CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kryptoměnám ve Vietnamu odzvonilo. Počátkem roku bude jejich užívání nelegální

Voči kryptomenám typu Bitcoin v zásade nič nemám, ale voči samotnej ťažbe áno. Okrem (ne)ekologického aspektu, ťažba významne začína zasierať celý internet. Existujú už tisícky webov kde pri ich návšteve stúpne zaťaženie vášho PC až na 100%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, jaký weby navštěvuješ, ale já jsem ještě na žádnej nenarazil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre začiatok skús napríklad niečo s tohoto zoznamu ;)
http://dsl.sk/article.php?article=20354

Našťastie uBlock to vie aspoň zatiaľ zablokovať. Existuje aj plugin pre Foxa "No Coin".
Bohužiaľ nie každý má možnosť (hlavne v práci) si pluginy nainštalovať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že na Slovensku je to oblíbenej sport :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne, strasne me sere to spalovani prostredku na pocitani absolutne niceho. Co vim, tak treba eutherum aspon pocita nejake cloudove veci pro koncove zakazniky, kteri za ten spotrebovany CPU cas "plati" (ikdyz teda nevim komu a jak to funguje, ale co jsem cetl, tak ma jit o pocitani realnych uloh, ne jak u bitcoinu, kde jsou to temeliny a tuny a tuny HW zcela zbytecne na nic).
Bitcoin je mor a je jen otazka nez ho zakazou. A zakazat se da snadneji nez si vubec kdo dovede predstavit. Staci kdyz svetova banka vyda doporuceni zakazat transakce s kryplomenama. Evropska centralni banka, FED a ruska centralni banka vydaji narizeni pro border exchange a a narodni banky to implementujou v ramci svych podrizenych bank a je s kryplomenama amen. Svetova banka se stara i o ekologii, takze je to i v jeji jurisdikci. Kdyby tohle doporuceni svetova banka vydala, tak je bitcoin na tretine nez dopovi vetu. Kdyz by se pak souhlasne vyjadrila nejaka z tech dalsich centralnich bank, tak je na nule. Je ale zajimave bitcoin sledovat. Behem dvou dnu nekdy minuly tyden ztratil tretinu hodnoty a uz je zase zpet:o) Zajimalo by me, zda je to nizkym zajmem a poctem transakci (myslim realnych, ne kdy jeden subjekt udela desitky tisic "obchodu" denne) nebo jsou lidi jen tak blbi:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze "staty" zakazuji vzdy to, ceho se boji, tak je to docela dobra zprava...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba taky vraždy, loupeže a podobně.... Ono se to s tím černobílým viděním státu nesmí přehánět....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim redaktora, kdyz uz tupe preklada slovo od slova, aby zapojil hlavu. "primární nabídka minci" je patvar, ktery prelozil z ICO - "Initial coin offering" a ma cesky termin "Primarni upis minci".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kryptomeny uz nikto nezlikviduje. Ano budu mat rozne kryptomeny rozne ceny. Ale zakazat sa uz teraz nedaju. Ak sa aj o to pokusia, tak jedine co mozu kontrolovat je burza a vyber FIAT meny. Zdanenie tejto moznosti bude znamenat ze sa velke percento ludi z burz popresuvaju na offline penazenky, a/alebo online sluzby tvariace sa ako kryptobanky.

Preco ich nezlikviduju? Pretoze firmam prinesu vacsie vyhody (slobodu, rychlost transakcii, efektivitu) a potencialne o nejakych par rokov neskor lahsiu manipulaciu (poplatkami, nanutenymi sluzbami).
Zaujimave kryptomeny:

ETH (Ethereum) - za tymito menami stoja firmy ako Microsoft, JPMorgan, Toshiba. Jej vyhodou je, ze nemusi pri tazbe pocitat nezmysly, ale moze pocitat konkretne paralelizovane vypocty. Toshiba si dala napriklad pocitat niektore simulacie ohladom UI (AI). Je to lacnejsie, nez si objednavat drahe centralne pocitace. Ma velmi vyspelu implementaciu blockchain a je zatial dost bezpecna. Firmy stojace za nou jej budu udavat "nejaku rozumnu hodnotu"

GameCredit - podpisali zmluvu s Unity3D, ktoru planuju pouzit na in-game platby. Nebude musiet kazde herne studio si implementovat vlastny "diamantovy, mincovy, krystalovy platobny system. Tato mena poslednou dobou podpisala tiez viacero dohod. Zatial ma zameranie hlavne na hry pre smartfony.

