CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k RocketLab představilo recyklaci vesmírných raket. Odpad zachytí helikoptérami

Touto metodou se dříve zachytávaly kazety s fotografickým materiálem ze špionážních satelitů.
- Je to vyzkoušený.
- Potíž může být s hmotností (filmová kazeta proti raketovému nosiči).

Budou potřebovat silnej vrtulník a být rychle na místě.
Animace je pěkná, ale asi to nebude tak jednoduchý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Raketa od RocketLab je asi 1/8 velikosti Falconu 9 (je jen o něco vyšší než přistávací nohy Falconu). Takže v prázdném stavu budou malé a lehké, což by silný vrtulník měl zvládnout. Podobné pokusy se zachycením raket dělala už kdysi NASA (kromě zachytávání toho nákladu ze satelitů), ale tehdy to nebylo pro státní agenturu se zajištěným rozpočtem tak důležité, tak od toho upustili, na rozdíl od soukromých subjektů.

Věřím, že se to RocketLab podaří, podobně jako se teď už SpaceX daří zachytávat i aerodynamické kryty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi furt jednodušší, než chtít přistát motorově - Musk s tím měl haldu starostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale jak vidíte tak to spacex už funguje,a asi je to o dost provozně levnější. Nebo ta posádka lodi a toho vrtulníku to dělá za dobré slovo. Nehledě na provozní cenu lodi a vrtulníku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, ten způsob co chtějí dělat je složitější. Raketa bude vstupovat do atmosféry ohromnou rychlostí (proti SpaceX, kde před vstupem zpomalí) a budou muset vymyslet, jak jí ochránit proti super horkému plazmatu, s teplotou podobnou jako na slunci (nebo možná o poloviční teplotě, teď si to přesně nevybavuji...) .
Důvod, proč nechtějí přistávat motorově je, že by to zvětšilo a ztížilo raketu a už by nebyly v byznysu malých/lehkých raket, ale středních/těžších raket na vypouštění do vesmíru a to nechtějí. Nějak takto to ten jejich šef říkal na streamu, kde to prezentovali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U takto malé rakety by to bylo zbytečné. Navíc by to snižovalo nosnost vynášeného nákladu. Falcon 9 je ale už tak veliký a těžký, že by myslím použití padáku a nějaké zachycení vrtulníkem nad mořem prostě nebylo v technických možnostech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi o dost jednodušší to nechat spadnout na zem, případně vymyslet něco aby to dosedlo měkkce a aby se to nerozbilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ne. Existuje už další firma, která testuje podobně malé rakety a nechává je přistávat na padácích. Zatím se jim podařil let jen tuším do 20km ale vypadá to slibně. Přistávat motoricky má myslím smysl až u větších raket, kde je u většiny nákladů přebytek výkonu a paliva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Společnost RocketLab se rozhodla minimalizovat náklady pomocí recyklace použitých dílů."
Koukal jsem se na stream, kde o tom ten šéf mluvil a primární cíl není minimalizace nákladů, ale větší frekvence vypouštění raket, aby mohli uspokojit poptávku, nechtějí zvětšovat výrobní kapacity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.