CDR.cz - Vybráno z IT

Polsko kontroluje dodržování karantény pomocí aplikace na pořizování selfie

Polská Vláda se rozhodla kontrolovat své občany v karanténě pomocí aplikace, které v určitých intervalech vyzývá občany k pořízení selfie a tuto fotku spolu s údaji o poloze odesílá příslušným orgánům.

Každá vláda se s bojem proti koronaviru vypořádá po svém. Například Polsko se rozhodlo zavést speciální mobilní aplikaci, která je určena pro nakažené. Jedná se o logický krok vzhledem k tomu, že disciplinovanost občanů je základní předpoklad pro minimalizaci následků epidemie. 

Jejím smyslem je, aby dohlíželi, zda všichni nakažení pacienti správně dodržují karanténu stejně jako ti, kterým byla stanovena karanténa z preventivních důvodů, tím, že v pravidelných časových intervalech vyzývá uživatele, aby si pořídili selfie. Uživatel pak musí na tuto výzvu reagovat do 20 minut.

Každý, komu byla nařízena karanténa, je pak vyzván k registraci v této aplikaci, která odesílá mimo selfie i údaje o poloze při pořízení tohoto selfie. V momentě, kdy se nebude pacient zdržovat doma, bude upozorněna policie, aby zakročila.

Polská vláda tak dává svým občanům na výběr, buď budou vystaveni nečekaným kontrolám policistů nebo si stáhnou tuto aplikaci dobrovolně. Podle britského novináře Krupy však tato aplikace neslouží pouze k dohlížení nad občany a jejich trestání, ale zprostředkovává i styk občanů se sociálními službami či pomáhá s naléhavými tématy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Polsko kontroluje dodržování karantény pomocí aplikace na pořizování selfie

Neděle, 29 Březen 2020 - 04:48 | totojane | polaci co od nich čekate ? z polska ani dobry...
Úterý, 24 Březen 2020 - 14:09 | De | Tak mě zajímá, jak detekují simulaci polohy :D
Úterý, 24 Březen 2020 - 11:35 | Milan Jelito | Opět kontroly pro slaboduché, jen hloupy "...

Zobrazit diskusi