CDR.cz - Vybráno z IT

Kinect a mikročipy použité k ovládání živých tvorů, jak snadné je vytvořit kyborga?

roboroach
Zapojit elektronické obvody do živého tvora zkouší vědci už řadu let. Největší úspěchy zatím slaví s hmyzem, který je po připojení k čipu jako autíčko na vysílačku. Co třeba využít i Kinect a nechat brouka řídit "autopilotem"?

Jaké pokusy zkouší americká DARPA (Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů) na živých tvorech raději lepší nevědět. Jak však víme, ovládat živého tvora za pomoci implantované elektroniky takový problém není. Vědci jsou delší dobu velmi úspěšní s ovádáním nejrůznějšího hmyzu a kdo by chtěl, může si nyní sadu na ovládání brouků objednat domů.

roboroach2

Na startupovém serveru Kickstarter právě běží podpora projektu RoboRoach, který za 100 dolarů (kolem 2 000 Kč) nabídne sadu pro ovládání švábů přes Bluetooth. Znít to může všelijak, ale věřte, že tvůrci nejsou žádní sadisti, kterým jde pouze o pobavení. Projekt se nachází v pokročilé fázi vývoje a má edukační záměr především v oblasti neurovědy, kde demonstruje stimulaci mozku a nervové soustavy pomocí elektrod.

Video ukazuje, jak si celý projekt tvůrci představují a především jak vše vlastně funguje

Miniaturní zařízení, které případný zájemce získá, snadno připojíte ke švábovi dle přiloženého návodu. Po úspěšné výrobě jakéhosi kyborga stačí vytáhnout chytrý mobilní telefon s Bluetooth připojením a za pomocí aplikace jej začít ovládat. Měnit jde intenzitu impulzů, které budou do švába vysílány, stejně jako jejich frekvenci apod. Snadno se tak přizpůsobíte vašemu konkrétnímu hmyzímu robotovi.

svab_elektronika_ovladani

Stránku pro příspěvek tvůrcům na vývoj a současné objednání vlastní RoboRoach sady, naleznete na serveru Kickstarter.

Trénink na katastrofy: Pohybové ovládání Kinect slouží jako autopilot

Zajímavou kombinaci čipu ve stylu RoboRoach a herního bezdotykového ovládání Kinect od Microsoftu nyní demonstrovala skupina vědců z North Carolina State University. Obětí byl opět šváb a snahou bylo dosažení co nejpřesnějšího řízení tvora po předem určené trase.

Ovládání se tedy principem velmi podobalo výše zmíněnému příkladu, ale až na ten rozdíl, že za ním stál software, který příkazy zadával za člověka. Kinect se speciálním softwarem sledoval pohyb švába po trase a jednoduchým "levá", "pravá" jej udržoval ve správném směru.

Jak řekl Dr. Alper Bozkurt z NCSU, „Naším cílem je co nejefektivnější řízení těchto švábů, k čemuž je Kinect užitečným pomocníkem.“ S pomocí Kinectu vědci snadno sbírají data o efektivitě ovládání kyborga a časem se dle svých slov dostanou do fáze, kdy budou částečně mechanizovaní hmyzí pomocníci „zkoumat a mapovat místa nejrůznějších katastrof“. Nápad na zneužívání švábů se asi nemusí líbit každému, ale nám se zdá podobná myšlenka velmi zajímavá.

Bozkurt-autopilot-image

Česká verze Wikipedie uvádí: „Švábi patří mezi nejodolnější a nejpřizpůsobivější hmyz, což je využíváno v laboratořích. Jedinci vydrží až měsíc bez vody a tři měsíce bez potravy. Velmi zajímavá je také jejich schopnost přežít vysoké dávky radioaktivního záření (přibližně 300x více než člověk, v případě jaderné války by zřejmě přežili).

Například v místech kde je prostředí zamořené radioaktivním zářením, švábi díky své nevídané odolnosti snadno přežijí. Pokud bychom tedy k hmyzu připojili různá čidla a lokalizační prvky, mohl by průzkum zamořených oblastí ušetřit mnohé lidské životy.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kinect a mikročipy použité k ovládání živých tvorů, jak snadné je vytvořit kyborga?

Pátek, 28 Červen 2013 - 10:18 | Jakub Rydlo | Pekna zvracenost. Nechapu, jake to ma mit vyhody...
Pátek, 28 Červen 2013 - 09:08 | DRK | Tohle mi mimochodem až tak zajímavé nepřijde, ani...
Pátek, 28 Červen 2013 - 09:02 | DRK | Tak ony jsou vy obvody co tu radiaci snesou, jen...
Čtvrtek, 27 Červen 2013 - 15:19 | RayeR RayeR | Jen takova poznamka k tomu konci, jak je super,...
Čtvrtek, 27 Červen 2013 - 02:06 | Joseph Xspy | Zvrácené - dneska šábi , zítrea pejsek či kočička...

Zobrazit diskusi