CDR.cz - Vybráno z IT

Jak může volání v dešti poškodit mobilní telefon a jak se tomu bránit?

Zdroj: Shutterstock

Mobilní telefony jsou dnes nedílnou součástí našich životů a máme je u sebe prakticky neustále, včetně chvil, kdy to není úplně ideální – například když nás zastihne déšť. Volání v dešti je běžná situace, která ale skrývá rizika, o kterých možná mnozí netuší. Déšť, vlhkost a voda obecně mohou snadno způsobit vážné poškození mobilního telefonu. Jak vlastně voda poškozuje váš mobil? A jak se tomu můžete efektivně bránit? Přečtěte si náš dlouhý návod, který vám nabídne nejen informace, ale i praktická řešení, jak minimalizovat riziko.

Jak to funguje?

Voda a elektronika nejsou dobří přátelé, ať už jde o notebook, televizor nebo právě mobilní telefon. Mobilní telefony jsou složitá zařízení, která obsahují citlivé elektronické součástky. Ať už voláte v jemném mrholení nebo v prudkém lijáku, stačí malá kapka vody, aby pronikla do nesprávné části telefonu a způsobila poškození. K tomu dochází zejména kvůli tomu, že většina telefonů není zcela vodotěsná – i když jsou dnes některé modely voděodolné, neznamená to, že jsou nezničitelné.

Vniknutí vody do vnitřních komponentů

Když voda vnikne do telefonu, může se dostat do kontaktu s vnitřními součástkami, jako jsou obvody a baterie. Voda funguje jako vodič, což znamená, že může způsobit zkrat nebo dokonce korozi. Koroze je problém, který se nemusí projevit hned, ale s časem může vést k trvalému poškození. Vnitřní součástky mohou začít oxidovat, což vede k poruchám nebo úplnému selhání zařízení. V nejhorším případě může poškození vodou způsobit také nebezpečí přehřátí baterie, která se může zkrátit nebo dokonce explodovat.

Reproduktory a mikrofon

Jedním z prvních míst, které voda zasáhne, jsou reproduktory a mikrofon telefonu. Voda může snížit kvalitu zvuku, způsobit přerušení hovorů nebo úplně znefunkčnit zvukové systémy. V některých případech se problém projeví okamžitě, jindy až s odstupem, kdy si všimnete, že hovory jsou tišší nebo že druhá strana neslyší váš hlas.

Zdroj: Shutterstock

Dotykový displej

Dotyková technologie telefonu je navržena tak, aby reagovala na elektrický odpor prstů. Pokud dojde k zatečení vody na displej, může to narušit schopnost obrazovky správně reagovat. Mokré ruce nebo kapky vody na obrazovce mohou způsobit, že dotyková obrazovka bude reagovat zmateně nebo vůbec. V horších případech může dojít k tomu, že voda pronikne pod displej a poškodí elektronické obvody, což může vést k trvalému poškození.

Jak může silikonové pouzdro pomoci?

Jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak se chránit před deštěm, je použití kvalitního silikonového pouzdra. Ačkoli silikonové pouzdro není zárukou úplné vodotěsnosti, může výrazně omezit riziko, že se voda dostane do kritických částí telefonu.

Ochrana před stříkající vodou

Silikon je materiál, který je přirozeně nepropustný a voděodolný. Kvalitní silikonové pouzdro obalí telefon po stranách a poskytne ochranu před stříkající vodou, kapkami deště nebo vlhkostí. Tím, že zabrání přímému kontaktu vody s povrchem telefonu, může pouzdro předejít poškození způsobenému vniknutím vody do portů, jako je nabíjecí port, sluchátkový port nebo reproduktory.

Zároveň silikon přidává lepší úchop

Dalším velkým přínosem silikonového pouzdra je to, že zvyšuje přilnavost telefonu v ruce. Při dešti je telefon často kluzký a je snadné ho upustit. Pokud by vám telefon spadl do vody nebo na vlhkou zem, situace by se mohla stát ještě horší. Silikonové pouzdro snižuje pravděpodobnost, že vám telefon vyklouzne z ruky, což může v kritické chvíli zachránit váš mobil.

