CDR.cz - Vybráno z IT

Světové phishingové trendy – útok na Sdílený Virtuální Server

Phishing perex
Webové stránky jsou základním prvkem našeho pohybu na internetu. Jejich identita je pro nás proto naprosto kritická. V reálném světě je možné rozpoznat prodávajícího člověka v obchodě podle obličeje, který již dlouhá léta známe. Víme, jak se chová, jakým tónem hlasu mluví, jaké oblečení obvykle nosí...

Kapitoly článků

3.  Světové phishingové trendy – útok na Sdílený Virtuální Server

Téměř každý rok se objeví nová taktika, která významně ovlivní statistiky světového phishingu. Tento rok byl zaznamenán nárůst popularity u taktiky, která není úplnou novinkou, ale dosud nebyla příliš oblíbená. Útočník prolomí web server, který poskytuje hosting dalším doménám – bývá nazýván Sdílený Virtuální Server. Tento postup umožňuje útočníkovi následně nahrát phishing web na server a editovat konfigurační soubory tak, že každé hostname začne odkazovat na obsah v určitém podadresáři. To znamená, že všechna začnou zobrazovat web útočníka, což několikanásobně zvýší efektivitu celé akce.

Tímto postupem může útočník infikovat desítky, stovky, dokonce tisíce webových stránek najednou. APWG identifikovalo 42,448 unikátních útoků touto taktikou. Každý z nich použil jiné doménové jméno. Toto číslo přiřazuje hodnotu 37% všech phishing útoků na celém světě, což je obrovský vzestup oproti druhé polovině roku 2010.

Taktika útoků na Sdílené Virtuální Servery má další výhodu pro útočníka ve formě jednoduchého spammingu, který je díky často velkému počtu doménových jmen složité neutralizovat. Současně s tím je těžké pro méně zkušeného operátora webu objevit příčinu útoku a způsob, jak se s ním vypořádat, protože nebezpečný obsah není v adresáři, který nahrál vlastník a vlastníkův soukromý webhosting účet většinou není nikdy kompromitován. Místo toho je kompromitován celkový systémový administrátor a změny byly provedeny v konfiguraci web serveru.

Jak se vyvarovat phishingu z pohledu uživatele internetu?

Základem většiny problémů je selhání lidského faktoru. Útočníkovi se nějakým způsobem podaří přesvědčit uživatele, aby kliknul na odkaz v domnění, že se jedná o pravou, nefalšovanou zprávu. Faktorů, které ovlivňují podvědomé nebo vědomé lidské rozhodování je mnoho. Nejdůležitější je uvažovat v klidu a s rozvahou.

Není divné, že banka, která využívá vícefaktorového přihlašování do internetového bankovnictví po mě najednou žádá abych zadal jméno a heslo na webu, který mi přišel e-mailem? Banky nikdy nevyřizují takhle důvěrné věci přes něco tak nedůvěrného, jako je e-mail!

Proč mi posílá multimiliardová společnost Facebook, kde pracují ti nejlepší weboví vývojáři na světě e-mail, ve kterém mě žádá, abych zadal jméno a heslo pro změnu v mém účtu? Stalo se mi to již někdy v minulosti?

Co se vyplatí?

Při práci s elektronickou poštou a v jiných formách elektronické komunikace používat rozum a nebát se zeptat zkušenějšího uživatele.

  • Neklikat na každý odkaz, který vám někdo pošle přes ICQ nebo IRC.

  • Nevyplňovat formuláře, které po vás chtějí citlivá data.

  • Zvyknout si sledovat adresový řádek prohlížeče. Jste opravdu na cdr.cz a ne na cdrr.cz?

  • Nebát se ohlásit phishing skupině APWG na www.antiphishing.org/report_phishing.html

Mějte vždy na paměti, že je důležité ověřit si původ informací, které vás ovlivňují. V internetovém světě totiž platí "nedůvěřuj a prověřuj".

Kapitoly článků
3.  Světové phishingové trendy – útok na Sdílený Virtuální Server

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Phishingové trendy aneb jak postupuje útočník

Neděle, 1 Duben 2012 - 14:29 | Jiří Moos | To už je zase jiná věc :) Ale cíl osvěty v této...
Neděle, 1 Duben 2012 - 09:05 | petr ib | v klidu a s rozvahou ... nj co když ale máte...

Zobrazit diskusi