STORJ (slabsi potencial SC) - zalohovacie systemy na vyuzitie priestoru uzivatelov, ktori ziskaju za zdielanie priestoru nejake tie poplatky. Zalozeny na Ethereum blockchaine.

STELLAR LUMEN - podpisali dohodu s IBM, kde ich bude IBM vyuzivat na biznis platby, preto jej cena poskocila o tretinu hore. IBM sa rozhodlo, ze nez naimplementuje svoje riesenie, tak zatial vyuzije existujuce, ktore jej najviac vyhovovalo. Je mozne, ze po dokonceni implementacie prejde postupne na svoje riesenie. IBM caka, kym spadne to "Bitcoin hard fork" nadsenie. Vo velmi blizkom case budu postupne uvolnovat viac a viac info o pouziti tejto meny.

BAT (Basic Attention Token) - snazi sa o trh s reklamami, cize ako alternativa ku google adwerb a podobnym sluzbam. Z jednoducheho principu maju vysoku sancu uz len z dovodu, ze cely proces bude lacnejsi a menej prizivnikov medzi platbami. Vytvorili si browser Brave, ktory prave bude implementovat toto reklamne riesenie. Uzivatel si bude moct rovnako ako v googli zvolit ci chce mat svoje reklamne ID, alebo nie. Zalozena na Ethereum blockchain.

PIVX - ma zameranie na maximalnu anonymitu a bezpecnost podobne ako viacero uz vyssie cenenych kryptomien. Ak nastane nejaky problem vo svete, alebo zacnu obmedzovat ludi, tak toto je jedna z mien, ktora pomoze sa anonymizovat voci "vlade" a "darmozracom". Cize jej hodnota bude stupat so stupajucimi problemami od nenazranych korporatistov. Zatial je velmi lacna.

Nie som v kryptomenach hyper uspesny, ale od minuleho roku sa mi podarilo priebeznym dokupovanim (za cca 150-350Eur mesacne) a predavanim ziskat naklady spat, k tomu zisk dvojnasobok nakladov uz vybranych a pouzitych vo FIAT na ine investicie. Okrem toho som zvysok kryptomien rozdelil do potencialnych aj tu uvedenych produktov v aktualnej hodnote asi dvoch az troch desiatok tisic Eur. Cize som mal celkom pekne zhodnotenie vstupnych nakladov. Ak aj stratia FIAT hodnotu, vacsina z tychto kryptomien sa bude dat pouzit aj po 2 rokoch.

Mne ide len o to, aby sa tieto projekty a ich sluzby rozrastli, FIAT ma uz vobec nezaujima, cize to neberte ako investicnu radu a kazdy sa rozhodujte za seba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik z uvedených příjmů jste řádně zdanil a zaplatil sociální a zdravotní? Nebo už Vaše děti nechodí do školy a Vy k doktoru?
Já osobně vnímám všechny kryptoměny a obchod s nimi za šedivou ekonomiku která parazituje na principech moderní společnosti a slouží k podpoře nelegálních činností jelikož to není uznáno jako legitimní platidlo. Možná časem změním názor.
Nenásleduje tímto Větnam kroky Číny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větnam:o)))) To me rozesmalo:)
V cine to bylo mimojine i diky blackoutum v rozvojovych oblastech, kde si treba nejaky pitomec udelal bitcoinovou farmu a odstrihl od elektriky milion lidi.
A taky, ze vlada premysli a pokud to delalo znatelne objemy, tak hrozi, ze lidi by o sve penize prisli, ikdyz vlastni blbosti, ale ve skutecnosti to pak odnese cela spolecnost. Maji socialismus jako u nas, takze blbost jednotlivce se rozlozi mezi vsechny, coz neni velky problem. Pokud ale bude takto blba vyznamna skupina, muze to poskodit i celek. V USA s tim maji zas trochu jiny problem. Tam kdyz clovek zbankrotuje kvuli sve blbosti, tak jej nikdo zivit nebude. Ale zas veme pistol a prepadne banku, takze je to taky nebezpecne.
Jinak s tema prijmama u bitcoinu je to samozrejme problem, ale vetsi problem jsou kriminalni obchody. Navic u bitcoinu je to krasne, ze jeho kryti je rovno nule (cili ma nulovou realnou hodnotu a netvori a nikdy ani nebude zadnou realnou hodnotu tvorit), takze co pan nad tebou vydelal, musel nekdo jiny logicky prodelat. Je to takove idealni ekvilibrium, kdy na kazdeho stastlivce pripadne jeden nestastnik a naopak, pricemz role stastneho a nestastnika se muze obratit lusknutim prstu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fetujes alebo co? Z mojej mzdy ide mesacne vsetkym statnym organizaciam okolo 1500 EUR!!!! Myslim si, ze sponzorujem aspon desiatku dochodcov voliacich idiotov, spotrebny material pre niekolko deti v skole, jedneho ucitela zakladnej skoly, a aspon jednu sestricku v nemocnici.

