CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Je libo GPS s roční výdrží? Microsoft pracuje na technologii CO-GPS

v oblastech s velmi dobrým pokrytím mobilní sítí tam nějaká úspora bude, ale v oblastech se slabším signálem (což je tak 80% území čr) bude energie vynaložená na komunikaci daleko vetší než kolik by sežral procesor provádějící výpočty ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani omylem. Na netu např. můj mobil vydrží cca 8 hodin, na GPS cca 2 hodiny. Stačilo by jim tedy ušetřit nízké desítky procent energie na samotném GPS, aby vyvážili nutnost použití netu (to opomíjím, že jim stačí pár bajtů a tedy obyčejné 2G spojení ná zlomky sekund). Touto metodou dokáží v případě studeného startu ušetřit až 99.9% energie na samotné GPS.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To platí v případ že se pohybuješ ve městě kde je dobrý signál. když jsem v brně tak mi telefon při zapnuté synchronizaci (používám téměř výhradně 3G) a na jedno nabití mi vydrží 3 dny. když přijedu na vesnici kde je signál mizerný tak při zaplé synchronizaci vydrží maximálně den a půl, 3 dny na vesnici vydrží jen když vypnu mobilní data.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

I na horách stále platí, že GPS žere násobně více energie, než datová síť a tedy stačí ušetřit zlomek energie z GPS, aby to více než vyrovnalo nutnost o chlup aktivnější komunikace (doslova o chlup - znovu opakuji, že se jedná o bajty).
A jim se daří v některých situacích ušetřit prakticky veškerá energie z GPS. Takže tady není otázka jestli ušetří energii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je jenom otázka, jak to bude fungovat, když na horách většinou není signál. A pozor, na horách nemyslím když se někdo sebere a jede autem do nějakého střediska. Navíc u nás to funguje tak, že jakmile vyjedu na hory a přejedu hřeben, mám v podstatě pořád roaming s německým operátorem. A abych nezmiňoval jenom naše specifika s debilním pokrytím od operátorů, tak například Austrálie má signálem nepokryté rozsáhlé oblasti a to dokonce i národních parků. Takže soudruzi výzkumníci zjevně na počátku opomenuli drobný detail.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hledáš problém, kde není. To už není otázka této technologie, jak bude fungovat přístroj v případě výpadku dat, ale konkrétní implementace. A předpokládám, že nejjednodušší je prostě klasický návrat k obyčejnému GPS (stejně jako u A-GPS). CO-GPS nijak neochudí možnosti přístroje. Pouze umožní řádově rychlejší (a energeticky méně náročný) fix polohy v případě, že je přístup k netu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ať se na to dívám jak dívám, tak mi to jako taková bomba nepřijde. Proč? No v prvé řadě je třeba si položit otázku, kdy je pro mě výdrž baterie kritická. V autě to není, tam je proudu spousta, takže někde venku pěšky nebo na kole. Když budu někde dál od civilizace, což je v případě nějakého treku nebo vyjídžďky na kole dost pravděpodobné, je také velká šance, že tam signál nebude, takže poběží jako klasická navigace. A druhá varianta je ve městě, je ale otázka, jak moc potřebuji při pěším pohybu po městě navigaci. Tak mi z toho vychází využití při zjišťování polohy pro růné sociální sítě. Takže v tom nic užitečného nevidím. Ten kdo vidí checkování se na FB, 4square, ... jako důležité na to může mít jiný názor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj argument stojí na tom, že GPS používáš (a většina lidí s tebou) převážně tam, kde není ani GSM. A to je aspoň v naší republice BS. Pokrytí území (ne obyvatelstva) je u nás >98% (příklad u Vodafonu). I pokud bychom vzali, že je to všechno v lesích, tak stále drtivá většina z nich bude pokryta signálem (vycházelo by to cca na 5% nepokrytí vzhledem k zhruba třetinovému pokrytí území čr lesy).
A to naprosto ignoruješ, že velká část lidí to používá ve městech a na cestách, kde je pokrytí skoro 100%.
Celkově vzato si touto technologií člověk může jen přilepšit. Jediný, pro koho to opravdu není jsou samozřejmě paranoici, protože se bude přenášet dost informací na lokalizaci (ostatně na tom to stojí).
Jinak ten papír z MS Research je opravdu zajímavý. Zatím jsem stihl jen proletět, ale později rozhdně prostuduji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto dlouholetý zákazník Vodafonu si dovolím nesouhlasit s tvrzením o 98% pokrytí území. Ve volné přírodě, v kopcovitém terénu to pokrytí zkrátka není, ať si Vodafone kreslí na mapách co chce. V docela rozhlehlých vojenských újezdech, které se od příštího roku mohou využívat k turistice po signálu není ani památka. Další věc je kvalita toho signálu. Na mnoha místech a to dokonce na silnicích první třídy je pokrytí pouze GSM, když není k dispozici alespoň GPRS/EDGE dá se o využití mobilního internetu pouze spekulovat, takže to pokrytí použitelným internetem je výrazně menší než pokrytí hlasovými službami.

