CDR.cz - Vybráno z IT

Na Měsíci se nacházejí ložiska vody, potvrdila NASA

NASA potvrdila díky výzkumu observatoře SOFIA, že na Měsíci na nestinné straně se objevují tzv. "studené pasti," kde se nachází kapsy s hluboce zmrazenou vodou. Jedná se o předmět budoucího výzkumu programu Artemis.

Americká NASA uveřejnila téměř revoluční objev. Zjistila totiž, že na Měsíci se ukrývá ve skrytých kapsách voda. V praxi to představuje velkou naději pro všechny budoucí výzkumy vesmíru. Je totiž vůbec poprvé, kdy se na Měsíci našla voda, a to v místech, která nejsou neustále stíněna.

Za normálních okolností by se předpokládalo, že se voda na Sluncem exponovaných místech odpaří. Informaci zprostředkovala observatoř Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), což je v podstatě upravený Boeing 747 upravený tak, aby se mohl pohybovat ve vyšších atmosferických vrstvách.

Ložisko vody se nachází konkrétně v kráteru Clavius na jižním pólu. Bohužel se prozatím nepodařilo určit, v jakém skupenství se voda nachází. I přes velké nadšení pochybují vědci z NASA, že by se mohla tato voda stát nějakým vodítkem k objevení životu mimo Zemi, protože na Měsíci panují extrémně nehostinné podmínky a nic prozatím přítomnosti živých forem nenasvědčuje.

Nově objevený zdroj vody je umístěn v tzv. „studené pasti,“ což je místo, kde je teplota trvale okolo -163°C, což také umožnilo zadržet vodu po miliardu let. Velikost těchto pastí se pak liší od několika málo metrů až po 29 kilometrů. Podle NASA se vše potvrdí až při misi Artemis, která má na Měsíc přivést opět lidskou posádku.

Diskuse ke článku Na Měsíci se nacházejí ložiska vody, potvrdila NASA

Čtvrtek, 29 Říjen 2020 - 16:46 | pg | Na jaké nestinné straně? Jako na té, na kterou...

Zobrazit diskusi