CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Raspberry Pi v praxi podruhé: Detailní test miniaturního počítače za pár korun

VGA výstup pro malinu - http://www.raspberrypi.org/gert-vga-adapter/
Váhal jsem jestli ke svýmu starýmu Béčku koupit ještě dvojku a tohle rozhodlo. Údajně by to mělo fungovat od verze B+, která má 40-pin GPIO, starší bohužel ne.
Ale co mě překvapilo nejvíc, údajně není problém rozjet přes to Minecraft a používat VGA a HDMI monitory vedle sebe...alespoň to umožňuje HW, netuším jak daleko je software. Snad budu mít brzo možnost vyzkoušet :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak na tom srandaARMu může jet minecraft? Viz. minimální požadavky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Minecraft
Zkoušel jsem minecraft na P4 3GHz, 512MB, radeon 9600, nehratelné.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě jsou ty minimální požadavky dělané pro Windows, které hned po startu si vezmou 1-1,5 GB RAM, ale linuxová distribuce Raspbian s uživatelským prostředím LXDE si maximálně vezme z RAM 100 MB RAM (je to odhad, protože Raspberry nevlastním). A z mé zkušenosti se dá hrát Minecaft i na notebooku z roku 2005 s 1 GB RAM a procesorem Intel Celeron M 410 @ 1.46 GHz s linuxovou distribucí Linux Mint 17.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nedává to smysl, byly tam XP SP3, nevím kolik berou po startu -moc to nebude (je pravda že jsem tam měl dát SP2) problém nebyl v tom, že by to v jednom kuse swapovalo, ale CPU zatížené na 100%, GPU nevím. Jedině že by java pod linuxem výrazně méně zatěžovala CPU, ale tomu nevěřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady nejde ani tak o velikost ramky, jako spíš o rychlost procesoru :-) krom toho, win7 se dá provozovat i na 128MB ram (dokonce rekord je 96MB:-) ). To, že si win7 vezme při startu třeba 2GB je tím, že má načtených spoustu dalších věcí, které ale nepotřebuje, časem se mu mohou hodit. Realita je taková, že čím víc máš ramek, tím víc je po startu zabráno - ale tato paměť se v případě potřeby uvolní.

jinak, každý považuje hratelný trochu jinak, někomu stačí 30fps 1280x1024 a někomu je málo 1080p s 60fps :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

NO vždyť píšu, že nebyl problém v RAM ale v CPU, bylo u toho staré 17" LCD takže 1280x1024, v minecraftu detaily nastaveny na minimum, dohled na minimum vypadalo to hnusně, FPS jsem neměřil pocitově to nebylo ani 10FPS.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

ale já neodpovídal na tebe ;) ta odpověď se týkala Romana. Odpověď jsme posílali prakticky ve stejnou dobu, tak jsem nevěděl, žes psal něco :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš velká část bude špatně optimalizovaným prohlížečem, ale ten změřený výkon je opravdu hrozný i u nového modelu. Pro srovnání - proti změřeným 90 resp 320 bodům u rpi má 4 roky starý tablet v octane doslova o řád vyšší výsledky (2200 bodů) a desktop je o další řád výše (>30000) . Sunspider je o něco lepší, ale i tam je výkon třetinový až poloviční proti starému tabletu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neslo by poridit jeste Banana Pi (ano, ten nazev je parazitujici.. ) a porovnat s novym Rasp2 rychlost Samba sharu? (zapis/cteni na disk, jak po 100Mb, tak 1Gb siti?)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odkaz. Dobře srovnané výsledky.
Mám malinu v2 doma a oproti B+ je v XBMC/KODI (OpenELEC) rozdíl hooodně citelný. Reakce KODI jsou mnohem svižnější, v podstatě už mi připadá, že ani na nic nečekám. Dokonce to přehrávalo bez cukání DVD image bez licence na akceleraci MPEG2. To B+ verze nezvládala.
Z toho odkazu mi připadá, že malina v2 je vhodná jako mediacenter (klient) a banán se SATA a Gbit LAN jako úsporný server (NAS).

