CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Návrat Temného rytíře v Batman: Arkham Knight

Batman Main 0
V pořadí čtvrtý díl netopýřího může ze série Arkham je tu a my jsme si poslední dobrodružství Bruce Waynea nemohli nechat ujít. Dokázali nakonec tvůrci z Rocksteady naplnit očekávání, nebo jim došly síly? Těžká otázka.

Začněme asi tím nejhorším, díky čemuž ostatně vychází naše recenze až nyní. Problém se jmenuje PC verze v naprosto strašném stavu. Tak špatném stavu, že dokonce způsobil pozastavení prodeje. Warner Bros. přistoupili ke stažení her z prodejen a Steam dokonce vracel nespokojeným zákazníkům peníze. Verze pro PC je stále v nedohlednu, proto jsme nakonec místo čekání zvolili recenzování verze pro PlayStation 4. 

55 A 593 Ccb 26 Fc 0

Když opustíme od problému s PC verzí a nahlédneme na nové gothamské dobrodružství s čistým pohledem, nedá se říci nic jiného, než "překvapení". A to jak v pozitivním smyslu, tak i v tom negativním. Negativním proto, že v základu se vlastně nic moc nezměnilo. Soubojový systém je totožný, stejně jako většina gadgetů, vedlejších misí nebo Riddlerových hádanek. Nový Batman se ale tím pádem hraje stejně dobře jako v minulosti, a tak to ve výsledku ani moc nevadí. 

Tomu navíc pomáhá poměrně slušný scénář, ve kterém je Gotham terorizován Scarecrowem, jenž se rozhodl srazit na kolena Temného rytíře a město srovnat se zemí. Zároveň si našel mocného spojence přezdívajícího si Arkham Knight, který očividně zná Batmana jako své boty, včetně jeho triků. Ačkoliv se z popisu zdá jako poměrně tuhý protivník, s jeho charakterem se pojí několik nepříjemných věcí. 

55 A 5940 C 901 F 5 055 A 5971289 A 32 0

První je fakt, že se samotný Arkham Knight objeví v příběhu opravdu jen párkrát, a to většinou hlasově skrze vysílačku. Vzhledem k zajímavosti postavy je její častá absence opravdu škoda, a nepůsobí tedy tak ultimátním dojmem, který navodila v upoutávkách. Druhým mínusem je fakt, že namísto slibované nové postavy se ve své podstatě jedná jen o jiný model již existujícího charakteru. Fanoušci Batmana velmi snadno poznají, o koho se jedná. Obzvlášť, když si bere prakticky stejné hlášky z jednoho z filmů. 

Tím nicméně ty největší zápory hry prakticky končí (pokud opět vynecháme stav PC verze). Atmosféra je oproti předešlým dílům ještě o něco temnější a vážnější. Nejednou hráče napadne, že něco takového nemůže dopadnout dobře. Oprávněně se tak jedná o první díl Arkham série s označením 18+. 

553 E 34670056 A 0

Novinek skutečně moc není, přesto nějaké najdeme. Jednou z nich je samozřejmě Batmobil, kterým se hra pyšní už roky. Jeho využití sahá velmi do široka, nejedná se jen o obyčejné vozítko, ale o pořádný tank. Někteří se možná zarazí, jak je možné řídit ve hře tank, když Batman nezabíjí. To tvůrci vyřešili lišácky - nepřátelské tanky jsou pouhými drony a proti lidem střílíte gumové projektily. 

Jízdní model je trochu neohrabaný, ale jde spíše o zvyk. Přestože vypadá Batmobil nezničitelně, v ostřejších konfliktech je nutné dávat velký pozor. V druhé polovině hry se nám zdálo, že je vozítko v misích dost upřednostněné, ale do žádných extrémů se naštěstí nezašlo. 

55 A 596 Af 1 A 5 F 9 055 A 594 Eae 87 Bd 0

Zbytek hry je pak tím starým známým Batmanem, tedy efektně zpracované bojové scény střídané plíživými pasážemi, ve kterých využijete nemalý Wayneův arzenál různých pomůcek, jako jsou batarangy, elektrická puška, kouřový granát a další. V soubojích také zazáří nový Batmanův oblek, který ve skupinkách nepřátel předvádí nádherné likvidace.

K tomu pak ještě nesmíme zapomínat na jízdu v Batmobilu a to vše doplňují cutscény a dialogy, které jsou opravdu perfektní. Batman se znovu chová jako vlk samotář a až moc úzkostlivě se vše snaží řešit na vlastní pěst, přestože je nad Slunce jasné, že pomoc by se mu opravdu hodila.

55 A 597550 E 75 E 0

Přesto se však stane, že se Batman potká s některým parťákem, který přiloží ruku k dílu. V takovou chvíli je možné mezi postavami přepínat a v případě naplnění určitého ukazatele dokonce provést velmi efektivní kombo, které defintivně vyřídí jednoho z protivníků. Jedná se o velice příjemnou novinku, při které si na chvilku hráč ozkouší i jinou postavu. Jen by toho mohlo být o chlup víc. 

Stejně jako tomu bylo například v Arkham City, i tentokrát je Gotham plný vedlejších misí. U těch je zajímavé, že k jejich dokončení je nutné posouvat příběh, tudíž není možné si všechno vyřídit ihned ze začátku hry, a pak se věnovat pouze příběhu. Jejich plnění je vhodné i proto, že za každou splněnou část dostane hráč zkušenostní bod. Ty je nutné střádat, utrácet je lze za různé schopnosti.

553 E 342 Fdb 929 0553 E 349 Cbb 177 0

Když opustíme od stavu PC verze je technické zpracování velmi slušné. Použitý Unreal Engine je upravený opravdu silně, a hra tak vypadá velice hezky a detailně. Dokonce i plynulost je velmi stabilní, přestože v náročnějších přestřelkách v Batmobilu je znát mírný pokles frameratu. Ozvučení je pak pro tuto sérii opět úžasné - soundtrack podtrhuje atmosféru opravdu skvěle a dabing postav je znovu na špičkové úrovni. 

55 A 595 E 773460 0

Když tedy vše sečteme, zakončení série je velmi povedené a rozhodně by nemělo hráče minout. Bohužel ale hru provází pár neduhů, které nedovolí udělit vyšší hodnocení a největší tahoun hry, postava Arkham Knight, je vlastně pouze vypůjčený charakter. To je opravdu velká škoda.

Verdikt

Batman: Arkham Knight je skvělým titulem, který si rozhodně zaslouží místo na poličce. Je z něj ale také cítit jistý nevyužitý potenciál, který by ze závěru série udělal mnohem intenzivnější zážitek. A za tu PC verzi v nedohlednu by si někdo zasloužil pohlavek. 

Zdroje: 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Návrat Temného rytíře v Batman: Arkham Knight

Žádné komentáře.