CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Laserové dělo pro bombardéry B-52 je ve vývoji

Jak symbolický obrázek ;) . Celou tuto výzbroj můžete nahradit jedním experimentálním laserovým dělem a bateriemi ... Ale nikdo nemůže říct , že se o nasazení nepokouší .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stavajici vyzbroj je mozne pouze nahradit vyzbroji, ktera ma stejnou ucinnost.

Bombami lze srovnat se zemi nekolik bloku budov. Laserovym delem lze docil to same jen pokud budou ze dreva a povede se je zapalit.

Bombami lze znicit cil v hloubce nekolika az nekolika desitek metru. Laser maximalne spali travicku na povrchu. Cekat nekolik desitek minut se nez se laser propali az k cili nelze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravte mě někdo kdo tomu víc rozumí. Ale nestačí pak raketu pokrýt vysoce odrazivým materiálem, aby ten laser byl nahraný? Nestačil by třeba jen vysoce leštěný nerez na dostatečné zvýšení odolnosti které by zajistilo dolet k cíli? A co když bude nízká oblačnost? Mlha?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navigacni sensory prekryte odrazivym materialem moc neuvidi. Vetsina dnesnich raket neumi letat naslepo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pocasi je nepritel. mlha, prach, smog - vsechno paprsek rozptyluje. proto na obranu budou systemy kombinovane s C-RAM apod.
lasery ale zase muzou mit vetsi dostrel. mozna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oblačnost a mlha vám můžou pomoci, ovšem asi jen od určité vzdálenosti. Pokud jde o pokrytí rakety, senzory nepokryjete (optika i radar před sebou potřebují dielektrikum) a i kdyby to šlo, ultrakrátké pulsy stejně povedou nakonec k destrukci povrchu (žádné zrcadlo není dokonalé - dokonce lasery samy s tím mají problémy, což možná bude zajímavější důvod, proč bude problém tohle zavést).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V hmle to asi prilis fungovat nebude. Vysokoodrazivy material iba jemne predlzi dobu zostrelu. S obyc popisovacim laserom sme popar pokusoch boli schopny jednoducho popisovat aj zlate lestene pera. Akonahle sa narusi vonkajsia vrstva potom uz na materiale prilis nezalezi. Mozno by pomohla volframova pena plnena medou - potrebuje fakt vela energie na odparenie a prepalenie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co rakety vybavené přesnými koutovými odražeči ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koutovými odražeči nadzvukového vzduchu? ;) Křup!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koutové odražeče jsou i v obyčejných odrazkách. Jen nejsou přesné. Máš pocit že by podobná vrstva na raketě měla velký vliv na její let?
Ale samozřejmě jde jen o vtip. tak přesný odražeč aby vrátil paprsek přesně zpět i skrz neklidné vrstvy vzduchu nikdo nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nebude stačit puls v řádu milisekund, je to prakticky k ničemu.... On je trochu rozdíl střílet ze země, což je stabilní pevná věc a z letadla, kde i jen vibrace od motorů znamenají při zaměřování na větší vzdálenost rozptyl v lepším případě v desítkách centimetrů a navíc pokud vás ta raketa zaměří, tak na vás rozhodně neletí z boku jak je na videu, ale svou špičkou, takže plocha mnohem menší....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna u Air Borne Laser byly vibrace letadla velkym problemem. Si to tom nejprv neco precti. Problem byl ve vibracich rezonatoru.

A na obranu se nikdy nenasazuje jen jeden kus. Trochu moc riskantni. Takze na jeden laser mozna raketa leti spickou, ale na ten druhy ne. A i kdyby letela spickou - senzory rakety jsou vpredu, a ty jsou nejzranitelnejsi, navic pokud na tebe neco leti primo, tak uhlova rychlost je mala (~nulova), tedy se snaz zameruje. A vsimni si na tech videich, laser vubec nema problem udrzet paprsek na malem bode rakety. Ani nahodou paprsek neozaruje celou plochu rakety nebo tak neco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.