CDR.cz - Vybráno z IT

Letos vyjde historicky první Tolkienův příběh ze světa Středozemě, Pád Gondolinu

Christopher Tolkien, nejmladší syn známého autora J.R.R. Tolkiena se rozhodl vydat další z nedokončených děl svého otce. Tentokrát půjde o vůbec první příběh ze světa Středozemě, který kdy Tolkien sepsal.

V srpnu letošního roku vyjde nová kniha z prostředí Středozemě, kterou Tolkien údajně napsal, když byl zraněný v nemocnici po bitvě na Sommě, jedné z největších a nejkrvavějších bitev první světové války. Údajně by mělo jít o autorův vůbec první sepsaný příběh ze světa Středozemě. 

Kniha ponese název Pád Gondolinu a o vydání se postará opět jeho nejmladší syn, Christopher Tolkien, kterému je již 93 let. Informace o vydání nového dílu překvapila všechny milovníky Tolkienova díla, jelikož Christopher při loňském vydání Berena a Lúthiena poznamenal, že by se mělo jednat o poslední knihu z otcových spisů. 

Něco málo z děje

Jak již z názvu vyplývá, celý děj se točí kolem elfského města Gondolin, založeném elfským králem Turgonem. Děj knihy se odehrává v prvním věku, tudíž na časové ose předchází i původní trilogii Pána prstenů, odehrávající se v rozmezí třetího a čtvrtého věku. 

Gondolin je tajné město obklopené horami a přístupné jen tajným průsmykem. Po tomto městě zatoužil i temný pán Morgoth, kterému trvalo 400 let, než dokázal město nalézt s pomocí Maeglina, Turgonova bratrance. V příběhu se vyskytuje i posléze nechvalně známý Sauron, v tomto věku je však stále ještě pouhým služebníkem Morgotha.

V novém příběhu lze nalézt i spojitosti s dějem trilogie Pán prstenů. Například Tuor a Idril jsou prarodiče Elronda, pána z Roklinky. Další zajímavou spojitostí jsou zbraně, které Bilbo a Gandalf naleznou ve zlobřím doupěti, totiž zbraně vyrobené právě v Gondolinu. V příběhu se také opět vyskytuje zdráhavý hrdina, kterého však okolnosti promění v hrdinu pravého, typický Tolkienův rukopis. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Letos vyjde historicky první Tolkienův příběh ze světa Středozemě, Pád Gondolinu

Sobota, 21 Duben 2018 - 09:21 | Xspy | Tolkien uměl báječně popsat neexistující...
Čtvrtek, 12 Duben 2018 - 00:46 | magnezar | Obrázek: Tolkienův kalendář pro rok 1996 červen

Zobrazit diskusi