-

Ale zpět na začátek. Můj argument nestojí pouze na nedostupnosti signálu, ale také na tom, že prodloužení výdrže na baterii má smysl pouze pokud se pohybuji pěšky nebo na kole. Protože v autě, na motorce, na lodi, tam všude je k dispozici zdroj napájení, tam mi to může být jedno. Kde mi to jedno ale není, jsou právě ta místa kde bývá i problém s tím signálem. Typicky různé treky nebo geocaching. Tam ale technologie nad kterou bádají soudruzi výzkumníci v Redmondu mi moc nepomůže. Takže jediné logické využití vidím v úspoře baterie při používání sociálních sítí využívajících geolokace v obydlených oblastech. Facebook, 4square, Instagram, Foodspoting, G+, ... atd. Dále mě napadlo využití u různých aplikací sledující pohyb uživatele bez nutnosti znát aktuální polohu. Umím si tak představit nějaký tréninkový program, který bude zaznamenávat každou půlminutu data ze satelitu a následně třeba po hodině odešle vzorky k analýze a obdrží absolvovanou trasu. Nebo automatickou tvorbu knihy jízd. Ovšem umím si i představit situaci, kdy to MS použije pouze ve svých službách vázaných na produkty MS a ostatní mají smolíka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K první části - nevím kolikrát mám opakvat, že tady stačí pár bajtů na přenos. I GSM je overkill. Navíc otázka nezní, jestli dojdeš do místa, kde signál není, ale jestli aspoň část cesty signál je. A dnes je prakticky nemožné jít jakoukoliv trasu, bez toho abys narazil na GSM signál a v drtivé většině případů i ho měl většinu času.

K druhé části - žiješ v jiném světě než já (konstatování). Znám jediného člověka s nabíječkou na mobil do auta (a i tam jen proto, že v něm trávil opravdu hodně času), na motorku nabíječku vůbec, tahat na loď nabíječku naprosto nereálné (pokud zrovna člověk nejde na těžko a nemá opravdu všechno sebou). 4 z 5 užití co běžně vidím je klasika - najít adresu a cestu k ní z aktuálního místa. A k tomu se to hodí bezezbytku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale všiml sis že nestačí občas narazit na signál, data to má posílat každou vteřinu? Také to že stačí pár bajtů na přenos neznamená, že se bude jenom pár bajtů přenášet. Navázání GSM datového spojení chvilku trvá a přenese se při něm zjevně více dat než vlastní přenos dotaz do cloudu. Má-li se tak skutečně dít každou vteřinu, baterka bude za chvíli prázdná tak jako tak. Každou vteřinu navázat spojení, pak ho shodit a znovu nahodit, to je vlastně stejně energetický náročné, jako kdyby celou dobu probíhal hovor. To nemluvím o tom, bude-li to implementováno v telefonu, člověk si asi nezavolá a bude nedostupný. Při GSM se to občas chová podivně, místo aby spadl datový přenos a uskutečnil se hlas, dává to volajícímu informaci že volaný je nedostupný. Smysluplně použitelné to bude na 3G a vyšších sítích. A jak už tady někdo psal, problém nebude v tom GPS čipu a výpočtech, ale v tom okolo, protože jinak by asi bylo těžko možné, aby třeba takový Garmin Oregon dokázal na dvě AA baterie navigovat téměř 15 hodin. Mám to vyzkoušené.

