CDR.cz - Vybráno z IT

Systémy zabezpečené rozpoznáváním obličejů lze obelstít maskou ze 3D tiskárny

Tým vědců zjistil, že i platební terminál zabezpečený technologií rozpoznávání obličeje se dá obejít, když si nasadíte obličejovou masku vytištěnou na 3D tiskárně.

V poslední době jsou celkem populární systémy na rozpoznávání obličejů na veřejných prostranstvích, jako jsou letiště či nádraží. Důvodem je vyhledávání trestně stíhaných zločinců či hledaných osob. To je ovšem výzva i pro druhou skupinu lidí, kteří se pokoušejí přijít na to, jak se tento systém dá oklamat.

Nyní výzkumníci ze společnosti Kneron přišli na to, že přelstít tyto systémy není nikterak těžké. Postačí, když si na obličej nasadíte umělou věrohodnou masku vytištěnou na 3D tiskárně. Vzhledem k tomu, že obličej vypadá věrohodně a dokonce je i ve 3D, nedokáže systém zkrátka rozpoznat, že není na povrchu kůže, ale umělá hmota.

V praxi to znamená, že i kdyby po nějakém zločinci pátral Interpol, nemůžou ho odhalit pomocí technologie rozpoznávání obličejů, pokud si nasadí prostou masku s obličejem někoho jiného. Navíc země, jako je Čína, které používají tuto technologii k hlídání občanů, by mohli přijít o efektivnost svého plánu, který je stál nemalé finanční prostředky.

Vývojáři zkoušeli prolomit nejrůznější druhy rozpoznávání obličeje a kupodivu selhaly například platební terminály od společnosti AliPay a WeChat. Dále v testu propadla i kontrola na čínských hranicích nebo na letišti Schipol u Amsterdamu. Osvědčilo se, že nejbezpečnější podobou této technologie je systém s projekcí strukturovaného světla na lidskou tvář, jako například Apple ID, v tomto testu obstálo a rozpoznalo falešný, i když autentický, obličej.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Systémy zabezpečené rozpoznáváním obličejů lze obelstít maskou ze 3D tiskárny

Čtvrtek, 19 Prosinec 2019 - 20:17 | DRK | A na to zjištění fakt byl potřeba tým vědců?
Středa, 18 Prosinec 2019 - 15:37 | peca | Možná lepší, než deštníky, masky a jiné zjevné...

Zobrazit diskusi