CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Ztracená sonda po 11 letech na Marsu nalezena: Proč mise Beagle 2 selhala?

S tím modulem Philae mě naštvali. To nemohl mít vystřelovací kotvy na lankách a místo krkolomného přistávání na tělese, jehož gravitace je zanedbatelná, by se modul přitáhl? Ano, modul měl "zajišťovací hřeby", ale ty jsou dobré až v případě, že modul "ideálně" dosedne. No snad příště...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=7885

tady je popsáno co se stalo a co selhalo

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To já vím co se stalo, ale dle mého názoru toto řešení nebylo zvoleno ideálně. Kdyby například pokus o vystřelení harpun ještě před tím než modul přistál selhal, mohlo by se zjišťovat co dál ještě před samotným přistáním (třeba restart počítače) a odvrátit tak riziko odražení se od povrchu. Chápu, že po bitvě je každý generál, ale sakra, tam (v NASA a ESA) jsou lidé, kteří mají IQ 2x větší než já a za ty roky musí mít spoustu zkušeností a pak se stane, že selžou v jednom okamžiku dvě zásadní technologie... Co si mám myslet?

Edit: Úplně jsem zapomněl dodat k tomu způsobu připojení. Staletí se lodě na moři k sobě nejprve přiráží pomocí kotev a lan ( a samozřejmě v přístavech k molům) a až pak se použijí tyče a případné pevné spojení. No a proč zmiňuji lodě? Protože v tomto případě voda funguje podobně jako stav nízké gravitace ve vesmíru. Dva objekty se k sobě nejlépe přitáhnou "pružným" (dá-li se to tak říci) spojením a až pak se jejich spojení upevní...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit že jste si sám odpověděl. Citát: "tam (v NASA a ESA) jsou lidé, kteří mají IQ 2x větší než já" a myslím že i slogan "po bitvě je každý generál" je trefný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi máte pravdu. Oni, vědci, k některým praktickým věcem přistupují až příliš vědecky a pak to překombinují, místo aby to udělali buď jednoduše nebo způsobem, který je již odzkoušen a funguje. Třeba způsob přistání Curiosity bylo z mého pohledu až nezodpovědně riskantní, byť dopadlo úspěšně. Už vidím, jak při takovém způsobu přistání selžou dvě technologie. Proto říkám, v jednoduchosti je krása a v odzkoušených věcech jistota.

Výrok "po bitvě je každý generál" je trefný vždy, protože vždy hodnotíte až po dané události. Uvedl jsem jej naschvál, abych předběhl jiné případné diskutéry, protože proti takovému výroku neexistuje obrana ;-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otazka, jestli existuje material, ktery by po vic nez roce ve vakuu pri absolutni nule byl jeste pruzny. Protoze bezna lana se pravdepodobne rozpadnou, guma ztuhne a pokud budes mit civku s namotanym kovovym dratem tak se vakuove svari a uz ho nerozmotas, natoz nejak rozumne rychle.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak sondy mají vyhřívání. Pokud si dobře pamatuji pak některé sondy to zajišťují pomocí radioaktivního materiálu, myslím, že plutoniem. Navíc ve vesmíru se velmi špatně distribuuje teplo takže problém není jen s chladem, ale i s přílišným teplem. S pružností lanka bych to neviděl až tak černě. Pokud by přeci jen bylo příliš chladné, pak by se před použitím zahřálo na provozní teplotu průtokem elektrického proudu. Co se týká vakuového svařování, pak by nefungovalo nic co je volné například různé vysouvací sondy, ramena manipulátorů, vrtací sondy a podobně.
Co je horší, to je ochrana elektroniky před zářením, ale takové sondy Voyager jsou ve vesmíru přibližně 38 let a stále fungují, takže i ochrana elektroniky se dá řešit. Philae má speciální tranzistorový počítač, který má být odolný proti chybám, zřejmě ovšem někde něco proti chybě odolné nebylo...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli váš nápad je použitelný. Ta tělesa se přece obíhají (družice s přistávacím modulem a kometa), takže pokud by se nepodařilo oběh úplně zbrzdit, což se evidentně nedělo, ale lano zaseknout ano, tak by to modul po kružnici tvořené délkou lana dovedlo bokem k nárazu do tělesa. Takto "jen" odhopkal kamsi, po té co se mu nepodařilo se uzemnit ani zaklesnout. Můžete si to představit jako lodě, ale nikoliv zastavené parkující k molu, ale loď stále v pohybu a navíc bez odporu trupu a kýlu ve vodě a gravitace, který jí brání se okamžitě po zatažení za lano začít volně otáčet podle kotevního bodu ve směru původního momentu. Jakmile tam je nějaká dynamika, je jakékoliv zahákování v prostředí bez odporu dosti "o hubu".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tímto děkuji panu Vořechovi za informaci o Bealge...
Dodnes mám doma Abcéčko ve kterém je této sodně snad 6-8 stran ...až dodnes jsem na ni pamatoval ale nevěděl...díky za info které se nikde jinde neobjevilo a to nejste "astro" sever...
Perfektní zajímavost, byla chyba najít cdr teprve nedávno.
Takže ještě jednou díky :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.