CDR.cz - Vybráno z IT

Jak zjistit, zda jste obětí úniku dat z Facebooku? Zkuste tyto dva nástroje

Ze společnosti Facebook uniklo nejvíce citlivých údajů o uživatelích v celé historii. Tento útok si vzal za oběť i přes milion Čechů. Lidé se přirozeně obávali, zda oni nejsou tou konkrétní obětí, a proto vznikl i nový web, kde je možné ověřit, zda i vy nejste obětí.

Zdroj (Pixabay.com)

Před několika málo dny jsme vás informovali o největším úniku dat v historii Facebooku, kdy se měla na veřejnost dostat data od 533 milionů uživatelů a mezi tím i více jak milionů Čechů. Mezi těmito údaji samozřejmě nechybí jméno, datum narození, telefonní číslo nebo e-mail. Zprvu se Facebook nechtěl vůbec vyjádřit, ale posléze napsal, že se jedná o staré údaje z roku 2019.

Tím však jeho vina není o nic menší. Mnoho uživatelů se tak ptá, zda je nějaká možnost, jak mohou zkontrolovat, zda nepatří mezi oběti. K dispozici je hned několik nástrojů, které údajně prohledají data z uniklé databáze a ověří, zda se vámi zadaná e-mailová adresa či telefonní číslo nachází mezi oběťmi. Sami si však položte otázku, zda těmto nástrojům věříte a zda jen neakumulují tyto informace pro vlastní účely. 

Například web Have I Been Pwned údajně ověří nejen to, zda byly vaše údaje zcizeny při posledním úniku dat, ale také zda nebyly zneužity při předchozích útocích. Autor webové aplikace „Have I Been Pwned“ prý zvažoval, zda zavede možnost ověření i podle telefonního čísla. Obával se, že by mohlo dojít i narušení ochrany soukromí. Nakonec se však naštěstí rozhodl tuto funkci přidat.

Druhým nástrojem pro možnou kontrolu uniklých dat podle telefonního čísla je web „The New Search Day.“ Autor webu David Johnston uvádí, že Vaše telefonní číslo chrání před dalším zcizením tím, že společně s vaším telefonním číslem odešle dalších 99 náhodně vygenerovaných čísel. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak zjistit, zda jste obětí úniku dat z Facebooku? Zkuste tyto dva nástroje

Středa, 7 Duben 2021 - 17:35 | Gaunter | Chudák Zuckerberg. Chcel ich predať sám ale...

Zobrazit diskusi