CDR.cz - Vybráno z IT

Měli bychom se bát čínských dronů a technologií? Možná to není až takový problém

Zdroj: Shutterstock

Svět často kritizuje Čínu za její obrovský technologický vliv - naposledy to byla Austrálie, kdo byl tímto problémem znepokojen, když poprvé vyšly na světlo drony od DJI. Ale možná bychom se měli více starat o naše vlastní bezpečnostní opatření v oblasti technologií.

Australské úřady upozornily na používání čínských technologií. Tentokrát jde o riziko z dronů DJI, které vyrábí čínská firma Da Jiang Innovations. Australská armáda (ADF) následně zakázala používání produktů DJI, dokud nebude zkontrolován jejich dodavatelský řetězec. Drony DJI se využívaly především pro cvičení a trénink.

DJI je další z řady čínských technologických firem, které vyvolávají obavy v Evropě, Austrálii nebo Spojených státech amerických. Ale je dost možné, že to není až tak problematické, jak se zdá. Naopak, čím více se soustředíme na nebezpečí čínských technologií, tím déle nedbáme na jiné hrozby.

Často obviňujeme Čínu

Je třeba říct, že DJI má přímé spojení s čínskou vládnoucí stranou, Komunistickou stranou Číny (KSČ), která má ve firmě svou pobočku. DJI také pomáhá s dohledem nad bezpečností v Sin-ťiangu. Nedávný výzkum ukázal, jak soukromé sledovací firmy v Číně ochotně přejímají jazyk KSČ, aby si zlepšily postavení na domácím trhu.

To vše vyvolalo strach z národní bezpečnosti v Austrálii - a ne poprvé. V roce 2018 vláda Malcolma Turnbulla zabránila Huawei dodat Austrálii infrastrukturu 5G pro ochranu kritické infrastruktury. Ten prohlásil, že "Austrálie musí bránit svou suverenitu stejně silně, jako Čína brání tu svou”.

Dalším případem je TikTok, kde kritici tvrdí, že KSČ může použít aplikaci ke sběru citlivých uživatelských dat. Australské úřady zakázaly TikTok na svých zařízeních již v dubnu tohoto roku. Tentýž krok provedlo hned několik členských zemí v Evropské Unii a USA. 

Tamější (australský) stínový ministr kybernetické bezpečnosti a domácích záležitostí James Paterson chtěl odstranit všechny kamery CCTV na vládních místech od čínských firem Hikvision a Dahua. To se stalo hned po auditu, který zjistil, že na vládním majetku visí více než 900 kamer od těchto společností. 

Nejde však jen o Čínu

Naše politicky motivované zaměření na Čínu odvádí pozornost od snah o odstranění potenciálních škod z jiných míst, jako jsou Rusko, Írán nebo Severní Korea.

Navíc bychom neměli ignorovat domácí hrozby zneužitím technologiemi - například hackery nebo teroristy.

Mnoho členských států EU má už spousty let obavy z čínských technologií a jejich možného zneužití pro špionáž nebo sabotáž. Ale narozdíl od Austrálie se Evropská Unie pokouší posilnit své celkové bezpečnostní normy a postupy pro technologický sektor, aniž by se přímo od jednotlivých produktů a firem zcela izolovala.

Tento přístup je více vyvážený a realistický než jednoduché ukazování prstem na Čínu jako hlavního viníka. Trocha otevřenosti a transparentnosti ještě nikomu zuby nevylámala. 

Lze udělat něco více? 

  • Určitě by se mělo investovat do rozvoje našich vlastních schopností a kapacit v oblasti technologií - zejména těch klíčových pro národní bezpečnost.
  • Měli bychom více kooperovat se svými spojenci a partnery na mezinárodním úrovni, abychom stanovili společné normy a pravidla pro používání technologií ve veřejném prostoru.
  • Čelit hrozbám z více stran - jednoduchá rétorika o Číně jako úhlavním nepříteli nic nevyřeší.

Diskuse ke článku Měli bychom se bát čínských dronů a technologií? Možná to není až takový problém

Úterý, 23 Květen 2023 - 07:42 | Pety | Nojo, ale americké firmy provozují špionáž...
Pondělí, 22 Květen 2023 - 12:50 | eXponencial | ten vycet nebezpecnych krajin neni uplny. co taka...
Pondělí, 22 Květen 2023 - 11:13 | CBob | Tak nevím. Některé kroky mi připomínají vládní...

Zobrazit diskusi