CDR.cz - Vybráno z IT

Těm, co nepřijmou nové podmínky použití aplikace, WhatsApp odepře zásadní funkce

WhatsApp na začátku týdne uvedl, že uživatelům umožní projít si plánovanou aktualizaci ochrany osobních údajů. Co se ale stane těm, kteří nové podmínky do 15. května nepřijmou?
Díky kontroverzím ohledně nové ochrany osobních údajů, která má vstoupit v platnost tento víkend, společnost WhatsApp vysvětlila, že těm, kteří nechtějí sdílet své informace s Facebookem, což je jednou z podmínek, mazat ani deaktivovat účty nebude. Místo toho aplikace plánuje postupně omezovat přístup k základním funkcím, dokud nové zásady ochrany osobních údajů nepřijmou.
 
V e-mailu adresovanému jednomu obchodnímu partnerovi aplikace Marka Zuckerberga uvedla, že od uživatelů, kteří nové smluvní podmínky včas nepřijmou, bude během několika následujících týdnů „postupně požadovat“, aby je „za účelem plné funkčnosti WhastAppu“ dodržovali prostřednictvím neustálých oznámeních a vyskakovacích oken. 

Pokud však uživatel s podmínkami stále nebude souhlasit, půjde do tuhého. Nejdříve ztratí přístup ke svému seznamu konverzací. Jediným způsobem, jak mu tedy aplikace umožní někomu poslat zprávu nebo zavolat, je, pokud ho někdo kontaktuje první a vyskočí mu upozornění v oznamovacím panelu. Po několika dalších týdnech mu však WhatsApp přestane oznamovat nové zprávy a hovory na jeho telefonu úplně. 
 
Jakmile se uživatel dostane do druhé fáze, jeho možnosti jsou velmi omezené; pokud se samozřejmě nerozhodne s podmínkami nakonec souhlasit. Je zde možnost exportovat historii chatu nebo stáhnout report o daném účtu. Další variantou je také smazání účtu - WhatsApp sice varuje, že takové rozhodnutí nelze odvolat, nicméně v rámci jeho zásad účet stejně automaticky po 120 dnech nečinnosti smaže. Pokud tedy patříte mezi uživatele, kteří nové podmínky přijmout nechtějí, dbejte zvýšené pozornosti na to, abyste nepřišli o nějaké vzácné konverzace, fotografie, zálohy atp. 
 
Platforma má očividně jasnou představu o možnostech, které její uživatelé momentálně mají: přijmout aktualizaci nebo svůj účet smazat. 

Diskuse ke článku Těm, co nepřijmou nové podmínky použití aplikace, WhatsApp odepře zásadní funkce

Středa, 12 Květen 2021 - 22:59 | WIFT | Umožňuje. Prostě smažeš účet. Výsledek je...
Středa, 12 Květen 2021 - 13:38 | Kert | V Evropě může uživatel souhlas i odvolat, to...

Zobrazit diskusi