CDR.cz - Vybráno z IT

MMORPG Albion Online z roku 2017 přechází na free-to-play model

Albion Online, MMORPG hra z izometrického pohledu od studia Sandbox Interactive, která byla do plné verze spuštěna v červenci 2017, se tento týden otevřela všem hráčům převedením na free to play model.

Do vod free to play her Albion vyrazil 10. března, po více jak dvou letech od vydání, kdy se hra nacházela v režimu b2p a nejlevnější verze byla za 30 dolarů. Během dvou uplynulých let se hra dočkala rozšíření na Linux, OSX či na mobilní zařízení android s tím, že se do budoucna počítá i s verzí hry i pro IOS. Hra do dneška prošla pěti sezónami a v současné době se nachází v šesté sezóně nazvanou Oberon, která odstartovala 20. března. S polu s tím, byl vydán nový trailer na hru, na který se můžete podívat níže.

S každou další sezónou přicházely do hry nové mechaniky, dungeony, nepřátelé, předměty a spousta dalších věcí s tím, že vývojáři od tohoto tempa nehodlají upustit a do budoucna nebude o nové věci nouze. Roadmapa pro letošní rok představuje novinky jako například možnost většího přizpůsobení vzhledu postavy, novou mapu pro Outland, skrýše či změny v guild vs guild systému hry.

Na f2p model podle vyjádření ze Sandbox Interactive přistupují z důvodu jejich přání rozšířit Albion mezi co největší počat hráčů. Podle jejich slov chtějí hrou přinést old-school, hardcore MMORPG zážitek k co největšímu počtu lidí. Podle vyjádření, třiceti dolarový vstupní poplatek odradil v minulosti spoustu hráčů už jenom od vyzkoušení této hry a tímto krokem doufají vývojáři k zvětšení počtu hráčů, kteří si hru vyzkouší, zjistí jestli má hra to, co očekávali a popřípadě dále zainvestují ve formě koupení premium verze či prémiové měny.

Vývojáři si však zakládají na tom, že je vyloučena situace, kdy by ve hře pomocí premium účtu/měny nastala pay to win situace a hráč bez premia byl znevýhodněn. Premium má umožnit pouze zrychlení procesu levlování a posouvání hranic skillu postavy. Navíc premium bude možnost i nadále získat zakoupením za in-game měnu. Pro hráče, kteří si hru již pořídili přichází vývojáři s odměnou ve formě speciálního mounta, prémiové měny, třemi dny prémiového statusu a speciálním avatarem.

Před spuštěním nového modelu měl Albion průměrně 10 000 denně aktivních hráčů. Když se svět Albionu otevřel pro všechny, v den vydání nebylo bez prémiového účtu takměř možné se dostat na sever a hráči se vyskytly na čekací listině s pořadím klidně i vyšším než pět tisíc. Jen čas ukáže, jestli se Albionu přechod na nový obchodní model vyplatí a jestli tím dokáže stabilně rozšířit hráčskou základnu.

Hru si můžete sami stáhnout pod tímto odkazem a zkusit potažmo zhodnotit, jestli Albion Online stojí či nestojí za váš čas.

Pavel "Pavel Turnhöfer" Turnhöfer

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MMORPG Albion Online z roku 2017 přechází na free-to-play model

Sobota, 20 Duben 2019 - 11:29 | DRK | měli by dát f2p spíš wow tohle mi přijde jako...
Čtvrtek, 18 Duben 2019 - 13:56 | CCblue | Po 5 minutách mi došlo, že jsem zkoušel betu. Už...

Zobrazit diskusi