CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k TÉMA - Přichází éra autonomních lodí a ponorek

Pred 25 lety jse na Lipne mely motorovy clun, ktery patril pohranicnikum. Byla tam jeste lafeta na kulomet.
Vysilacku mame vlastni.

Muzeme taky dostat dotaci?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máme vůbec ještě námořní flotilu ( aha Kožený....) ? Však i u nás se při Labi vyrábí polotovary pro Německo a naši říční plavbu . Jetsurf ( kompozitové surfové prkno s integrovaným motorem ) také vzešlo z českých luhů a hájů .
Pravda je taková , že lodní a námořní průmysl je velká loby , proti kterým budou naše malé firmy v přímé nevýhodě , člověka by napadla participace alespoň na HW či SW části autonomních systémů , ovšem startupy při univerzitách vs Siemens a podobné korporace jaksi místo pro konkurenci také nenabízí ( patenty se prodávají a servisní podporu skrz kontinent také malá firma nemá ) . Jedna z mnoha nevýhod závislého státu bez přístupu k moři . Celkově díky přístupu politiků i privatizaci předem odsouzení do role montoven .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Autonomní - tím se bere na vědomí samostatně operující tedy, bez toho aniž by někdo dozoroval co dělají. Motat se po vodě nebo pod vodou podle GPS dovedou lodě už dnes a nepotřebuj k tomu vůbec nic. Tankery s ropou takhle prakticky fungují už roky.

Jo a Americké námořnictvo? Pokud si vzpomínám tak jediný významný kousek v boji s piráty předvedla jednak posádku ruské nákladní lodi, která se zvládla bránit a zabarikádovat na palubě.
Následně pak zakročilo Ruské námořnictvo a udělalo s piráty krátkou rozpravu za pomoc palubních zbraní.
Podobné aktivity provádí opakovaně a se stejným úspěchem. Zatímco efektivitu amerických patrol, překonala dokonce i Austrálie a Francie. Američani jen pořád píšou, že někdo někam pluje a bude dělat, ale jestli už to udělal se nedozvíme.
Mimoděk... ty letadlové se ke KLDR už přiblížili nebo jsou v opravě, nebo se někam zatoulali na cvičení?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se somalsti pirati poucili od roku 2009 a 2010 a uz neutoci na vojenske lode :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusme si představit (formou pivního tlachání), jak by se takový „projekt“ řešil např. v Německu a převeďme si ho na idealizované poměry v ČR . Takže někdo by dostal nápad vyvinout a postavit autonomní záchranné čluny pro provoz na řekách, jezerech a v pobřežních oblastech u moře. V návaznosti „by seů založila firma, která by takové zařízení vyráběla a prodávala po celém světě. Nazvěme to třeba SERAC (Autonomous Sea Shore Rescue Boats). Musel by vypadat hezky, takže by vypadal jako autonomní autíčko Google. Jeho cílem by bylo automaticky plout v kolečkách např. na Slapech a když by se někdo topil připlul by k němu a sloužil by jako záchranný kruh. Takové zařízení by se zcela určitě prodávalo. Na Slapech nemá smysl jezdit s rotačním kulometem – nebylo by do čeho střílet. Svahové sekačky se taktéž prodávají. Může to být čistě privátní projekt nebo akademicko-privátní projekt nějaké firmy a využije se čerpání prostředků z fondů EU, soukromých i státních finančních prostředků – grantů. Takže první varianta je jednoduchá – soukromá firma – možná – dostane dotaci a všechno si zařídí sama interními pracovníky a produkt začne prodávat. Druhá varianta akademicko-privátní projekt. Požádá se velkou dotaci na 8-mi letý projekt …. řekněme 3-5 mil Euro. 8 let proto, protože je potřeba 1 rok na bakalářky, 2 roky na diplomky a min. 5 let na pgs. Zapojí se do projektu velké technické university + firma co to bude realizovat. U nás to znamená UK, CVUT, VUT, ZCU, TUL. V každé laboratoři se postaví bazén s 30cm hloubkou (durelis nebo plech na okraj a plachta dovnitř), který odpovídá tvaru Slapů a postaví se malé čluny – hračky (30x25cm) na něj. Tím se bude simulovat chování člunu. Někdo musí postavit skelet člunu, jako se dělá formule na VUT, někdo musí sestavit algoritmus na hlasovou komunikaci s člunem, aby přijel na zvolání „pomoooc“ v různých jazycích, někdo musí naprogramovat navigaci a plánování, dokovací stanici a nabíjení apod. V akademickým světě se musí jako výsledek práce presentovat bakalářké práce, diplomky a phd práce a samozřejmě články (scopus, ThomsonReuters) a konference a samozřejmě výsledek - prototypy. V průběhu prací se sestaví např. 5ks reálných člunů 1:1 a ty se začnou testovat na slapech. GPS stačit nebude, protože na takovou navigaci je potřeba DGPS, takže se bude muset zajistit DGPS radiomaják. Člun bude mít např. 3D Scanner, Radiový scanner, Infra apod. Určitě bude muset mít nějaké měkké dno např. z PUR pěny (aby se to nemuselo dohušťovat), kdyby člun narazil někomu do hlavy. Jeho rychlost asi taky nebude nadsvětelná. Místo vrtulí bude možná lepší něco jiného, aby vrtule někomu neusekla hlavu. Firma dostane hotový produkt. Je to jednoduché. Stejně tak se to dělá např. v Německu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.