CDR.cz - Vybráno z IT

SpaceX vypraví na oběžnou dráhu první soukromou misi bez astronautů

Společnost SpaceX Elona Muska oznámila, že vůbec poprvé v historii vyšle do vesmíru čistě soukromý let. Nejedná se však o lety podobné například těm, chystanými společností Virgin Galactic, protože tento by měl být uskutečněn zcela bez přítomnosti pilota či vycvičeného kosmonauta.

Zdroj

Plánovaný start této mise, která je plně pod kontrolou SpaceX, by se měl uskutečnit již na podzim tohoto roku. V praxi půjde o to, že raketa Falcon 9 vynese na oběžnou dráhu soukromé pasažéry v kosmické lodi Crew Dragon, kteří volně obletí Zeměkouli a následně zase přistanou.

Celou misi Inspiration4 pak hradí jeden z budoucích pasažérů, kterým je miliardář Jared Isaacman. Jména dalších členů posádky nejsou v tuto chvíli známa. I když Jared není přímo kosmonaut, jedná se o velice zkušeného pilota, který má nalétáno přes 6 000 letových hodin a je zároveň vlastníkem společnosti Draken, která se zabývá výcvikem pilotů pro americkou armádu.

Další pasažéři musí prý projít výběrovým řízením. Jared totiž daroval 100 milionů dolarů na nemocnici s tím, že chtěl motivovat další, aby také přispěli na charitu. Podle domněnek by tak druhým pasažérem měla být zaměstnankyně právě oné nemocnice. Třetím pasažérem bude pravděpodobně jeden z investorů charitativního projektu na podporu nemocnice. Čtvrtý člen pak přijde z řad podnikatelů a obchodních partnerů Jaredovi společnosti Shift4 Payments.

Konečný jmenný seznam pak bude k dispozici na začátku března tohoto roku. Zajímavé je, že vzhledem k tomu, že se jedná o dar Jareda, podléhá také darovací dani, která v tomto případě čítá jednotky milionů dolarů. Jared se však nechal slyšet, že tyto náklady uhradí ze svého.

I když se mezi cestujícími nebude vyskytovat žádný profesionální kosmonaut, musí všichni zúčastnění projít speciálním výcvikem v centru SpaceX, který je má připravit na veškeré pravděpodobné situace. Délka celého pobytu ve vesmíru pak bude trvat pravděpodobně 2-4 dny. Během této doby prý bude posádka vykonávat i několik vědeckých experimentů a za tímto účelem si také poveze s sebou vědecké vybavení.

Podle Elona Muska toto vybavení spolu s jídlem, pitím a osobními věcmi posádky nesmí přesáhnout 165 kg. Nemělo by se přitom jednat o poslední soukromí let, protože již nyní se připravuje mise Axiom-1, která poletí na ISS. Na tuto misi bude použit Crew Dragon, který je právě teď na ISS. Po jeho návratu na Zem bude opraven a použit pro Inspiration4 a následně i pro Axiom-1.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku SpaceX vypraví na oběžnou dráhu první soukromou misi bez astronautů

Pondělí, 22 Únor 2021 - 06:41 | Derryk | Ten výstražný trojúhelník ve Vivaldi nefungoval...
Čtvrtek, 18 Únor 2021 - 11:21 | maruširi | Ten výstražný trojúhelník s odkazem "...
Středa, 17 Únor 2021 - 11:20 | Derryk | Překlep: Jména dalších členů posádku nejsou v...

Zobrazit diskusi