CDR.cz - Vybráno z IT

Mobilní telefony nezpůsobují rakovinu mozku, ukazuje rozsáhlá studie

Zdroj: Shutterstock

Rozsáhlá mezinárodní studie, zahrnující více než 5000 vědeckých prací, přináší uklidňující závěry o zdravotních rizicích spojených s používáním mobilních telefonů. Podle výzkumu neexistuje žádná významná souvislost mezi rádiovými vlnami vyzařovanými z mobilních zařízení a vznikem rakoviny mozku či dalších typů rakoviny hlavy a krku.

Na počátku 21. století se začalo šířit mnoho obav ohledně možných zdravotních rizik spojených s používáním mobilních telefonů. Nejvíce znepokojivou otázkou bylo, zda rádiové vlny vyzařované z těchto zařízení mohou způsobit rakovinu, především rakovinu mozku. Tato obava rezonovala mezi odborníky i laickou veřejností, a to natolik, že Světová zdravotnická organizace (WHO) podpořila rozsáhlou studii, která se měla této problematice věnovat. Výsledky této studie však přinášejí uklidňující zprávy.

Systematický přehled, který analyzoval více než 5000 studií publikovaných mezi lety 1994 a 2022, dospěl k závěru, že neexistuje žádná významná souvislost mezi používáním mobilních telefonů a výskytem rakoviny mozku. Tento výzkum zahrnoval 63 studií z 22 různých zemí, což zajišťuje širokou škálu dat a zvyšuje důvěryhodnost výsledků. Studie rovněž nenašla žádnou spojitost mezi používáním mobilních telefonů a dalšími druhy rakoviny, jako jsou rakoviny hlavy a krku.

Výzkum, který vedla Australská agentura pro radiační ochranu a jadernou bezpečnost (ARPANSA), se zaměřil i na dlouhodobé používání mobilních telefonů. Nezjistila se žádná souvislost ani v případech, kdy lidé používali své telefony déle než deset let, nebo kdy trávili dlouhé hodiny telefonováním. Tento výsledek je důležitý, protože odpovídá na otázku, zda by dlouhodobé vystavení rádiovým vlnám mohlo mít kumulativní negativní efekt na lidské zdraví.

Zdroj: Shutterstock

Je třeba poznamenat, že výsledky této studie přicházejí v době, kdy WHO připravuje zveřejnění své monografie o kritériích environmentálního zdraví, která se zabývá vlivem vystavení rádiovým vlnám na lidské zdraví. Tato monografie by měla poskytnout komplexní přehled o současném vědeckém poznání v této oblasti.

Ještě v roce 2011 klasifikovala Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) rádiové vlny jako „možná karcinogenní“, což znamená, že nebylo možné s jistotou vyloučit ani potvrdit jejich vliv na vznik rakoviny. Tento stav nejistoty zahrnoval rádiové vlny do stejné kategorie jako například aloe vera, kávu nebo práci hasiče. Nyní, o více než deset let později, máme díky novým a komplexnějším studiím více dat, která nám umožňují být si jistější, že rádiové vlny vyzařované z mobilních telefonů nepředstavují významné riziko pro lidské zdraví.

Ken Karipidis, asistent ředitele pro hodnocení dopadů na zdraví v ARPANSA a hlavní autor studie, uvedl, že současný systematický přehled vychází z mnohem širšího a aktuálnějšího souboru dat než ten, který byl k dispozici v době hodnocení IARC. Díky tomu můžeme mít větší jistotu, že bezdrátová technologie nepředstavuje závažné nebezpečí pro zdraví člověka.

Přestože výsledky této studie jsou povzbudivé, je důležité, aby vědecká komunita nadále sledovala vývoj a prováděla další výzkumy v této oblasti. Technologie a její vliv na zdraví se neustále vyvíjejí, a proto je nezbytné zajistit, aby zůstaly zachovány nejvyšší standardy bezpečnosti.

Závěrem lze tedy říci, že současné vědecké důkazy nepodporují teorii, že používání mobilních telefonů způsobuje rakovinu mozku nebo jiné formy rakoviny hlavy a krku. Pro uživatele mobilních telefonů je to jistě uklidňující zpráva, která umožňuje pokračovat v každodenním používání těchto zařízení bez obav o zdraví.

Diskuse ke článku Mobilní telefony nezpůsobují rakovinu mozku, ukazuje rozsáhlá studie

Úterý, 10 Září 2024 - 07:15 | Hugo Hugo | Dnes jsou mobily tak obrovský kšeft, že se nikdo...
Pondělí, 9 Září 2024 - 10:05 | DRK | Není mi z toho jasné jestli skutečně dělali...

Zobrazit diskusi