CDR.cz - Vybráno z IT

Lidstvo na prvním místě: Elon Musk konkurenci nabízí technologie SpaceX zdarma

Elon Musk dokázal světu, že jeho cílem je technologický vývoj lidstva a ne vlastní prvenství. Při rozhovoru s vedením NASA několikrát řekl, že poskytne své duševní vlastnictví zdarma komukoliv NASA uzná za vhodné.

Ve většině průmyslových a obchodních sektorech jde o konkurenční boj mezi společnostmi či o jakousi soutěž ve vývoji nejnovějších technologií. To však neplatí o Elonu Muskovi, který dokázal, že mu nejde ani tak o prvenství ve vývoji, jako spíše o dosažení cíle jako takového.

Elon Musk se sešel s Jimem Bridenstinem, správce NASA, v sídle SpaceX v Hawthorne, kde měli jen doladit nutné detaily ohledně svého programu. Během rozhovoru však Musk dvakrát nabídl Jimu Bridenstinovi, že duševní vlastnictví, které SpaceX nashromáždilo během testování padáků v programu Crew Dragon, může využít nejen NASA, ale kdokoliv si bude přát.

Samotná SpaceX nyní pracuje na třetí fázi vývoje tohoto systému padáků, která bude mít na starost co nejbezpečnější návrat zpět na Zemi. Později pak Musk doplnil a dovysvětlil svou nabídku, že žádné údaje by neměly být považovány za vlastnictví a proto chce veškeré duševní vlastnictví SpaceX poskytnout zdarma svým konkurentům.

Vedení NASA logicky ocenilo tento vstřícný krok, ale na druhou stranu řeklo, že v některých případech tuto nabídku nemůže využít. NASA musí především hájit zájmy Spojených států amerických, a proto pokud by sdílení dat nepomohlo zájmům USA, nemůže NASA tyto údaje poskytnout. Je však zřejmě, že pokud by vědci z celého světa pracovali na jednom projektu se sdílením dat, vývoj by šel daleko rychleji, než když se v například v řadě laboratoří vyvíjí paralelně umělá inteligence.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Lidstvo na prvním místě: Elon Musk konkurenci nabízí technologie SpaceX zdarma

Pondělí, 14 Říjen 2019 - 18:10 | maruširi | Jenom divadýlko. Musk samozřejmě přesně věděl, že...
Pondělí, 14 Říjen 2019 - 14:15 | Kazaxx | A o ten závěr jde. Musk sliboval něco ohledně...

Zobrazit diskusi