CDR.cz - Vybráno z IT

Máte raději klasické hodinky? Novinka udělá z jakýchkoliv "skoro" chytré

Trivoly 1
Miniaturní Bluetooth placku přichytíte na spodní stranu svých stávajících hodinek a můžete tak mít třeba chytré luxusní Rolexky, které umí měřit tep a ovládat váš telefon.

Chytré telefony, ledničky, pračky, nebo třeba hodinky. Chytré už zkrátka může být skoro všechno kolem nás. Jak nám ale ukazuje např. oblast nositelné elektroniky, narážíme zde na limity, které z ní dělají spíše hardware pro nadšence. Přetechnizovaný design, chybějící funkce, nebo krátká výdrž baterie mohou být pro mnoho zákazníků překážkou.

Nemohly by chytré hodinky vypadat stejně, jako ty moje stávající? Nyní už mohly. Udělátko Trivoly udělá z jakýchkoliv "hloupých" hodinek chytrou nositelnou elektroniku. Miniaturní placku o tloušťce 3 mm umístíte na spodní stranu klasických hodinek a hle, rázem dostanete nové funkce.

Trivoly

Vaše hodinky se rázem díky integrovaným diodám a vibračnímu motorku uvnitř Trivoly naučí upozorňovat na zprávy, notifikace, hovory apod. Co se hardwarové výbavy týče, nechybí sportovní tracker s optickým snímačem srdečního tepu a pedometr, který zvládá komunikovat s Google Fit, Apple Health a dalšími službami.

Poklepem můžete ovládat i funkce mobilního telefonu, jako je kamera či přeskakování skladeb v hudebním přehrávači. Pro komunikaci s Trivoly je používán Bluetooth a nechybí kontrolní aplikace pro Android i iOS, sledující různá nastavení a sledování naměřených hodnot.

Trivoly

Zařízení se dobíjí skrze dvojici pinů na těle placky - tu položíte na dokovací stanici a nabíjíte. Samozřejmostí je vodotěsnost, takže si můžete s Trivoly vyrazit třeba do bazénu.

S výdrží baterie si oproti chytrým hodinkám moc nepolepšíme

Ačkoliv vypadá myšlenka poměrně hezky, nezdá se nám uchycení placky na spodek hodinek moc praktické. Hodně bychom se divili, kdyby zařízení zbytečně netlačilo na ruku nositele. Náhrada za běžné chytré hodinky Trivoli sice není, ale svou cílovou skupinu by si i tak najít mohla. Škoda jen té výdrže, podobná vychytávka by podle nás měla zvládnout alespoň týden, jinak je to nesmysl.

Trivoly 2

Cena jako zabiják nadějného projektu?

Novinka se právě snaží uspět na crowdfundingovém serveru Kickstarter, kde je možnost tvůrce podpořit a zakoupit obě verze. Trivoly 1 vyjde na 99 dolarů (2 500 Kč), druhá verze na 129 dolarů (3 200 Kč) s datem dodání kolem února příštího roku. Vzhledem k tomu, že náramky s podobnými funkcemi lze sehnat za cenu kolem 500 Kč, nebude mít Trivoly na růžích ustláno. Ale nevadí, brzy třeba nápad někdo okopíruje a my se třeba dočkáme levnější alternativy.

Xiaomi 1

Třeba takový Xiaomi Mi Band 1S, který čínský výrobce před několika dny ukázal světu, má vydržet až měsíc, měřit tep zvládne také a k tomu stojí pouhých 18 dolarů (kolem 500 Kč).

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Máte raději klasické hodinky? Novinka udělá z jakýchkoliv "skoro" chytré

Pondělí, 9 Listopad 2015 - 18:24 | HKMaly | Inteligence mas se nemeni. Jsou jen cim dal tim...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 16:40 | Pan_Filuta | Děkuji za zmínění Xiaomi Mi Band 1S - bude nějaký...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 11:33 | JVc | "Chytré už zkrátka může být skoro všechno...

Zobrazit diskusi