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Raspbery pi první generace nemám, tak nemohu srovnávat, ale pořídil jsem si raspberry pi 2 pro účely malého domacího serveru (web server, databázi, šifrování záloh ja jejich kopírování do cloudu, atd..). Ale po asi 2 týdnech mi došlo, že raspberry pi 2 není nejvhodnější pro tyto moje potřeby.
1. sd karta pro 24/7 provoz není ideální. (hdd do usb je řešení, ale pak je tu otázka napájení toho hdd. Je možné použít pořádný zdroj a dva usb porty raspberry a nebo rovnou napájený usb hub.)
2. Můj wifi dongle není úplně stabilní a po 5 dnech nepřetržitého provozu se přehřál a přestal fungovat (asi vadný kus, teď je v reklamaci).
Raspberry pi 2 je dobrý hardware za dobrou cenu, ale nechám si ho na pokusy a budoucí projekty.
Pro potřeby mého malého úsporného domácího serveru jsem pořídil banana BPI-R1 a mám klid.
Souhlasím s tím, že na projekty používající grafiku je výhodnější použít raspberry.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Alebo ďalší v poradí je Orange Pi ... :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jeste byste mohli overit, zda se opravdu restartuje, kdyz ho za chodu zkusite zblizka vyfotit se zapnutym bleskemzapnutym. ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud na ten čip nedali nějakou neprůhlednou s*ačku, tak by to mělo pořád fungovat, na EEVblog je to hezky popsaný - https://www.youtube.com/watch?v=SrDfRCi1UV0

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo kdyby na tom bezel DOS a treba i win 3.11 to by bylo na pokusy uz neco.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

na pokusy kde, do muzea ?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jako mozek ovladajici nejake zarizeni asi ok. Ale tvarit se ze se na tom da neco smysluplneho delat napriklat provozovat web prohlizec je fakt mimo. Takze pokud zrovna nestavite meziplanetarni sondu ktere by mizerny vykon stacil ale hmotnost modulu by byla kriticka tak je to normalne nanic.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud ji budete chtít smazat a následně přehrát jinou distribucí, sáhněte po nástroji SD Card Formater. Běžné formátování totiž na oddíly nemá vliv."

To uz dnesni windowsy nemaji spravce disku, kde se daji mazat a tvorit oddily?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Svou zkušenost s MS-Windows jsem na stránkách už často popisoval, takže kopie:
Lákala mě změna partition c: (proč C?) na menší a vytvoření druhé pro user data. Zadal jsem 50 GB a zmenšila se 90 GB. No, řekl jsem si. Asi překlep. Zadal znovu 50 GB a vytvořilo se nějakých 36 GB (pozor přesná čísla si už nepamatuji).
Dobrá zpět. Zvětším na oněch božských 50 GB. Výsledek - hláška, že mohou být jen 4 partition (byly tam ještě nějaké systémové a instalační od výrobce), jinak extended a to nelze v Seven.
No dobrá Live-CD s Gparted a mám to nachlup (+ možnost myšoidního tahání v GUI).

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se podivas co mas v tom okne zadat, tak to nechce cilovou velikost, ale o kolik se ma oddil zmensit.

Linuxak ktery necte dialogovy box je prekvapen, ze to dela neco jineho nez chtel - zmensilo oddil o zadanou hodnotu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím, co jste tím chtěl sdělit. Nějak Váš komentář nesedí, ať počítám jak počítám, na 1TB disk.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se kouknul a nejsem blbec:
Správa počítače - Správa disků:
Celková velikost před zmenšením (MB):
Dostupné místo pro zmenšení (MB):
Zadejte velikost zmenšení (MB):
Celková velikost po zmenšení (MB):
a když jsem zadal o kolik chci zmenšit, tak Windows 8 udělaly přibližnou hodnotu. A nejsem v tom sám dle diskusí. Údajně je tam nějaký vtip s nepřemístitelnými oblastmi, které Gpartet a jiné SW umí zvládnout protože neběží operační systém. Já popsal reál, ne teorii. Ciao a už mne nebavíte.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

No, kdybys předtím provedl defragmentaci, tak můžeš využít celé volné místo.

Když máš rozsypaný data po celém disku a na konci máš volných jen 10GB a přitom máš volných 50GB, tak ti to udělá oddíl max 10GB. abys mohl víc, tak musíš předtím provést defragmentaci - za mě problém mezi klávesnici a židlí ;)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

A to je takový problém, aby na to program upozornil, nebo si tu službu rovnou zavolal? Navíc od W7 (možná už Visty) probíhá defragmentace na pozadí, ale ani její přímé spuštění rozhodně nezaručí, že se vytvoří jeden blok dat pěkně od začátku, jak za časů DOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta defragmentace musí probíhat před spuštěním woken :-) takže tak.