No možná budeme věkově dál od sebe, takže priority našeho okolí budou rozdílné. Protože v mém okolí lidé co mají smartphone, mají i auto a v něm nabíječku. Ti co používají smartphone jako navigaci by bez ní nemohli ani jezdit. Poznámka o motorkách se týká pouze při použití telefonu jako navigace (viděl jsem pouze na obrázku). A loděmi mám na mysli lodě na kterých se třeba tráví dovolená v Holandsku na kanálech. To jsou lodě ve kterých se bydlí, takže tam se nabíjet opravdu dá.

Najít adresu a cestu k ní z aktuálního místa. Opět opakuji, když sedím v autě, je to jedno, v autě je nabíječka. Když jdu pěšky, nejdu dvě hodiny podle kompasu, ale občas se podívám jestli jdu správně. Na to nepotřebuji turn-by-turn navigaci, na to stačí mapa s vyznačenou trasou a aktuální polohou. Já samozřejmě také používám navigaci v telefonu když hledám adresu, dokonce podle ní i jedu. Jenže v autě kde mám tu nabíječku. A když jsem v Praze a musím někam a nechci autem. Podívám se jak se tam dostanu, ale rozhodně nemám spuštěnou navigtaci turn-by-turn.

A zásadní otázka na konec. Kolikrát za den hledá průměrný uživatel nějakou adresu? Tedy pokud to není někdo kdo to má v popisu práce, jezdit po různých adresách kde předtím nikdy nebyl.

Já to fakt vidím využitelné hlavně na ty sociální sítě.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen dvě drobnosti k prvnímu odstavci a dvě krátké poznámky (zbytek jsou tvé představy o tom, jak to lidé používají a to nejde vyvrátit ani potvrdit).

Nežijeme v době dialupu - pokud jsi přihlášený k GSM (což se děje bez ohledu, jestli používáš nějakou navigaci nebo ne, takže nemá smysl uvažovat o náročnosti), není důvod k nějakému navazování spojení. A stačí aby jakoukoliv část cesty byl signál, protože to stačí k ušetření energie po tuto část.

A jinak přesně pro ten způsob co jsi popsal (rychle kouknu na mapu, kde jsem) je to dokonalé - tedy cold fix, kde se ušetří 99,9% energie a k tomu skoro všechen čas (stačí 2ms záznamu z družic, a roundtrip dat server-zpět).

A nejde o to kolikrát za den vyhledáváš cestu, ale naopak že když už potřebuješ navigaci, tak mobil chcípne velice rychle, zváště když není plný. Toto životnost prodlouží a je imho bezpředmětné uvažovat, že může nastat extrémní případ, že při každém kouknutí budeš bez gsm signálu (příjde mi to na roveň nadávání, že GPS je k ničemu, protože v tunelu/podzemí/budově nemusí být signál).

Myslím, že dále toto nemá cenu rozvíjet.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Také už jenom drobnosti. Mé představy vycházejí z toho na co se mě uživatelé ptají. Vzhledem k tomu že pracuji v IT již 15let, odpovídal jsem a odpovídám na spoustu dotazů. Na jejich základě si troufám tvrdit to co tvrdím o tom jak kdo používá telefon. Souhlasím ale, že to nemusí být reprezentativní vzorek a těžko s tím polemizovat.

Promiň, ale takhle funguje 3G, ne GSM a GPRS. To že je telefon přihlášen do sítě, neznamená že může
jen tak přenášet data. Pokud chceš přenášet data, je třeba vytočit připojení. Takže pokud nejsme na 3G síti, žijeme v dial-upu. Proto pokud nemáš k dispozici 3G signál, k úspoře nemůže dojít. A vzhledem k pokrytí 3G si troufám tvrdit, že mimo města to spořit nic nebude.

