CDR.cz - Vybráno z IT

NASA si klade otázku, kam se poděla voda z Marsu. Odpovědi jsou již na stopě

NASA neustále zpracovává nové a nové údaje z roveru Curiosity, které mají pomoci vědcům mimo jiné zjistit, kam zmizela všechna voda na Marsu. Díky těmto údajům se již začíná rýsovat celkem zajímavý obrázek.

Dříve si vědci z celého světa kladli otázku, zda byla na Marsu vůbec někdy nějaká voda. Dneska již všichni vědí, že ano. Potvrdilo se, že Mars obsahoval oceány i podzemní vodu. NASA již před nějakou dobou v souvislosti s tím zveřejnila krátké video vytvořené na základě údajů pořízených roverem Curiosity z kráteru Gale, kde jsou jasně patrné známky přítomnosti vody.

Otázkou však zůstává, kam se všechna ta masa vody poděla a zda se dá někde na Marsu, mimo polárních oblastí, najít zdroj vody. Podle odborníků z NASA byl konkrétně kráter Gale kdysi velké jezero s mnoha přitékajícími řekami, což je patrné dodnes. Domnívají se, že voda z tohoto jezera byla pravděpodobně pitná i bez větších úprav.

Přítomnost jezera i různých delt je dobře patrná na snímcích. Historie tohoto kráteru je velice hluboká a sahá až 3.8 miliard let zpět a vznikl jako impaktní kráter s horou Aeolis Mons uprostřed. K vytvoření tohoto kráteru mělo dojít za pomoci obrovské síly, která vyhloubila onen 5km hluboký kráter.

Ten se pak postupně zaplnil vodou pocházející jak z podzemních, tak z povrchových zdrojů. Ale nastala situace jako na Zemi a povrchová voda přinesla i množství bahna, z čehož se vytvořily postupem času nánosy a horniny. Po vyschnutí kráteru pak vítr zafoukával postupně kráter pískem.

Nastal však obrat a vlivem stejného větru se tento písek začal opět odfoukávat. Jinými slovy to znamená, že rover Curiosity může nyní zkoumat opravdu staré horniny, které mohou vědcům prozradit leccos o historii Marsu či příčině vyschnutí. Díky prokázané přítomnosti vody si vědci dělají i naději na objev nějakých známek života, i když podmínky života vzhledem k množství vulkánů nebyly nikdy zcela ideální.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku NASA si klade otázku, kam se poděla voda z Marsu. Odpovědi jsou již na stopě

Čtvrtek, 17 Říjen 2019 - 13:23 | maruširi | To si nemyslím. Venuše taky nemá magnetické pole...
Středa, 16 Říjen 2019 - 13:00 | Kaj | Voda v podobě páry včetně dalších částí atmosféry...

Zobrazit diskusi