CDR.cz - Vybráno z IT

PlayStation se zapsal do Guinnesovy knihy rekordů coby nejprodávanější konzole

PlayStation 2 od společnosti Sony se oficiálně dostala do Guinessovy knihy rekordů za 158 milionů prodaných kusů. V těsném závěsu se 155 miliony prodanými kusy skončilo Nintendo DS.

Společnost Sony se nesmazatelně zapsala v posledních třech desetiletích do světa videoher. Nechce se tomu ani věřit, ale první PlayStation spatřil světlo světa již 3. prosince 1994, takže včera přesně čtvrt století. První PlayStation byl sice přelomovou technologií tehdejší doby, ale naprostým trhák byla až PlayStation 2. Tvůrci ji zprvu nabízeli jen na domovském japonském trhu.

Jednalo se však o takový bestseller, že za prvních 48 hodin na japonském trhu se prodalo neuvěřitelných milion kusů, a to bylo něco do té doby naprosto nevídaného. To podnítilo vývojáře pustit dvojkovou verzi do světa, kde se historie opakovala. Na americkém trhu totiž za jediný víkend bylo prodáno dalších 500 000 kusů.

Dvojka se držela až do roku 2006, kdy přišel její nástupce, trojka. Za celou historii se prodalo této konzole neuvěřitelných 158 milionů kusů. To znamená, že se jedná o naprosto nejúspěšnější herní systém napříč historií, který se tak dostal i do Guinessovy knihy rekordů.

Na druhém místě po PlayStationu 2 se drží Nintendo DS se 155 miliony prodanými kusy. Stydět se nemusí ani PlayStation 1, který zaznamenal 104 milionů prodaných kusů. Zkrátka herní konzole byly od svého vzniku velice dobrým lákadlem a prodejním artiklem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku PlayStation se zapsal do Guinnesovy knihy rekordů coby nejprodávanější konzole

Žádné komentáře.