Jinak, toto je odborná funkce (tj. laik či bfu se o to pokoušet nebude), takže já osobně nevidím důvod, že by se to muselo psát.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

mohli ste vyskusat aj prehravanie videa ci naozaj zvlada udavane formaty bez sekania...
este by ma zaujimal ako funguje to HDMI CEC to je asi nejaka novsia technologia a starsie TV to asi nemaju...pozeram manual k mojmu staremu tv LG 7000 piisu ze SimpLink (HDMI-CEC) takze by to malo fungovat?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

mam RPI B+ na LG 42PQ 6000 a v pohode to ovladanie cez dialkove funguje

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

pripomenu, ze pokud chce nekdo vykonnejsi zelezo, doporucuji nejaky Odroid: http://www.hardkernel.com/main/main.php
pripadne Inforce se SATA portem: http://www.inforcecomputing.com/

pak tu je prvni vlastovka s ARMv8 64bit architekturou: osmijadrovy HiKey https://www.96boards.org/products/hikey/
skoda, ze se jedna o in-order A53, ale zato je to opravdove osmijadro

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání na ARMv6 distribuci tedy máte, teď by mě ještě zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby se na RPi2 pustila nějaká distribuce zvládající ARMv7+NEON :-) Byla by škoda na tom provozovat software nevyužívající dalších možností novější architektury. Chystá Raspbian něco takového? Resp. (oficiální Debian je i pro ARMv7) chystá se třeba nějaké přídavné "Raspbian" repo do Debianu, že by se dalo jet přímo na něm?

Umí RPi2 i UHS-I karty nebo utáhne jen "obyčejnou" Class 10?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

na raspberry pi fore je normalne dostupne plnohodnotne ubuntu a debian
jako je o trocha rychlejsi to fakt
NEON vecsinou nevyuzijes, iba ze pre browser, vykreslovanie, kodovanie/dekodovane zvuku a videa
inak to dolezite skor spravi archytektura procesora

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spotřeba je u té nové verze stejná, jako u té staré?
Byl by někdo laskav a otestoval jestli na té nové verzi funguje i webiopi? Nejsem si jist, jestli tomu nebude dělat problém ten nový procesor.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

díky za linky, včera jsem už neměl síly nějak extra uvažovat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

bohuzial ano
stupla na 4W

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

K tomu tlacitku na vypinani - koupil jsem si tenhle MicroUSB kabel i s vypinacem, doporucuju :)
http://www.amazon.com/Raspberry-Micro-USB-Cable-Switch/dp/B00GGX94JI

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nekupoval na Amazonu, to bylo jen pro ukazku :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za článek.
Zajímalo by mě, jak moc se to dá podtaktovat.
Také by mě zajímala spotřeba / teplota s výchozím nastavením a při podtaktování.
Jak se chová v klidu, když je CPU vytížený do 2%. Má nižší spotřebu a méně topí?

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

skusal som na tom openelec 5.0.5 no ale zasa stary problem ze nevie prechadzat smb siet :( inak vykonovo uplne pekne prehra fullhd fimy a rychlo reaguje v menu kodi.Zda sa mi ze teploty su nizsie nez v predchodzej verzii (v kludovom stave). Neviete niekto ako rozbehat SMB?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nemám to zrovna před sebou, ale finta je v tom, že se nesmí začít procházet síť, ale v té nabídce zvolit ruční přidání SMB síťového zdroje a vyplnit uživatelské jméno a heslo, bez kterého to jinak nefunguje.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

no skusal som to v inej domacnosti a tam to k pocudovaniu fungovalo bez problemov tak troska nechapem co je zle...v domacnosti co to funguje je v sieti lacny router TP link a jedno PC 32bit windows 7 home edition.... u mna je siet dost velka cez 10 zariadeni v podstate vsetky windows 64bit... tamto co pises ze to treba dat rucne mi u mna tiez nefunguje...takze stale neviem kde je zrada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám ho doma. Vše chodí a za ty peníze dobrý. Zjištěné nedostatky :
- HD-Audio (DTS-HD, TrueHD) nelze ani přes passthrough do receiveru
- i když jsem dal max_usb_current=1 tak se mi disk TRANSCEND StoreJet sice svítí, ale nedetekuje
- hrozně pomalé načítání video knihovny (ta je vyexportovaná na disku) - asi nevhodná SD karta
- možnost vypínání napájení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.