CDR.cz - Vybráno z IT

iPad jako pracovní nástroj?

ipad-business-logo
Tablet od Applu ve většině lidí evokuje spíše zařízení pro zábavu, než pro seriózní práci. Na letošním DesignBloku se firma Logitech snažila přesvědčit přítomné o výhodách velkého dotykového displeje, které v kombinaci s aplikacemi na míru prý z iPadu pracovní nástroj udělají. Posuďte sami.

Sám jsem na iPad pohlížel jako na nástroj, který má doplňovat přenosnou mediální sadu notebook-telefon. Bral jsem tedy tablet jako nadstandard pracovních nástrojů, který není zdaleka nutný a projevuje se jen z hlediska pohodlí. Workshop Petra Máry nám měl přiblížit iPad jako produktivní a efektivní nástroj pro práci, který se "vyplatí". Teoreticky by mohl konkurovat notebooku. Aplikace do jisté míry suplující ty notebookové nyní zjevně existují.

iPad staví na aplikacích pro dotykový displej, což umožňuje zcela unikátní uživatelský zážitek. Z hlediska dostupnosti na App Storu nemá nejspíš konkurenci. Uživatel si aplikaci velmi jednoduše a efektivně najde, stáhne a může okamžitě používat.

Pages - Word pro iOS

Základem kvalitního digitálního vyjadřování je textový procesor. Obchod nabízí ipadovskou verzi programu Pages známého převážně z Mac OS X. Pro krátké zápisky postačí dotyková klávesnice, ale pokud plánujete psát na iPadu delší text, zvážil bych pohodlnější externí klávesnici.

Pro rychlou tvorbu reprezentativních dokumentů připravil Apple sadu šablon, ze kterých můžete při psaní vycházet. Nejsou sice díky rozšířenosti Pages příliš originální, ale několika málo změnami si je upravíte k obrazu svému. Myš jako ovládací prvek objektů typu graf a obrázek supluje dotykové umisťování po stránce s automatickým přizpůsobením textu novému rozložení obsahu.

Pages-ipad

Aby byla aplikace efektivní, musí komunikovat se světem. Pages dokáže exportovat dokumenty do PDF, DOC a dalších formátů, stejně tak jako je sdílet po e-mailu, na Dropboxu a jiných cloudových platformách.

Keynote - prezentace jednoduše a elegantně

Aplikace, která mě osobně nejvíce uchvátila, je určitě Keynote. Supluje prezentační software typu PowerPoint a stejně jako Pages má svého vyvinutějšího bratříčka na OS X. Tady je výhoda dotykového ovládání maximálně znát a předpřipravené šablony zde podstatně lépe využijete. Díky faktu, že u prezentace píšete mnohem méně textu a jde vám hlavně o vizuální stránku, je tato aplikace na iPadu velmi produktivní a efektivní. Docela reálně si dokáži představit situaci, kdy potřebuji během 10 minut připravit prezentaci během cesty autobusem a s Keynote na iPadu to zvládnu.

Keynote-ipad

Aplikace je dotažená i pro samotnou fyzickou prezentaci, kdy můžete obraz přenášet na televizi/projektor, ovládat snímky dotykem a prostor je i pro poznámky k jednotlivým slajdům, které vidí pouze předvádějící u sebe na tabletu.

Mindnode - myšlenkové mapy dotykem prstů

Určitě to znáte - řešíte s kolegy nějakou věc a ze všech tryskají desítky nápadů - tzv. brainstorming. Dohodnete se, ale když na to přijde, nápady záhadně zmizely v závitech mozkových a vy si říkáte, kéž bych si to všechno tenkrát lépe zapsal. Aplikace Mindnode je přímo určená na brainstorming a rozvržení nejrůznějších projektů. Můžete vytvářet libovolné myšlenkové mapy různých typů, barevně rozlišené a popsané.

Mindnode-ipad

Říkáte si, nestačila by tužka a papír? Tužku a papír těžko během pěti vteřin vyexportujete v editovatelné formě a odešlete kolegům.

iFiles - mít všechno setříděné a pohromadě

Co tedy se všemi těmi dokumenty, které v aplikacích vytvoříte? Na závěr se sluší zmínit nějaký správce souborů, který zprostředkuje plnou kontrolu nad vašimi daty a umožní je sdílet dál. To dokáže například iFiles. Uživatel má také možnost připojit nějaké cloudové úložiště typu Dropbox nebo Flickr a pracovat s dokumenty odkudkoliv. Nechybí ani možnost prostě vzít pár dokumentů, přidat obrázky a vše zabalit do komprimovaného archivu, který je pro přenos kompaktnější.

ifiles-ipad

Samozřejmostí je možnost tvořit složky a pracovat s nimi jako na desktopu. Co už není tak samozřejmé, jsou kontextová menu, která vyvoláte švihem nad položkou. Odhalují kupy možností, stačí jen kliknout prstem.

Závěr

I po přečtení článku se určitě najde mnoho z nás, kteří si iPad jako pracovní nástroj stále neumí v praxi představit a dají přednost notebooku. Výše zmíněné aplikace s hromadou dalších na AppStoru však vytvoří dobré zázemí pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového nebo si zpohodlnit jednotvárnou práci.

Opravdové zalíbení bych čekal z řad umělců a lidí, kteří potřebují efektivitu a rychlost. Dovedu si i představit, že v případech produktivních lidí s nedostatkem času iPad nad notebookem zvítězí.

Co myslíte vy? Může iPad notebook nahradit, vhodně doplnit nebo je to stále ta "hračička" pro bohaté?

Tagy: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iPad jako pracovní nástroj?

Středa, 17 Říjen 2012 - 09:07 | petr ib | pages - wordprocesor obdobný jako jinde, jen víc...
Pondělí, 15 Říjen 2012 - 13:32 | mpe | A proč by je nemohl z principu nahradit? Co je na...
Neděle, 14 Říjen 2012 - 22:42 | tomasd- | myslim ze muze ale apple nemam rad ale kdyz se k...
Neděle, 14 Říjen 2012 - 22:34 | Damel | Myslel jsem to ryze obecně. To že něco nevím...
Neděle, 14 Říjen 2012 - 22:03 | Matydot | Myslel jsi napr.: personal v nemocici? Na kazdou...
Sobota, 13 Říjen 2012 - 12:58 | Damel | Zatím dávám přednost bloku o formátu A5, má pro...

Zobrazit diskusi