Ochrana proti prachu a vlhkosti

Silikonové pouzdro nejen chrání před deštěm, ale také proti prachu a vlhkosti, které mohou poškodit vnitřní části telefonu. Pokud je například telefon vystaven vysoké vlhkosti, jako je například při pobytu v blízkosti vodních ploch nebo v sauně, silikonové pouzdro může poskytnout bariéru proti kondenzaci, která by jinak mohla vniknout do telefonu.

Kdy je volání v dešti opravdu nebezpečné?

Ne všechny situace s deštěm jsou stejně nebezpečné. Jemné mrholení na dobře chráněný telefon nemusí nutně znamenat problém, ale jsou případy, kdy je lepší telefon raději odložit a zavolat později.

Prudký liják

V prudkém dešti, kde voda padá v takové míře, že nemůžete vidět na metr před sebe, je lepší se volání vyhnout. I když máte silikonové pouzdro, voda se může dostat do portů nebo mikrofonu, kde může způsobit rychlé a vážné poškození. V tomto případě je nejlepší telefon schovat do nepromokavé kapsy nebo batohu.

Pokud máte nevodotěsný telefon

Pokud váš telefon není vybaven certifikací IP (Ingress Protection), která zaručuje určitou úroveň voděodolnosti, měli byste být zvlášť opatrní. Vodotěsné telefony jsou navrženy tak, aby vydržely krátkodobý kontakt s vodou, ale i zde platí, že delší expozice může být problematická. Pokud nemáte voděodolný telefon, je volání v dešti vysoce rizikové a může způsobit trvalé poškození.

Kombinace deště a studeného počasí

Dalším nebezpečím je kombinace deště a chladného počasí. V takových podmínkách voda může rychle zamrznout nebo kondenzovat uvnitř telefonu, což zvyšuje riziko poškození nejen vodou, ale i teplotními rozdíly. Když telefon zůstane vlhký a následně ho vezmete do tepla, kondenzace může způsobit další poškození elektronických součástek.

Jak zabránit poškození mobilního telefonu v dešti?

Prevence je vždy lepší než řešení následků, proto zde najdete několik praktických tipů, jak se vyhnout poškození mobilního telefonu během deště.

Používejte vodotěsný obal

Pokud víte, že budete často vystaveni dešti, investujte do vodotěsného obalu nebo pouzdra. Tyto pouzdra jsou speciálně navržena pro ochranu proti vodě a mohou vám poskytnout klid, že váš telefon přežije i silný déšť.

Vyhněte se volání v silném dešti

Pokud je to možné, vyhněte se volání v silném dešti. I když máte silikonové pouzdro, dlouhodobá expozice vodě může stále způsobit problémy.

Mějte telefon schovaný

Když začne pršet, raději telefon schovejte do kapsy, batohu nebo jakéhokoli jiného úložného prostoru, který je voděodolný. Nepokládejte ho na vlhké povrchy, protože voda může snadno proniknout do vnitřních součástek přes reproduktory nebo porty.

Co dělat, když se váš telefon namočí?

Pokud se váš telefon přece jen namočí, okamžitě ho vypněte a nezkoušejte ho zapnout, dokud nebude zcela suchý. Voda může způsobit krátké spojení, pokud se pokusíte telefon zapnout, když je ještě vlhký.

Rychlý zásah může zahrnovat umístění telefonu do nádoby s rýží, která absorbuje vlhkost. V ideálním případě byste ale měli telefon co nejdříve nechat vysušit odborníky.

Používání telefonu v dešti je sice někdy nevyhnutelné, ale s dodržováním správných opatření můžete minimalizovat riziko jeho poškození. Od použití silikonového pouzdra přes voděodolné obaly až po vědomé rozhodnutí telefon v silném dešti nepoužívat – každá z těchto metod může váš mobil ochránit a prodloužit jeho životnost.

Diskuse ke článku Jak může volání v dešti poškodit mobilní telefon a jak se tomu bránit?

Žádné komentáře.