CDR.cz - Vybráno z IT

Taser vs. paralyzér: Jaký je mezi nimi rozdíl a který z nich je v ČR zakázaný?

Zdroj: Shutterstock

Taser je znám jako jeden z nejnebezpečnějších donucovacích prostředků, který slouží převážně k ochraně a kontrole davů a jednotlivců. V následujícím článku vám proto vysvětlíme, jak toto zařízení funguje a také rizika spojená s jeho užíváním.

Nejprve by bylo dobré podotknout, že se jedná o zbraň, která využívá elektromagnetický impuls k vypuštění dvou malých drátů, které se pak přilepí na cíl a propojí ho s elektrickým zdrojem. Tento elektrický impuls má vysoké napětí a nízkou amplitudu, což znamená, že nedochází k výraznému poškození tkáně, ale dochází k silnému pocitu bolesti a křečím svalů. 

Nicméně, jak už je zvykem, taserů existuje rovnou několik druhů; některé z nich mají dlouhé dráty a silnou frekvenci elektromagnetického impulsu. Jiné zase mohou být vybaveny funkcí pro poskytnutí několika výstřelů v krátkém čase, nebo pro vypuštění výbojů po dobu několika sekund, což umožňuje policistům lépe kontrolovat situaci.

Zdroj: Shutterstock

Paralyzér versus taser

Taser tedy může být velmi účinným nástrojem k ochraně policistů a veřejnosti před agresivními osobami, přičemž v některých případech je jeho použití nutné, aby zastavily jejich nebezpečné počínání. Obrovskou výhodou proti klasickému obrannému paralyzéru je skutečnost, že je bezkontaktní. Tedy může být použit na delší vzdálenost a bez nutnosti fyzického kontaktu s cílem. To pro ozbrojené složky znamená menší riziko zranění a snažší kontrolu situace z bezpečné vzdálenosti. 

Má to ovšem i své "ale" v podobě rizika

V některých případech může při použití dojít k vážnému poškození zdraví cíle, jako například srdce, mozku a dalších důležitých orgánů. Kromě toho může taser způsobit vedlejší psychické účinky, jako jsou například panika, stres a úzkost. To může být obzvláště problematické u osob s duševními poruchami. 

Taser je považován za střelnou zbraň kategorie C-I, jejíž držení a užívání je civilním osobám povolené, pokud jsou starší 18 let. Jedinou další podmínkou je bezúhonnost a musí být registrovány na PČR.
Paralyzér oproti tomu je v České republice legální a naše legislativa jej považuje za obranný prostředek, nikoliv za zbraň. Může si jej koupit každý nad 18 let a nemusí se hlásit. 

Diskuse ke článku Taser vs. paralyzér: Jaký je mezi nimi rozdíl a který z nich je v ČR zakázaný?

Úterý, 12 Září 2023 - 15:07 | Driscoll | Článek jsem upravil, ale opravdu naposledy!...
Pátek, 7 Duben 2023 - 15:28 | CBob | Vysoké napětí s nízkou amplitudou - další článek...

Zobrazit diskusi