CDR.cz - Vybráno z IT

Ledovec na Sibiři ukrýval hlístice živé již 41 tisíc let. Zodpoví životní otázky

Vědci, kteří odebrali vzorky permafrostu ze Sibiře, se nestačili divit, když objevili živé hlístice bez jakýchkoliv známek poškození. Čekali zde nejméně 41 000 let, čili od poslední doby ledové.

Nejen vlivem globálního oteplování dochází k tání ledovců po celém světě. Jeden z vědeckých týmů se rozhodl prozkoumat část permafrostu, který získal na Sibiři, aby mohl detailně prozkoumat, jaké je složení mikrobů v ledu. Všichni byli překvapeni, co objevili. Nacházelo se tam totiž několik hlístic, které jsou staré minimálně 41 000 let. 

Celý projekt má pod svými křídly univerzita v Tenessee, konkrétně mikrobioložka Tatiana Vishnivetskaya, která se snaží co nejdůkladněji prozkoumat hlístice, které pocházejí z poslední doby ledové, umístěné v petriho miskách.

Pozoruhodné je na tom, že to prakticky popírá dosavadní zavedenou iluzi o tom, co je potřeba k životu a k přežití. Tito červi dokázali, že život, jako takový, může přečkat i opravdu extrémní podmínky. To je koneckonců dobrá zpráva i pro astronomy, protože obdobné podmínky, jakou měli tyto hlístice v permafrostu, panují i na některých planetách či jejich měsících v naší sluneční soustavě. Tento výzkum tak dává větší naději na nalezení života ve vesmíru.

Vishnivetskaya je toho názoru, že hlístice jsou prozatím ten nejsložitější organismus, který kdy zamrznutí a poté probuzení k životu přežil. Domnívá se také, že kdyby permafrost byl stabilní, délka života těchto červů by nebyla omezena. Vědec Gaetan Borgoni z Belgického institutu pro výzkum života v extrémních podmínkách poznamenal, že pokud dokáží hlístice přežít bez poškození 41 000 let, neumí si představit horní hranici jejich života.

Sám Borgoni uvádí, že vzhledem k faktu, že hlístice dokáží přežít jak hluboko pod zemí bez vody, vzduchu i světla, tak v permaforstu, je velice pravděpodobné, že se budou vyskytovat i na jiných a méně pohostinných planetách než je Země. Jejich výskyt ve vesmíru se prozatím nepotvrdil, ale je to prý jen otázka času.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Ledovec na Sibiři ukrýval hlístice živé již 41 tisíc let. Zodpoví životní otázky

Čtvrtek, 18 Červenec 2019 - 04:13 | pg | Hlístice čekali? To asi ne...
Středa, 17 Červenec 2019 - 13:09 | totojane | hlistice je hezky nazev ale o jaky druh se jedná...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 22:26 | Jan Machacek | Clanek je zajimavy, jen bych doporucil "...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 18:38 | Kazaxx | A byl zmrzlej a nebo žil v tom mechu pod ledem?...
Pondělí, 15 Červenec 2019 - 16:55 | Pety | Životní otázky jsou dávno zodpovězeny: 42.

Zobrazit diskusi