CDR.cz - Vybráno z IT

Místo těžby kryptoměn teď hackeři okrádají přímo ICO

Společnost Ernst & Young upozornila na další nebezpečí týkající se kryptoměny. Všimla si její nestability a bezpečnostních rizik. Po provedení analýzy zjistila, že hackeři dokonce ukradli více jak 10 procent z výnosů ICO.

Kryptoměny jsou poslední dobou častým a diskutovaným tématem. Hlavním důvodem je jejich nestabilita. Společnost Ernst & Young upozornila ve své zprávě na další veliké bezpečnostní riziko částečně vyplývající právě z neregulovatelné nestability kryptoměn. Pro potvrzení této bezpečnostní hrozby shromaždili výzkumníci potřebná data z celkem 372 nabídek ICO (hlubší vysvětlení termínu např. zde) z let 2015 až 2017.  

Zkratkou ICO se míní tzv. Initial Coin Offering. Ve stručnosti se jedná o alternativní proces veřejné nabídky akcií IPO, ovšem s tím rozdílem, že nepohléhá natolik přísným regulacím ze strany zákona. Tato možnost tak umožňuje nabídnout část svých akcií veřejně k prodeji (ač za kryptoměny) i menším či začínajícím firmám, které by nemohly splnit zákonná pravidla. Bohužel se mezi ICO nachází i řada podvodníků, kteří pouze vyberou peníze. 

Po analýze zjistili překvapující zprávu, že více než 10 procent transakcí z ICO bylo ukradeno hackery. Toto procento činí v přepočtu až 1,5 milionu dolarů měsíčně. Kromě zcizení finančních prostředků získávají hackeři také přístup k osobním informacím, jako jsou adresy, telefonní čísla, bankovní údaje a čísla kreditních karet.

Ernst & Young tvrdí, že mezi hackery je nejoblíbenějším a zároveň nejpoužívanějším nástrojem pro útok phishing. "Hackery přitahuje jistá míra spěchu, absence centralizované autority, nevratnost transakcí a informační chaos," pronesli Ernst & Young.

Zároveň dodávají, že frekvence útoků se neustále zvyšuje. Z těchto problémů vyplývá, že jako hlavní nedostatek kryptoměn je jednoznačně považovaná absence regulace a špatné standardy pro hodnocení ICO.

Určité regulace při obchodování s kryptoměnami jsou nastoleny i ze strany samotných jednotlivých států. Mezi státy, které již určitou formu regulace, kontroly či zákazu obchodování s kryptoměnamy, patří například Čína, Jižní Korea, USA, Japonsko, Kanada, ale třeba i Austrálie.

Dle doporučení Ernst & Young je nezbytné, aby v budoucnu zakladatelé, investoři a regulátoři byli více transparentní, pečlivější a vzájmně spolupracovali.

Jako vysvětlení ke svému doporučení ještě přidala, že zavedením standardů, které však budou akceptovány všemi účastníky, se umožní transparentnost a také se zlepší prevence proti podvodům. Což by zároveň sloužilo jako ochrana jak investorů, tak uživatelů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Místo těžby kryptoměn teď hackeři okrádají přímo ICO

Pondělí, 29 Leden 2018 - 14:01 | ozana | Od kdy se podvodníkům říká hekři? Ten chlápek co...
Pondělí, 29 Leden 2018 - 09:06 | Libor Míšek | A tím se vracíš na začátek, ke komentáři Ondara...
Sobota, 27 Leden 2018 - 12:06 | Gaunter | Minimálne sú snom všetkých hakerov a podvodníkov...
Pátek, 26 Leden 2018 - 19:58 | Jan | Kryptoměny musí být snem teoretických kapitalistů...
Pátek, 26 Leden 2018 - 15:26 | Ondar | Regulace = ochrana lidí před jejich vlastní...

Zobrazit diskusi