CDR.cz - Vybráno z IT

Myš jako kapesní skener: Hama mySCAN s funkcí OCR pro rozpoznávání textu

Potřebujete na cestách skenovat dokumenty a mobilní skener se vám zdá moc velký? Do rukou se nám dostala myš se snímacím aparátem, který prý nahradí skener a dokonce zvládne díky OCR softwaru převádět nasnímané dokumenty na běžný text či tabulky.

Skenování dokumentů na cestách může být nemalým problémem. Nejrůznějších „kapesních“ skenerů je na trhu spousta, ale i tak jsou poměrně velké a pokud je pro vás velikost nejdůležitějším parametrem, dá se najít řešení ještě menší. Hama mySCAN je přenosný skener ukrytý do těla nenápadné počítačové myši s rozměry: 3,65 x 11,4 x 6,15 cm.

Na první pohled se jedná o obyčejnou kabelovou myš s rozlišením senzoru 1200 dpi za pár stovek. Po otočení je však zřejmé, že je něco jinak. Přibyla zde totiž plocha, pod níž se skrývá skener kompaktních rozměrů. Skládá se z průhledného krycího plastu, zrcátka, několika osvětlovacích diod a samotného snímače, který si poradí s rozlišením až 400 dpi.

Vedle standardních tlačítek a scrollovacícho kolečka se na boku myši se nachází podélné tlačítko s popiskem „Scan me“, které ke správné funkci vyžaduje nainstalovaný dodávaný software. Ten nalezneme na přibaleném CD a podporuje operační systémy Windows 7/8 , XP, Vista a dokonce Mac OS X 10.6 či vyšší. 

Při instalaci v nabídce bohužel není možnost nastavení české lokalizace. Vystačit si poté v prostředí programu budeme muset s dvacítkou světových jazyků v čele s angličtinou. Podpora češtiny a spousty dalších světových jazyků naštěstí při OCR převodu obrázku na text nechybí.

Proklikat se procesem instalace je otázka chvilky, uživatel není zbytečně dotazován a jediné co může ovlivnit je umístění programu na disku. Po instalaci se bude program v základním nastavení automaticky spouštět po zapnutí počítače, aby mohlo stisknutím příslušného tlačítka kdykoli proběhnout skenování.

 Jak skenování probíhá?

Po zapojení se mySCAN jeví a funguje jako běžný hlodavec do USB. Pro funkci skeneru je totiž nezbytná výše zmíněná instalace dodávaného softwaru. Poté už jen stačí stisknou podélné boční tlačítko, což má za následek rozblikání osvětlovacích diod a zapnutí snímače na spodní straně myši.

Snímání dokumentu probíhá posunem zařízení v příslušném směru po ploše dokumentu, obraz je poté v reálném čase spojován a zobrazován na obrazovce počítače. Po načtení potřebné plochy ukončíte snímání opětovným kliknutím na boční tlačítko. Kostrbatý výstupní obrázek oříznete v posledním kroku na potřebný tvar a jen těžko byste poté na kvalitě poznali, že se jedná o výstup z malého skeneru ukrytého v myši.

Obsah balení

Balení je na první pohled obrovské. Samotný hlodavec v něm zabírá jen minimum místa a stejně tak dodávané CD s návody, kterých je zde požehnaně. Zbytek prostoru už je vlastně jen „krabice plná vzduchu“. Více bychom toho od balení s myší ani nečekali, snad jen nějaké to pouzdro by se nám za cenu atakující 2000 Kč líbilo.

Z obrázku na text během chvilky

Po skenování provede program automatické vygenerování souborů ve formátech JPG, DOC, PDF, TXT, XLS a PNG. Získáte tak automaticky dvojici obrázků, dokument ve Wordu, PDF, tabulku a čistý text v TXT. Soubory se zobrazí v dolní části okna dodávaného softwaru a vy je můžete kdykoli otevřít v příslušném kancelářském balíku.

Vygenerované soubory a obrázky můžete automaticky sdílet na sociální sítě, nechybí ani funkce rychlého překladu s Google Translatorem a možností ukládání do internetových úložišť.