To s tím chcípáním mobilu je pravda, souhlasím. Nicméně ta zmínka o GSM signálu je nepochopení toho o čem celou dobu píšu. Internet v GSM síti se realizuje dial-upem, a mají li se posílat údaje na server každou vteřinu jak se píše v článku, bude se každou vteřina navazovat spojení. Vyjma případů kdy budu na 3G síti. A tohle připojování žere baterku stejně jako telefonování. Takže znovu, ve městech ano, mimo město ne. A znovu opakuji že při GSM nebo GPRS spojení se většinou nikdo nedovolá. Tady musím poznamenat, že nemohu na 100% určit jestli byla chyba v telefonech co jsem měl nebo u operátora. Ale vzhledem k tomu že se to chovalo stejně na všech komunikátorech (9210,9500,e90) a iPhonech (3GS,4,5) co jsem kdy měl, troufám si tvrdit že je to spíš chování sítě než telefonů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mně se zase nelíbí další závislost zařízení na (nekvalitních) přídavných službách. Už A-GPS považuji za zvrhlost. Navíc dedikovaná GPS zařízení, tedy ne mobily, se chytí za pár sekund. Možná by stačilo jenom nedělat všechno softwarově na generic CPU, ale dát tam opravdový GPS čip. To by ale nesměli manažeři myslet stylem "1 dolar krát milion kusů".

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

teda pokud vyjdu pouze z informaci v clanku, tak mi to prijde jako pekna ptakovina. Mozna se mylim, ale samotny vypocet polohy mi zas tak slozity neprijde (teda vsechny nutne informace okolo jsou docela obsahle, ale samotny vypocet, pokud uz se vi jak na to, by tak hrozny byt nemel). A misto toho abych vyresil ihned par rovnic, budu posilat data kamsi do tramtarie, aby mne to spocital aninevimkdo. Coz jsou dalsi naklady na energii, mobilni datove prenosy a cas.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zatím stále žádný paranoik, který by vyšiloval, že Microsoft chce jen vědět kde kdo je? Asi jsou všichni ještě u pohádek a ládujou se cukrovím. 0:)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem tu.

Ladoval jsem se spis salatem, ale prvni co me napadlo bylo: Ani za boha, pokud telefon posle po netu navzorkovany data, ktery nasbira z GPSky, tak je to stejny jako kdyby posilal souradnice.

PS: Fakt ze jste paranoidni jeste neznamena, ze po vas nejdou. ;-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevim nevim. K tomu, ze staci zapnout GPS a baterka jde do haje... Muze za to GPS, nebo mapy a navigace? Na telefonu (starickem androidim) vydrzim zhruba stejne dlouho na mapach, jako se slideshow of Angrybirds ;-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pane boze za co, bezte s tím bulvarem do p.... Titulek má název, že by se ani novinky.cz nestydely. Takze diky outsourcu vypoctu pozice satelitu na cloud se zvysi vydrz mobilu na rok ano ? A co s tim ma do cineni gps prijimac ? Pokud je spravne navrzen, je jeho spotreba naprosto minimalni. 99,9% veme displej, cpu a ostatni obvody. Pro příklad. Běžecké hodinky Garmin Forerunner 410, vydrží zaznamenávat pozici cca 8 hodin. Váží 60g. Akumulátor může mít kapacitu kolik 0,6Wh ? A zaznamenana pozice je napr. oproti smartphonu skutecna, ne hadana. To byl napr. neduh SGS, ktery mel mizernou gps, ktera skakala x set metru v kruhu. ps: 310XT vydrží zaznamenávat az 20 hodin.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

aka haluz. Tam kde je mobilny signal snad nepotrebujem GPS ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A na to jsi přišel jak? Tuším že vycházíš z předpokladu, že lze zjistit polohu podle BTS. Ano jde, přibližně a to ještě jenom někde. Takový příklad ze života. Ztratili se nám tu v zimě na horách pražáci. Když zjistili že opravud zabloudili, byla už tma. Měli štěstí a našli místo kde měli signál a volali na policii. Ta se je snažila zaměřit, operátor jim určil pravděpodobnou polohu s přesností asi na 6km. Nakonec je našli vrtulníkem s termokamerou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lokalizace pouze podle BTS je nespolehliva. Ale zkusil uz to nekdo kombinovat? Myslim, ze kdyby BTS rekla mobilu svoji polohu, tak by to silne zjednodusilo vypocty a uz vubec by se nemohlo stat, ze se mobil sekne o pul kontinentu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť se to používá, jmenuje se to A-GPS.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový pocit, že pod A-GPS si každý představuje něco jiného. Vetsinou se pouziva stazeni podkladu pro vypocty po siti (z internetu je to rychlejsi, nez cekat na obnovu dat z GPS signalu), nekdo se zminuje o moznosti nechavat si dopocitavat data na serveru (takze obdoba systemu z clanku) coz se zatim asi moc nevyuziva, a pak neco, co by se spravne melo oznacovat za hybridni system - kdy je poloha zjistovana podle dostupnych BTS (vim, ze v pripade nedostupnosti GPS signalu lze ziskat pribliznou polohu z BTS, ale nejsem si jist, zda nekdo pouziva a zda lze info o BTS pouzit ke zpresneni GPS)

