří mají rádi sdílení streamovacích služeb nebo zkrátka potřebujete nasdílet nové heslo k Wi-Fi s hosty. Pokud chcete využít tuto funkci stačí jednoduše kliknout na tlačítko „Sdílet“, čímž vznikne odkaz. Tento odkaz pak zašlete jednoduše komukoliv, s kým chcete tyto citlivé údaje sdílet.

Odkaz je platný pouze sedm dní s tím, že je možné jej prodloužit až na 30 dní. Navíc je zde možnost zobrazit heslo komukoliv, kdo má odkaz nebo pouze konkrétním vybraným uživatelům. V případě druhé varianty je pak při otevírání odkazu potřeba zadat i svůj e-mail. V praxi se tak zdá, že se jedná o velice užitečný nástroj, který by mohl vyřešit odvěké dilema, jak sdělit své heslo co nejbezpečněji.

Stále se nejedná o nejbezpečnější variantu, ale rozhodně je tento způsob lepší než-li posílání hesel v běžné zprávě, jejíž následovné smazání nemáte plně pod kontrolou. 

Diskuse ke článku Jak bezpečně nasdílet heslo kamarádovi či rodině?

Žádné komentáře.