CDR.cz - Vybráno z IT

Kamera nepotřebuje baterii, napájí se focením! Stačí trocha světla

nepřehlédněte
Kamera Solar
Stačí trocha světla a s revoluční technologií můžete pořizovat jeden snímek za druhým. Výzkumníci mají technologii kamery, která nepotřebuje externí zdroj napájení. Při snímání se nabije ze světla.

Výzkumný tým, vedený Shree K. Nayarem a profesorem počítačových věd T.C. Changem, uvedl prototyp kamery, která se jako první na světě zvládne sama napájet. Každou sekundu vyprodukuje dostatek energie pro zachycení dalšího snímku a tak to může praktikovat nekonečně dlouho, z čehož ve výsledku vznikne video výstup.

Je známým faktem, že snímač fotoaparátu funguje na velmi podobném principu jako solární panel pro získávání elektrické energie. Proč tedy nevytvořit čip tak, aby zároveň snímal, ale současně i napájel celý systém?

1 Acamerathatp

Obrazový senzor zatím není nejmenší, ale výsledky nejsou tak zlé, jak se vzhledem k rozlišení může zdát

"Zažíváme revoluci v oblasti digitálního záznamu," řekl Nayar a podotkl, že za poslední rok bylo prodáno přes 2 miliardy kamerových snímačů. "Myslím, že zatím se jedná jen o vrchol ledovce. Digitální snímače nachází uplatnění ve všech možných oblastech jako jsou nositelná zařízení, medicína či Internet of Things. Kamera, která by nemusela být nikdy připojena k napájení (vystačila by si pouze s okolním světlem, pozn. red.) by byla mimořádně užitečná."

Solární panely a čipy ve fotoaparátech či kamerách k sobě zkrátka mají natolik blízko, že něco podobného možné je. V útrobách každé kamery se, zjednodušeně řečeno, nachází senzor s miliony pixelů. Důležité jsou tzv. fotodiody, které produkují elektřinu, když na ně dopadne světlo. Tento systém umožní každému pixelu měřit intenzitu dopadajícího světla.

Prakticky stejný princip fotodiody je využit u solárních panelů. Fotodioda u snímače fotoaparátu je využita ve fotokonduktivním režimu, solární panel pro změnu využívá fotovoltaický princip.

Tým kolem Nayara využil běžně dostupných komponent aby vytvořil obrazový senzor s rozlišením 30x40 pixelů, který se sám zvládá napájet. Snímač je ukrytý uvnitř těla vytvořeného na 3D tiskárně. Během každého snímacího cyklu dojde k nabití kondenzátoru, poté se získaná energie využije k sejmutí scény a takto každou sekundu dokola. V budoucnu by mohlo být možné získanou energii v nečinnosti ukládat a poté využít k napájení mobilních zařízení.

Semprius Solar Cell Perex

"V minulosti bylo představeno několik senzorů, které uměly generovat vlastní elektřinu. Náš prototyp je však první opravdu samostatnou kamerou," pokračuje jeden z tvůrců. Snem celého týmu je budoucnost, v níž budou kamery schopné vydržet v provozu mnohem déle, nebo dokonce nebude vůbec vyžadovat externí zdroj.

Masového nasazení se pravděpodobně v brzké době i kvůli omezujícím parametrům nedočkáme, ale v oblasti IoT by mohlo podobné řešení najít své uplatnění.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kamera nepotřebuje baterii, napájí se focením! Stačí trocha světla

Pátek, 17 Duben 2015 - 10:10 | BTJ | Tak ja nevim, nejaka malicka civecka, co to raz...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 18:38 | HKMaly | "Preklapeni", tedy mechanicky pohyb, je...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 15:31 | ica sk | asi ako píšeš, policajný radar na každom kroku :(
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 11:38 | DRK | "Kamera, která by nemusela být nikdy...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 10:22 | BTJ | Dovedu si to predstavit do nejakych fotopasti...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 09:13 | John Douberro | Tohle je dobre pro spionske kamery. Pro fotaky a...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 08:07 | NemamRad Registracie | Proč tedy nevytvořit čip tak, aby zároveň snímal...

Zobrazit diskusi