CDR.cz - Vybráno z IT

Potřebujeme pravidla vesmírného provozu? SpaceX odmítl změnit dráhu kvůli kolizi

Čím více je na oběžné dráze kolem Země těles, tím větší je pravděpodobnost, že dojde ke srážce. Proto již řada odborníků volá po ustanovení obecně platných pravidel, která by byla dodržována.

V posledních letech se to na oběžné dráze hemží vesmírným odpadem, satelity a dalšími tělesy natolik, že to začíná být skutečně neúnosné. V nedávné době dokonce musela Evropská vesmírná agentura na rychlo přemístit svůj satelit, protože hrozila kolize s jedním ze satelitů nově vznikající sítě Starlink od společnosti SpaceX.

I když byla společnost vyzvána ke změně orbitální dráhy, tak svým satelitem odmítla uhnout. Proto podle lidového pořekadla – moudřejší ustoupí – přemístila svůj satelit ESA. Starlink je projekt, který má přinést lidem extrémně rychlý internet i do těch nejvzdálenějších končin.

Problémem však je, že pro toto pokrytí musí být na oběžnou dráhu kolem Země vypuštěno zhruba 12 tisíc satelitů. Vzhledem k tomu, kolik satelitů již na oběžné dráze je, se dá očekávat, že situace, kterou zažila ESA, se bude ještě nespočetněkrát opakovat. 

O vážnosti situace hovoří i další incident, kdy americká NASA vyzvala ruskou vesmírnou agenturu Roscosmos, aby „přeparkovala“ Mezinárodní vesmírnou stanici kvůli zvýšenému riziku srážky s vesmírným odpadem a vesmírnými tělesy. Dříve či později bude proto nutné stanovit „pravidla vesmírného provozu“. V praxi by se nejspíše jednalo o mezinárodní dohodu, která by byla obecně uznávaným předpisem pro chování ve vesmíru.

Diskuse ke článku Potřebujeme pravidla vesmírného provozu? SpaceX odmítl změnit dráhu kvůli kolizi

Pátek, 6 Září 2019 - 14:43 | Anonym | Jo jo. Překvapilo mě ale jak moc. Vyrobit událost...
Pátek, 6 Září 2019 - 13:11 | totojane | a na to si přišel až tedka jo ,že cdr se zmněnil...
Pátek, 6 Září 2019 - 10:02 | Anonym | TVL tady se to mění v solidní bulvár. Nebo to je...

Zobrazit diskusi