Retard. Toto je typicka Slovanska zavistlivost. Stat nikde nevravi, ze svoje peniaze musim pouzit na spotrebu. Ja som si svoje uz raz zdanene peniaze pouzil na cinnost zakonom nezdanitelnu, pretoze by moje peniaze podliehali jednoznacnemu dvojitemu zdaneniu za neexistujucu cinnost. Nikoho nezamestnavam, a tymito peniazmi sa nezivim kedze nemam ani firmu a prijem neprekrocil nezdanitelne minimum. Az kryptomeny uvedu do zakonov, rad ich zdanim a podporim, ved mi mozu narubit kludne aj 60% dani.

Update:
"jelikož to není uznáno jako legitimní platidlo"
Sam sebe si odporujes. Je vrece zemiakov uznane ako legitimne platidlo? A co ak murar z konca dediny, potrebuje na zimu zemiaky, urobi ti rekonstrukciu domu po veceroch a kedze mas prebytok zemiakov, tak mu das 15 vriec.

Bolo to nezakonne? Ved ani zemiaky nemaju pevnu hodnotu. Zhodou okolnosti sa vo svete urodilo o 50% menej zemiakov a ich cena stupla na 50Eur za vrece. Bolo to nezakonne? Takych prikladov prebieha vo svete na tisicky. A pritom to nie je zakonom stihatelne, pretoze VYMENA spotrebnych produktov, alebo hodnota prace nepodlieha dani, pokial sa tym nezivis a tvoje prijmy z cinnosti neprekrocia zakonom stanovenu sumu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po počátečním mírném nadšení, mám docela od krytptoměn odstup, kvůli jejich (ne)krytí, ale když čtu, že vlastní režie BTC spotřebovává elektřiny jako Island (72.místo na světě v řebříčku spotřeby el.) a zvládá 7 transakcí za s, tak je konec spekulativní bubliny okolo BTC jen otázkou času.
https://www.finance.cz/498406-bitcoin-spotreba-elektriny/
Užitečné může být spotřebovávání elektřiny jen tam, kde je jí přebytek a nejsou dráty k distribuci nebo na vytápění.
https://diit.cz/clanek/irkutsk-cryptohouse-topeni-tezbou-kryptomen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

guvernér banky - Agus Martowardojo: „Bitcoin ani ostatní virtuální měny nejsou v Indonésii ani měnami, ani legálními platebními nástroji.“
Ten chlap asi nesedí na správném místě. Nechápe, že platidlem je cokoliv za co zboží nebo službu vyměním. Od mušlí (v Indonésii by ro z historie měli znát), kamínků, drahé kovy až po potisknuté papírky bez krytí jinou hodnotou jako je např. dolar. Zkrátka je to jenom strach z něčeho co nedokáže ovládat.
Nakolik je to dobře nebo špatně neumím odpovědět, jako většina lidí. A argumenty (viz výše), že těžba je neekologická apod. - možná ano, to těžba jiných surovin také a pŕesto se těží. Že je to fiktivní platidlo - asi ano, ale lidi jsou ochotni do něj investovat, nechat si ním platit apod. Takže je to platidlo i když je mnoho lidí proti. S tím nic neuděláme. A jak víme z historie, zákazy se to nikdy nevyřešilo.
Že kryptoměny podporují šedou ekonomiku. Asi i ano. Ale jsou tu i jiné platidla, které tu jsou mnohem déle, používají se a nikdo s tím nic neudělá. Protože tyto zákazy řeší důsledky, ne příčiny. Takže jako vždy - vylijeme vaničku i s dítětem. Pan guvernér ale už mlčí jak vlády znehodnocují platidla tím, že si objednávají tisk nových a nových bankovek protože rozhazují, že se mnohé vlády se zadlužují (a tím své obyvatele) atd. Jednoduše řečeno - svět velkých peněz smrdí. A to hodně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, platidlem to je. Ale to nijak nevylučuje, že to není měnou ani legálním platebním nástrojem. Platidlem může být v jisté komunitě třeba dávka heroinu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.