Elegantní je např. způsob skenování tabulek, kdy stačí nasnímat vybranou plochu a poté jen otevřít vygerovaný Excel dokument . Během chvíle máte vyřešené to, co by normálně znamenalo zdlouhavé přepisování.

Obrazový výstup dosahuje poměrně dobré kvality, jen podle nás trošku kazí dojem občasné kostrbaté hrany a rovné linky, které má software problém napojit. Jak výsledky skenování vypadají se můžete podívat níže. Nechybí ani výstupy z OCR.

Výstupy ze skenování:

  • Testovací dokument v PDF, který posloužil jako vzor (stahujte zde)
  • Obrázek v nejvyšší kvalitě, položka "Full" v nabídce "Scan resolution" (stahujte zde)
  • Obrázek v nejnižší kvalitě, položka "Low" (stahujte zde)
  • OCR výstup v textovém editoru (stahujte zde)
  • OCR výstup v tabulkovém editoru (stahujte zde)

Vygenerované soubory není problém otevřít v alternativních balících (Libre Office, Open Office, Google Docs apod.). V případě potřeby je i připravena funkce „Copy text“, kdy lze výstup vložit kamkoli je potřeba.

Dodávaný program „mySCAN“ bohužel neumožňuje detailnější konfiguraci pro OCR, jako jsme zvyklí z profesionálního softwaru typu ABBYY FineReader. Převod textu zkrátka probíhá z celé oblasti skenování, což není nutně negativum a vlastně tím i ubyl další krok pro uživatele. Mezi podporované aplikace, s nimiž program umí komunikovat, patří i zmíněný FineReader, do nějž lze kliknutím získaný obraz odeslat.

Zbytečné je však třeba generování tabulek i z dokumentů, kde původně žádné nejsou, na druhou stranu je soubor při dalším započatém skenování automaticky smazán. Naskenované soubory, které chceme zachovat, je tedy nezbytné po každém skenování manuálně uložit.

Šikovný pomocník za nemalý peníz

Někdo by mohl namítnout, že scanner mu v terénu nahradí mobil s fotoaparátem. Fotografie však ze zkušenosti nedokáže nahradit kvalitu skenování, kde je obraz rovnoměrně nasvícen. K myši navíc dostaneme OCR software s podporou češtiny, který výrobce k zařízení dodává zdarma.

Ruční skener vlevo, myš mySCAN vpravo. Princip je podobný, cena také. mySCAN je však výrazně menší, ale výsledky nejsou tak dobré

Myš spadá do vyšší cenové kategorie a samozřejmě necílí na běžného uživatele. Pokud však často cestujete, potřebujete archivovat a editovat dokumenty v terénu, nebo jen chcete ušetřit co nejvíce místa, stává se Hama mySCAN zajímavým řešením.


Reklama
Šikovný hlodavec se skenerem uvnitř
Cena: 1 740 CZK*

* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview v českých eshopech
Tagy: 
Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Myš jako kapesní skener: Hama mySCAN s funkcí OCR pro rozpoznávání textu

Pátek, 17 Leden 2020 - 04:21 | johnwick | Hello friends i am back here and get the more...
Středa, 12 Únor 2014 - 09:15 | viper | Jelikoz mysi nevadi, kterym smerem se skenuje...
Středa, 5 Únor 2014 - 15:07 | Zany | To není úplně co mě zajímá, to skenuje jednotlivé...
Středa, 5 Únor 2014 - 12:03 | Jiří Molnár | Není to úplně aktuální, ale před cca dvěma lety...
Úterý, 4 Únor 2014 - 21:28 | Zany | Díky, zajímaly by mě i takové parametry jako jak...
Úterý, 4 Únor 2014 - 21:21 | Lukáš Voříšek | Děkujeme za zajímavý tip! Skener se pokusíme v...
Úterý, 4 Únor 2014 - 00:43 | Zany | Uvítal bych i recenzi onoho srovnávaného...

Zobrazit diskusi