CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusko letos dokončí zkoušky nejpokročilejšího systému protivzdušné obrany S-500

Jak je to s tou neviditelností ví asi jen bůh. Osobně si neumím ani představit cenu kompletu co dokáže udělat z neviditelného letadla viditelné a sestřelit ho. Těch peněz se do neviditelných letadel vrazilo příliš a nadále vráží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je pouze těžko zachytitelné radarem. Pořád je normálně vidět, slyšet, má nějaký elektronický podpis, nechává za sebou emise a pruh vodní páry...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To já vím, ale vzhledem k tomu, jak do toho velmoci investují, tak to na sestřelení s velkou pravděpodobností nestačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo do toho vráží? Stealth je vlastně jen doména SSA. A i tyto jej už opouští jako jedinou mantru a posouvají jej pouze jako doplněk. Typickým příkladem je novovýroba F-15. F-35 má stealth aby se neřeklo a jeho hlavní doménou je integrovaný velitelský a komunikační systém nové generace.

B-21 je ústupek od striktního stealth předražených letounů B-2 k univerzálnějším a levnějším bombardérům se stealth charakteristikami.

Prostě nakonec draze SSA zjistily, že tvarový stealth je dobrý do doby, nežli jeho charakteristiky nepřítel louskne. Pak se stává přítěží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opakuješ tu klasické desinformace (IMHO původem z Ruska).

- Novovýroba F-15 má primární důvod ten, že údržba starých F-15C už stojí majlant, a nové F-35 by je nezvládly nahradit, nevyrábí se jich tolik. Navíc je F-15EX pravděpodobně levnější, než F-35, protože má podstatně méně senzorů a avioniky.
Přitom na některé úkoly je F-15EX vhodnější: jako rychlý interceptor nebo nosič standoff munice/dronů, kdy se užije její velká nosnost, a absence stealth nevadí, takže vhodně doplňují v USAF F-35. Není to žádný ústup od Steallth -porovnej počet koupených F-15 a F-35.

- B-21 není žádný ústupek od Stealth, kde jsi to vzal? Jen prostě za tu dobu se vyvinuly RAM materiály, které umožní výrobu stealth letadla za rozumné peníze, a zároveň bez nutnosti drahé údržby, která je u B-2. Stealth budou mít pravděpodobněna vyšší úrovni, než B-2.

" Stealth je vlastně jen doména SSA"
Lež. Stealth letouny vyrábí, nebo se o ně snaží, i Čína i Rusko. Viz např. Su-57, J-20, PAK-DA, Ochotnik......

"Prostě nakonec draze SSA"
Kec a nesmysl. To, co je na F-35 drahé není stealth. Nejdražší na něm je avionika a software.

"zjistily, že tvarový stealth je dobrý do doby, nežli jeho charakteristiky nepřítel louskne."
Ty vymejšlíš vlastní fyziku??? To co jsi napsal je nesmysl. Žádné lousknutí charakteristik neexistuje.
Navíc předvádíš klasické černobílé vidění: 0:1. Takto zbraně fakt nefungují. Stealth podstatně snižuje a vždy bude snižovat detekční vzdálenost letadla. To prostě přináší výhodu. A i když se zlepší radary a detekce prodlouží, vždy bude stealth letadlo detekovatelné a zaměřitelné hůře, než "klasické".

Představu, že existuje nějaká "wunderwaffe", která totálně eliminuje výhody stealth, takovou jen na netu živí proruští trolové, protože se Rusku ve vývoji stealth letadel moc nedaří - s realitou to ale nemá nic společného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesledují se už dnes všechna letadla ze satelitů? Stealth funguje pouze proti pozemním radarům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ze satelitů se nesledují žádná letadla. Ne že by to nešlo, ale SBIrS má na práci jiné věci, nežli sledovat letadla. Navíc nemohou poskytnout potřebná data pro zaměření a navedení raket.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

klasickej truhlík z armádních novin. takovej román, aby nakonec prohlásil to co já, že stealth se stal doplňkem, nikoliv mantrou moderních zbraňových systémů.

Tvarový stealth a jeho charakteristiky znamená, že stealth vytváří omezení. Jako například, omezuje maximální rychlost (a to dost podstatně), omezuje použitelnost za každého počasí a neúměrně zvyšuje nároky na údržbu.

Jinak je sranda, když joudové tvého typu co se srocují na armádních novinkách tvrdí, že Su-57 JE/NENÍ stealth letadlo podle toho, jak se to zrovna hodí do propagandistického krámu. To mně vždy dokáže dojmout :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobcovia stealth lietadiel sa snazia designovat a optimalizovat tvar lietadla tak aby celna odrazova plocha bola co najmensia. S tym ze prijate ziarenie z radaru je vychylene do stran prip. pohltene a naspat sa vracia co najmensie mnozstvo.
Z toho vyplyva, ze ak mate vhodne umiestnite radary v radarovej sieti, a napriklad mate umiestneny detektor aj v pozdlzej trase k letu lietadla (a nemusi to byt radar co emituje ziarenie, staci pasivny prijem)
tak lietadlo detekujete.
Otazka je este ako je to z vlnovymi dlzkami na ktorych pracuju radary. Nieco sa hovorilo o tom, ze tieto stroje su optimalizovane na pasmo UHF a kratsie. A vraj radary s vacsimi vlnovymi dlzkami by to mali detekovat. Samozrejme taky radar je velmi nepresny, a navadzat pomocou neho nieco by asi nebolo idealne. Avsak ako moznost primarnej detekcie to moze byt zaujmave.
Dalsia vec, je ze akykolvek lietajuci objekt v atmosfere produkuje trenie a tym padom teplo. A vraj sa citlivost senzorov v tejto oblasti velmi napreduje.
No a potom je tu este oblast pasivnych radarov. A dokonca jeden vyrobca radarov (myslim, ze je z CR), ktory prisiel zo zaujmavym sposobom detekcie vyuzivajucim ionosferu. Spociva to v tom, ze sa sleduje prijem radiovych signalov z ionosfery. Ak v sledovanom priestore preleti lietajuci objekt, zachyti radiove vlny prichadzajuce z ionosfery, a tym vidite "hluche miesto" odkial vam netecu radiove vlny. Co znamena pritomnost letiaceho objektu. Na to musite dany priestor zaplnit radiovym signalom s vlnovou dlzkou odrazajucim sa z ionosfery, to vsak neni problem. Hw na to je lacny. A napokon ak sa jedna o obyvanu oblast ta generuje dostatok radiovych signalov na toto vyuzitie (TV a radiove vysielanie, mobilne siete, atd.)
Este treba uviest, ze design v tvare stealth prinasa svoje nevyhody. Jednak v podobe nizsej vykonnosti (rychlost, dolet, manevrovatelnost) ale aj co sa tyka nosnoti zbrani. Zbrane musia byt ukryte vo vnutornych zasobnikov, ktorych kapacita je nevelka. Keby sa zbrane podvesili klasicky, sposobi to dramaticky narast odrazovej plochy a tym padom zasadnu redukciu stealth vlastnosti.
Na druhej strane, akakolvek zhorsena detekovatelnosti vlastneho stroja v bojovom priestore prinasa nezanedbatelnu vyhodu. A zjavne to stoji za to, napriek vsetkym nevyhodam.
Este na zaver by som podotkol, ze som laik, takze budem rad ak ma niekto opravi, ci doplni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.