CDR.cz - Vybráno z IT

Ovladač ve formě bot umožní hrát hendikepovaným videohry svými chodidly

Gear 01
Ztráta jakékoliv končetiny je nepopsatelná tragédie, jež s sebou přináší řadu omezení. Konkrétně v případě ztráty horních končetin se můžeme bavit i o nemožnosti hraní videoher, to se ovšem do budoucna může změnit.

Mnozí z nás si jen stěží dovedou představit, jaké by to bylo žít bez končetin, které každodenně používáme. A pokud bychom se už do podobné pozice snažili přenést, jistě by naším prvním zájmem nebylo, jak budeme hrát videohry. I to je ovšem problém, se kterým se musí potýkat hendikepovaní, obzvláště ti bez rukou.

George Levay si podobný život nemusí představovat, každý den se totiž do něj probouzí již od doby, kdy kvůli meningitidské infekci přišel o obě ruce a kus chodidla. Právě on je iniciátorem nápadu, díky němuž se do budoucna možná rozšíří řady handicapovaných hráčů.

GEAR (Game Enhancing Augmented Reality) je dítětem Levaye a jeho kolegů Nata Trana a Adama Li. Jejím prvotním původcem bylo zadání školního úkolu: vytvořit alternativní kontrolní zařízení pro počítače. De facto se jedná o boty sloužící jako ovladač. Uživatel skrze ně ovládá vše, co by normálně zvládal rukama a záhrát si s nimi můžete třeba i klasiky jako Counter-Strike a World of Warcraft

Funkčnost zařízení lze shlédnout na videu výše, kdy Levay demonstroval možností hraním tematicky vhodné (nevhodné?) akční skákačky Mirror's Edge. 

Zařízení už prošlo dlouhou cestu a vyhrálo první místo v soutěži Intel-Cornel Cup 2016, která vyhledává ty nejtalentovanější studenty s pokrokovými nápady. Ty nejlepší projekty poté finančně oceňuje.Levay a jeho kolegové si jako vítězové odnesou 7500 dolarů (cca 172500 kč).

Než se ale dostane GEAR do veřejné distribuce, ještě chvíli potrvá. Tým si zařízení již patentoval a nyní hledají kupce jejich licence, který by zajistil výrobu a distribuci. Levay odhaduje, že by se budoucí cena mohla pohybovat okolo příjemných 100 dolarů (cca 2300 kč). 

Tagy: 
Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ovladač ve formě bot umožní hrát hendikepovaným videohry svými chodidly

Pondělí, 4 Červenec 2016 - 21:42 | Rudi Iteceder | Tohle je fakt pekny - nejenom, ze to da sanci...

Zobrazit diskusi