K verzi 2 (necham dopocitat jinde) jsem nasel info, ze to pouzivaji zarizeni extremne hakliva na energii pro offline zpracovani (poloha nnei potreba okazite). Priklad fotak, ci nejaky logger. Kdy se zaznamenaji jen ziskana data z druzic napr. v okamziku stisknuti spouste, a ta zpracuje server az pri pripojeni zarizeni k siti, ci automaticky server pro spravu fotek po uploadu. Zde to ma smysl. Fotak muze pracovat klidne mesic (pri obcasnem foceni) bez toho, aby GPS muselo byt pro kazdou akci zapnute nekolik minut (a celou dobu zrat baterku). Porad mi to pro mobily (mapy a navigace) pripada jako nesmysl. Vazne se mi nechce verit tomu, ze by bylo na energii a cas levnejsi posilat data kamsi dotramtarie, nez si tech par rovnic vypocitat sam.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina soucasnych lokalizacnich fwku to pouziva - kombinuji lokalizaci podle BTS, WiFi BSSID a A-GPS/GLONASS. Proto se indikovana poloha zpresnuje postupne, jak pribyvaji presnejsi zdroje. Pokud aplikace nepotrebuje uplne presnou polohu, energeticky narocnejsi zdroj se vubec nepouzije.
Polohy BTS a WiFi siti jsou zjistovany pasivne - tzn. ve chvili, kdy ma zarizeni aktivni GPS i WiFi, odesila do cloudu informace o poloze nalezenych WiFi siti (BTS). Jinemu zarizeni staci pak mit aktivni jen WiFi a z cloudu se dozvi presnou polohu okolnich siti (BTS) a triangulaci dopocita svou polohu.
Pricemz energeticky i prensosti odpovida BTS < WiFi < GPS.
Komunikace s cloudem navic neprobiha pokazde s kazdou zmenou polohy, jako to je u technologie v clanku, ale po blocich (stahnou se najedou polohy vsech BTS v okoli napr. 10 km).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pocitat GPS nekde v cloudu je uplna ptakovina:
spolehnout se na nespolehlive a drahe datove mobilni pripojeni v CR?
spolehnout se na nespolehlive a priserne drahe datove v cizine!!!?
spolehnout se na jakekoli trvale nezarucene sluzby tretich stran? (napr. cloud, atp)

spotrena GPS prijimacu se porad snizuje, staci jen pockat...

Dekuji nechci, radeji zatim budu nabijet casteji a pockam si

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to, aby pár dobrých inženýrů dali hlavy do hromady a korporace přihodili pár peněz, a zapracovalo by se na vývoji energetického článku s mnohem vyšší energetickou hustotou. To je koule na noze při vývoji dnešní, nejenom mobilní elektroniky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spolu s tymto projektom http://www.technologyreview.com/news/507321/cellular-data-network-for-in... by to mohlo byt zaujimave riesenie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Můj šest let starý Blackberry 8800 vydrží se zapnutou GPS (bez navigace, jen udržuje fix) s náhražkovou čínskou baterií za 150Kč nějaké skoro 2 dny. Jak jsem na to přišel? Koupil jsem to a nadával, že to dá jen den a půl. Pak jsem si všiml nastavení v jedné aplikaci, která stále na pozadí fixovala GPS a vypnul ho, teď mám týden.

Telefon, který dá s GPS dvě hodiny má vážný problém. Neplést ale GPS a navigaci. Baterii totiž ani tolik nežere příjem GPS signálu, baterii nežere zpracování polohy /pokud není softwarové na nějakém 4core Tegra čipu/, baterii žere navigace, routování a další chujoviny, které tento způsob nevyřeší.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.