CDR.cz - Vybráno z IT

Pražské metro rozšířilo pokrytí mobilní sítě od Muzea po Nádraží Holešovice

Podle dostupných informací by od tohoto týdne měla být zprovozněna LTE v úseku metra od Muzea po Nádraží Holešovice. Do roku 2021 by pak mělo být metro pokryté celé.

Trasa metra C, ze zastávky Muzeum až po zastávku Nádraží Holešovice, nově disponuje vysokorychlostní mobilní sítí LTE, prozatím však v testovacím provozu. Do konce roku 2021 by mělo být pražské metro pokryto kompletně celé, a to především díky spolupráci mobilních operátorů, Magistrátu hlavního města Prahy, Dopravním podnikem a společností CETIN. V mezičase chtějí mobilní operátoři postupně vychytávat nedostatky. 

Podle Petra Witowského, předsedy představenstva a generálního ředitele DPP, má DPP v současné době tři hlavní priority, a to:

  • novou trasu D
  • revitalizace a bezbariérovost stanic
  • pokrytí všech úseků metra vysokorychlostní mobilní sítí LTE.

Zároveň ještě dodal: „Žijeme v on-line době, signál v pražském metru měl být už dlouho samozřejmostí, v této oblasti Praha bohužel o několik let zaspala. Jsem proto rád, že se v současnosti daří urychlovat instalační práce a alespoň po úsecích zlepšovat cestujícím komfort a umožnit jim vyřídit si běžné on-line povinnosti i během jízdy. Pevně věřím, že stejným tempem budou operátoři postupovat i v dalších měsících, aby celé metro bylo pokryto LTE sítí již do konce roku 2021. Z naší strany pro to uděláme maximum.“

Podle plánů by do příštího března měly cestující zaznamenat nově pokrytí i v dalších 16 stanicích na trasách A a B. Vezmeme-li v úvahu již fungující mobilní síť 4G v úseku trasy A ze stanice Bořislavka – Nemocnice Motol (4 stanice) a na trase C ze stanice Muzeum – Roztyly (8 stanic) mělo by již v prvním čtvrtletí příštího roku být pokryto 32 stanic. Z tiskové zprávy DPP také vyplývá, že chce novou trasu metra D stavět tak, aby jeho samozřejmou součástí bylo již zabudováno pokrytí mobilní sítí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pražské metro rozšířilo pokrytí mobilní sítě od Muzea po Nádraží Holešovice

Úterý, 1 Říjen 2019 - 12:13 | Begy | sláva, v metru bude něco lepšího než EDGE... a to...

Zobrazit diskusi