CDR.cz - Vybráno z IT

Minipočítač Raspberry Pi v Sýrii zachraňuje životy! Pomáhá tajně vysílat rádia

nepřehlédněte
Raspberrysyrie
„Blíží se útok extrémistů,“ zazní z rádia, které leží 6 km od ukrytého vysílače. Ten pohání miniaturní Raspberry Pi a vystačí si třeba s flashdiskem plným audia a autobaterií pro napájení. Projekt Pocket FM zachraňuje životy v katastrofických oblastech.

Raspberry Pi - minipočítač o velikosti kreditní karty rozpoutal doslova revoluci a svou cenou a funkcemi dělá radost nejednomu kutilovi. Jak ukazuje projekt Pocket FM, může i zachraňovat životy.

Raspberry 2

Svobodná média šířená skrze dostupný hardware

V syrských alternativních rádiích (čtěte těch, které neovlivňují extrémisté ani režim) se nadšení reportéři a dobrovolníci snaží něco udělat se zoufalou situací, ve které se země nachází. Nechybí např. vysílání pořadu s názvem „alternativy“, kde jsou obyvatelstvu skrze rádio poskytovány rady, jak se zahřát a uvařit si i bez elektřiny apod. Zkrátka poskytnout lidem informace, na které by člověk v Česku použil internet.

Pocket Fm

A proč jej nepoužijí? Kvůli zuřícímu konfliktu je infrastruktura pravidelně poškozená a internet Sýrie bývá často odpojený od zbytku světa. Rádio se tak jeví jako ideální, léty osvědčený a levný model, který jen tak někdo neodpojí. Pomáhají tomu právě ony přenosné buňky s příhodným názvem Pocket FM.

Pocket FM - odolná krabička ve vteřině vysílačem

Uvnitř miniaturního zařízení, které vypadá jako běžný přijímač radiového signálu (kapesní rádio), se totiž nachází vše potřebné pro vysílání. O výpočetní výkon se stará minipočítač Raspberry Pi, který tvůrci zvolili i kvůli nízké spotřebě a ceně, dále pak nechybí speciální odolný kryt a displej s ovládáním pro snadné nastavení vysílání.

Pocket Courtesy Mict

Idea je následující: Pocker FM s Raspberry Pi uvnitř je připojen k internetu pomocí WiFi, Ethernetu, nebo třeba 3G, odkud může přebírat hlavní vysílání až devíti stanic, které v tuto chvíli organizace Media in Cooperation and Transition (MiCT) vysílá po internetu z Berlína (většina autorů jsou původem novináři právě ze Sýrie).

Pocket Fm 2

Jak jsme ale zmiňovali výše, ne vždy je to s internetem tak jednoduché. Právě v onu chvíli nastupuje možnost připojit pomocí běžného 3,5 audio portu přehrávač či diktafon a vysílat. To samé lze díky USB portu udělat např. s flashdiskem. 

Postačí solární panel, autobaterie, nebo cokoliv jiného

Dále už jen stačí připojit miniaturní krabičku k jakékoliv dostupné anténě a zdroji napájení. Posloužit může jak solární panel či autobaterie, tak běžná rozvodná síť apod. Podobně zapojené vysílače pokryjí úctyhodných 6-8kilometrový rádius, což odpovídá městu střední velikosti. Nutno podotknout, že takových vysílačů je v dané oblasti často několik a tvůrci se snaží přijít s mechanismy, jak optimalizovat umístění zdrojů signálu apod.

Informace mohou rozhodovat o životě či smrti

Stejně jako vysílat umožňuje Pocket FM také příjem signálu. Původní idea tvůrců totiž myslí na katastrofami postižené oblasti se vším všudy a chce nabízet dostupnost informací jako je "kdy dojde k leteckému zásobování dané oblasti", "kdy hrozí útok" atd. To vše s minimální spotřebou a v kompaktní velikosti, kterou lze snadno schovat před režimem i extrémisty.

Pocket Fm 1

Kapesních rádií Pocket FM bylo doposud vyrobeno něco přes 20 kusů. Kdyby náhodou některé z nich padlo do špatných rukou, je opatřeno PINem, který je pro změnu parametrů vysílání nezbytné zadat. Nic horšího než odpojení se tak přihodit nemůže.

Držme týmu MiCT palce a doufejme, že jejich snažení o svobodu projevu a dostupnost informací bude mít úspěch i nadéle. Však ono pokrytí více než milionu posluchačů už o něčem svědčí.

Je hezké vidět Raspberry Pi i v situacích, kde může doslova zachraňovat životy. I takové může být využití technologie za pár korun, která se zdá být dobrá jen pro kutily a nadšence...

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minipočítač Raspberry Pi v Sýrii zachraňuje životy! Pomáhá tajně vysílat rádia

Úterý, 8 Březen 2016 - 12:57 | Tomas A | Ja mám hlavne pocit, že tá skrinka je proste...
Středa, 2 Březen 2016 - 23:12 | DRK | Pokud jeden z těch dvou jsou vlastní lidé...
Středa, 2 Březen 2016 - 17:33 | Jack FX | No představujete si to moc pěkne, v praxi to ale...
Středa, 2 Březen 2016 - 17:25 | DRK | Myslím že ti co po něm nebudou střílet a budou ho...
Středa, 2 Březen 2016 - 14:33 | HKMaly | Radio je urcene pro civilni obyvatelstvo....
Středa, 2 Březen 2016 - 13:31 | Jack FX | Nezvládl, protože Raspberry Pi zvládá vše co je...
Středa, 2 Březen 2016 - 11:18 | Jezbo | A nezvládl by to tablet s Windows za podobnou...
Středa, 2 Březen 2016 - 10:46 | Thomas Needle | „Blíží se útok extrémistů,“ ....... A kterých?...

Zobrazit diskusi